Ny tränare, Holland och skadorna
Den omfattande frånvarolistan har varit den hetaste frågan senaste tiden.

Ny tränare, Holland och skadorna

Frågelådan är öppen igen! Ni läsare ställer aktuella frågor om Djurgården Hockey och vår redaktör svarar.

@jaspernordling
Kommer Holland att fullfölja sitt kontrakt säsongen ut?

– Det förutsätter jag. Vi kan konstatera ett gäng saker gällande Peter Holland. Den första: han har kommit in snett från början. Dels för att han kom till ett bottenlag, med allt vad det innebär. Men också för hans omtalade avstängning – där han själv hävdar att han inte visste att det inte är okej att kasta handskarna i SHL. Adderar vi hans senaste frånvaro, som beror på sjukdom, har det bara blivit sex matcher för stjärnvärvningen, med tre assist som facit. Det har helt enkelt varit en riktigt stökig inledning för Holland, men förhoppningen är att han – precis som hela laget – ska få en skön omstart efter uppehållet. Med tanke på vilken stor investering kanadensaren är, både ekonomiskt och sportsligt (han är ändå Jacob Josefsons ersättare) vore det ett enormt misslyckande om han inte spelar klart sitt kontrakt med Djurgården den här säsongen. Vi måste ändå utgå ifrån att han bli kvar och lyfter sitt spel framöver och bidrar med den spets han faktiskt sitter inne på. Han har flera egenskaper som krävs för att vara en högklassig SHL-center.

@Theboxen21
Vem tror du är nästa huvudtränare?

– En väldigt svår fråga att svara på just nu. Djurgården befinner sig i ett extremt ansträngt och kritiskt läge som måste redas ut först – och dessutom blir det intressant att se hur Nichlas Falk och Mikael Aaro fortsätter att ta sig an uppgiften i ledarbåset. Någonstans har laget börjat hitta tillbaka till sin identitet (även om Luleå-matchen var ett rejält snedsteg) efter segrarna mot Färjestad och Leksand och självklart skulle en person som Falk mycket väl kunna vara ett alternativ som huvudtränare till nästa säsong. Blickar vi utanför nuvarande stab så har namn som Johan Garpenlöv (Tre Kronor) och Mattias Zackrisson (Almtuna) cirkulerat – och båda känns fullt tänkbara för uppdraget, där speciellt Zackrisson är intressant eftersom han är skolad i Djurgårdens spelsystem och har varit framgångsrik som tränare på ungdoms- och juniorsidan med SM-guld i klubbens U16, J18 och J20. Med tanke på Djurgårdens miss med Barry Smith behöver laget hitta tillbaka till sitt framåtlutade grundspel igen – och en person som Zackrisson skulle säkerligen kunna snickra fram rätt spelidé. Han om någon vet ju vad den faktiskt innebär.

@Tybonzo
Kommer Jocke sitta kvar oavsett om vi klarar oss eller inte?

– Självklart har Joakim Erikssons roll som sportchef tagit en rätt saftigt smäll efter missräkningen med Barry Smith, det går inte att blunda för det. Dessutom har Djurgårdens formkurva pekat åt fel håll de senaste säsongerna, så självklart finns det ett frågetecken kring Erikssons framtid i klubben. Hur utgången blir den här säsongen kommer absolut att spela en stor roll i sammanhanget. Tvingas Djurgården till kvalspel i vår måste det till förändringar, än värre om laget faktiskt skulle ramla ur SHL. Eriksson har tidigare varit i ett liknande läge som sportchef när Robert Ohlsson fick en mardrömslik start som ny huvudtränare i klubben – men den gången lyckades mesta mästarna och Eriksson rida ut stormen och vända krisen hela vägen fram till ett SM-finalspel mot Frölunda. Med det sagt ska vi nog inte utgå ifrån att Eriksson försvinner från sin post i första taget, även om källor med insyn har pekat på att han hänger löst i sin roll. Till nästa säsong ryktas det även om en storsatsning för Djurgården och Eriksson är självklart en stor spindel i det nätet. I den bästa av världar reder klubben ut den här jobbiga situationen och kan trycka på gaspedalen rejält till nästa höst. Om det blir med eller utan Joakim Eriksson? Det får helt enkelt framtiden utvisa.

@brallansson
Vilka lirare är på g tills nästa säsong?

