Lagbanner

Krönika: Dubbelmoral inom ishockeyn

Det finns ett par gemensamma nämnare inom ishockeyn i dag när det kommer till att bygga nya arenor. Vi måste ha en restaurang, sportbarer, pubar, och sist men absolut inte minst, loger. Varför skulle detta nu vara någon form av dubbelmoral kanske ni undrar? Vissa har redan greppat det.

Man behöver inte vara någon raketforskare för att inse att alkoholkonsumtionen har ökat markant i samband med matcher efter att de nya arenorna har slagits upp med tilltalande miljöer och njutbara smaker. Samtidigt så jobbar idrotten för fullt med att hålla ungdomar med flera borta så mycket som möjligt från öl, vin, cider, whiskey eller vad det nu skulle kunna vara.

Jag är inte emot alkohol i sig, utan är bara intresserad av den dubbelmoral som bedrivs då alkoholen som klubbarna jobbar mot är en viktig del av deras verksamhet.
Klubbarna intalar sina aktiva att alkohol och idrott inte hör ihop. Jag skulle vilja säga raka motsatsen, i alla fall i Sverige av alla länder.

Inom de större ligorna (alla sporter) behöver man inte fokusera så mycket just på alkoholförsäljning utan det ses mest som ett komplement till evenemanget. Men de är inga föredömen för det. Varför?

De behöver inte skapa behovet för att man har tillgång till så många andra kanaler. Dels så kan de tjäna pengar på övergångar (vilket inte är möjligt inom svensk ishockey) och dels har de fans över hela världen som köper deras souvenirer eftersom de följs av så många fler än bara den lokala befolkningen. Zlatan verkar vara ett tillgängligt offer för jämförelse nu för tiden så jag ska inte vara sämre. Hade Kalle Svensson 12 år som bor i Kiruna gått runt i en Intertröja med IBRAHIMOVIC tryckt på ryggen om han fortfarande spelade i Malmö FF? Föga troligt.

Under en lördagsmatch i Swedbank Arena var det i princip fullsatt (under 100 pers ifrån) och det var rätt trångt på ståplats när den tyske domaren för dagen släppte pucken.

När andra perioden skulle börja var det en aning mer rymligt.

När tredje perioden skulle börja var det riktigt luftigt.

I mitten av tredje kände jag att det fanns ett behov för ett toalettbesök och eftersom det var lugna gatan ut från ståplats gjorde jag slag i sak och begav mig ut i korridoren var på till höger har vi sportbaren kallad Roughing, till vänster har vi sportbaren kallad Slashing, passande namn bakom hemma- och bortaklacken? Varför tar jag upp dem, just här och nu? Jo, för att det kändes nästan som om att det var mer folk där än ute på ståplats. Folk satt alltså kvar i sportbarerna, drack öl och kollade matchen på tv – Hey, det är gratis inträde på O’Learys som sänder alla matcher! Här betalar alltså folk minst 115 kr, inte ens garderob får man in på priset, för att få gå in och köpa en stor stark för 60 kr.

Egentligen borde man gå in och tacka dem då det är bland annat dem som gör det möjligt för klubbarna att kunna gå in och värva den där stjärnan som de annars kanske inte hade haft möjlighet till eller varför inte bjuda på ytterligare en öl? Många jag pratat med har en uppfattning i stil med ”Jo, 60 kr är dyrt. Men jag köper den för MODO.”.

Ytterligare en frågeställning i stil med Kalle Svensson från Kiruna, skulle MODO dra i princip fullsatt mot Linköping en lördag om det inte fanns möjlighet till diverse förfriskningar? Jag trycker in hela min keramikstapel på ett rungande NEJ.

Ulf Eklund på Allehanda Media skrev en intressant krönika förra året om jag inte missminner mig. Kanske en lösning på problemet (för vissa) som gör att klubbarna inte behöver förlita sig lika mycket på alkoholförsäljningen. Vi måste börja scouta exotiska spelare, med det menar jag spelare som är lite unika i sina sammanhang, som i detta fall, en japan. Vilket uppsving skulle inte det bli för marknadsavdelning vad gäller beställningar på klubbens webshop?

Nu är detta inte något som bara omfattar klubbarna i sig utan hela krogbranschen i övrigt ser en tydlig tendens att när det är fredags eller lördagsmatch så är det större klirr i kassan än andra helger. Men den historian får vi ta en annan dag, på ett annat forum.

Kontentan är alltså att klubbarna jobbar hela tiden mot att få deras aktiva att ta ställning till sitt alkoholintag samtidigt som de match efter match blir utsatta för motsägelser som ”After Game – Sportpuben har öppet till 21 efter matcher!” och i varje hörn av arenan ser de folk som står med en öl eller vinare i handen och ser, som oftast, lyckliga ut.

Detta är alltså inte något specifikt just för MODO utan det ser förmodligen ut på samma sätt i övriga Hockeysverige där möjligheten till alkoholförsäljning finns.

Peter Hörnell2007-11-10 02:12:00
Author

Fler artiklar om MoDo