I backspegeln: Vändpunkten
"Efter SM-guldet 1979 följde flera magra år för Modo. 80-talet bestod mestadels av kvalspel i stället för slutspel och dessutom en säsong (1984-85) utanför Elitserien. Vändpunkten kom säsongen 1987-88, då Modo var ett mål i sudden från final. Ett inlägg på Modos officiella forum fick mig att titta lite närmare på slutspelet 1987-88", skriver The Hearts Mikael Uhlin.
Modo slutade femma i serien och det var bästa placeringen sen 1981-82. I kvartsfinal ställdes vi mot Södertälje, ett av 80-talets topplag. I laget fanns namn som Thom Eklund, Hans Särkijärvi, Ecke Holmberg (!) och Anders Eldebrink. SSK hade slutat fyra i serien och i sista grundseriematchen hade Modo förlorat borta mot dem med 4-2. Nu blev det kvartsfinal, bäst av tre matcher, mot samma gäng och där slog Modo till och inledde med att på bortaplan vinna med 6-2.
Hasse Andersson skrev i Årets Ishockey 1988 att "MoDo:s fartfyllda ungdomskedja med fartraketen Ulf "Sasse" Sandström i spetsen åkte SSK:s lite tungrodda försvar sönder och samman". Hemma i Kempis blev det tuffare. 3-3 i full tid innan Anders Berglund gjorde avgörande Modo-målet 16.13 in i sudden death. Jag och 4523 andra i Kempis jublade. Jag minns att Eldebrink och Eklund i SSK var så trötta i sudden att de åkte rakt in i sargen varje gång de skulle byta - de orkade inte bromsa! Som Hasse dock påpekade dömde Gävle-domaren Kjell Lind totalt fyra SSK-utvisningar mot ingen Modo-dito i förlängningen och när 4-3 målet gjordes spelade Modo fem mot tre (vilket på den tiden nästan alltid resulterade i mål).
I övriga kvartsfinaler slog AIK ut Djurgården (6-5, 2-3,3-1), Björklöven besegrade HV (6-3,5-4) medan Färjestad mosade Leksand med 6-1 och 4-1. I semi ställdes Färjestad mot AIK medan Modo fick möta regerande mästarna Björklöven. Det blev två väldigt jämna matcher. Först vann Löven hemma med 3-2 efter 7.39 i sudden death. Returen i ett fullsatt Kempis (6310) blev ännu jämnare. I slutet (19.43) på fjärde perioden åkte Modos Ove Pettersson ut för hooking, följt av en holding på #21 (=Robert Frestadius, förstås!) efter 23 sekunder i femte perioden. I spel fem mot tre gjorde Löven processen kort och 4-3 målet kom bara 11 sekunder efter Robbans utvisning.
Färjestad slog ut AIK med 4-2 och 3-2, och de vann även finalerna över Björklöven med 5-6, 6-2, 3-0 och 6-3. Det var en repris av finalserien året innan, fast då vann Löven med 3-1 i matcher. Harald Lückner spelade detta år i ett FBK som tränades av Pär Bäckman och några andra kända namn i mästarnas uppställning var Pekka Lindmark, Tommy Samuelsson, Jesper Duus, Thomas Rundqvist och Daniel Rydmark.
På det stora hela minns jag dock säsongen och slutspelet som en stor framgång för Modos del, och det var det väl även jämfört med alla fiaskon under 80-talet. Sett så här i efterhand kan man nog säga att säsongen 1987-88 innebar vändpunkten - med undantag av säsongen 1989-90 som var ett återfall till det mörka 80-talet - för sedan dess har vi varit i slutspel 14 säsonger av 19, varav fem finaler.
Mer Modohistoria signerad Mikael Uhlin hittar du på hemsidan Mod & hjärta.