Lagbanner
I backspegeln: Hockey på Framnäsudden
Einar "Knatten" Lundell, mannen som tog hockeyn till Örnsköldsvik.

I backspegeln: Hockey på Framnäsudden

Mikael Uhlin tar oss med på en resa tillbaka till de år då allting började, när MODO ännu hette Alfredshems IK och hockey var ett okänt fenomen i Örnsköldsvik.

På 1920- och 30-talen var det bandy som gällde i Nolaskogs-området. Alfredshems IK med sina skridskoskickliga bandyspelare spelade ursprungligen sina matcher på naturisar som Hörnsjön men 1936 fick man tillgång till spolad landbana på Kempevallens fotbollsplan. I närområdet spelade även Friska Viljor, ÖSK, Norrbyskärs GoIK, Själevads IK och Järveds AIS bandy. Spelplats var först den så kallade tullkanalen (som låg ungefär där gästhamnen nu finns) men senare hade Friska Viljor sin bandybana på gamla idrottsplatsen, dvs där nuvarande busstationen ligger.

I februari 1938 kom stockholmaren Einar "Knatten" Lundell till Övik. Han var ute på "hockey-mission" och hade med sig klubbor, puckar och regelböcker som delades ut till de nyfikna bandyspelarna. Under Knattens ledning arrangerade ÖSK redan inom några dagar den första hockeyträningen på idrottsplatsens bandybana. Knatten besökte även Alfredshem och den 21 februari 1938 spelades den första hockeymatchen i Övik, som ÖSK vann över Alfredshem med 4-3. Påverkad av yttre omständigheter gick utvecklingen sedan fort. Världen kastades in i ett långt och blodigt krig och de flesta fick annat att tänka på än idrott. Och när man så gjorde fick ishockeyn ett definitivt företräde gentemot bandyn under de kalla och snöiga krigsvintrarna, för en liten hockeyplan var ju mycket enklare att skotta.

Att bandyn påverkat europeisk ishockey står klart och de traditionellt spel- och skridskoskickliga européerna kan nog tacka bandyn för detta. Den vindsnabba ryska bandyn med smarta dribblingar och kombinationer i högt tempo låg definitivt till grund för den sovjetiska ishockeyn och på samma sätt var det nog Alfredshems skridskoskickliga bandyspelare som beredde vägen för ishockeylagens kommande storhet. Övergången från bandy till hockey tycks ha gått relativt smärtfritt, förmodligen eftersom de båda sporterna var ännu mer lika varandra på 30-talet än vad de numera är. När Sverige - med bland andra Knatten Lundell i laget - ställde upp i ishockeyturneringen i OS 1920 i Antwerpen bestod laget av bandyspelare som hade bytt sport.

Ishockeyn fick fäste i öviksområdet och från 40-talet hade så gott som alla föreningar i området hockeylag, genomgående på bandyns bekostnad. 1938-39 blev Alfredshems sista bandysäsong och tjugo år senare nådde man högsta serien i hockey. Efter sina första år på Gamla IP flyttade ÖSK sin ishockeyverksamhet till den så kallade Elverksrinken vid stans gamla elverk i Nygatans nedre ände. Under 1940- och 50-talen spelades många derbyn mellan ÖSK, Alfredshem och Järved där så man kan nog säga att cirkeln har slutits när ishockeyn nu återvänt till nybyggda Swedbank Arena på Framnäsudden. 


Mer Modohistoria signerad Mikael Uhlin hittar du på hemsidan Mod & hjärta.

Mikael Uhlin2007-11-04 23:05:00
Author

Fler artiklar om MoDo