– När vi ändå är inne på ordet storsatsning kan vi lika gärna löpa linan ut. Silly season kan nämligen bli något utöver det vanliga under nästa säsong, i alla fall om man ska tro på alla rykten som cirkulerar. Vi vet sedan innan att Joakim Eriksson har varit till Schweiz och träffat både Marcus Krüger och Daniel Brodin och mycket pekar på att vi får se duon i Stockholm till nästa säsong, även om inget verkar vara helt klart ännu. Andra namn som det spekuleras i är Olle Alsing, Lukas Vejdemo och Pontus Åberg, även om den sistnämnde har sagt att han inte hört något från Djurgården den här säsongen. Dessutom sitter Linus Hultström, Mario Kempe, John Norman, Fredrik Claesson, Erik Gustafsson och Emil Bemström på utgående kontrakt. Även om ett gäng av dem inte känns aktuella av olika anledningar, så är det självklart kittlande att drömma om tänkbara återvändare. Men innan dess måste Djurgården se till att spela kvar i SHL. Annars får storsatsningen rejäl pyspunka direkt.

@ChrilleGraan
Hur kommer det sig att Djurgården drar på sig så mycket skador varje säsong? Vad krävs för att det ska bli en förändring?

– Frågorna kring Djurgårdens skadeläge har fullständigt vällt in – och med tanke på att elva ordinarie spelare var borta mot Luleå senast är det inte speciellt konstigt. Jag har tidigare belyst det här ämnet och räknat på skadorna som Djurgården har haft de tre senaste säsongerna och kom då fram till att klubben har dragits med en hel del otur, med mängder av hjärnskakningar, ett gäng frakturer och sjukdomar som ärligt talat är svåra att härleda till träningsupplägget. Dyker vi ner i nuvarande säsong och den senaste frånvarolistan hittar vi följande lirare på den: Mantas Armalis (sjukdom), Linus Arnesson (skada, klev av mot Leksand), Marc-André Gragnani (underkroppsskada), Marcus Högström (sviter från hjärnskakning), Pontus Johansson (skada, tacklades i matchen mot Rögle), Niclas Bergfors (skada, klev av i matchen mot Färjestad), Peter Holland (sjukdom), Sebastian Strandberg (underkroppsskada), Linus Videll (underkroppsskada), Jacob Josefson (sviter från hjärnskakning) och Manuel Ågren (korsbandsskada). Om vi stryker sjukdomarna, hjärnskakningarna och Ågrens korsbandsskada återstår Arnesson, Gragnani, Johansson, Bergfors, Strandberg och Videll. Och det är här den heta potatisen finns, enligt mig. Arnesson, Johansson och Bergfors känns svåra att koppla ihop med sättet som Djurgården tränar på, eftersom trion klivit av isen under brinnande match. Strandberg och Videll, då? Vi vet sedan innan att Strandberg har strul med ljumskarna och han opererades också i somras för att få bukt med problemet. Videll är däremot ett mysterium – och här räknar jag med att Djurgården gör sin läxa och utreder hans situation. Slutligen har vi Gragnani, som kastades in och överbelastades rejält på grund av det ansträngda tabelläget. Rätt eller fel från Djurgårdens sida? Med facit i hand: fel. Eftersom kanadensaren har missat de senaste fem matcherna. Den hanteringen förtjänar kritik, helt klart.
– Med allt detta sagt: vad kan vi dra för slutsats? Djurgården har en enorm skadeproblematik – och har så haft de senaste säsongerna. Och det är rätt uppenbart att klubben känner sig manad att kommunicera utåt och ge mer substans till situationen i och med det nya inslaget på hemsidan, där fysioterapeut Christian Schumacher uttalar sig om skadeläget varannan vecka. Dessutom är Djurgården tydliga med att en analys av det ansträngda skadeläget kommer att ske – något som till viss del förstärker bilden av allvaret. Det här är komplexa frågor och jag tror verkligen inte att svaret bara är att peka på träningsupplägget och skrika att "laget tränar fel och blir skadade på grund av det". Många andra parametrar finns också med i sammanhanget, som tidigare historik hos spelarna men också alla situationer som uppstår både under träning och match. Efter den här hösten måste självklart en mer djupgående utredning sättas in och jag förutsätter att det är exakt det som Djurgården kommer att göra. Elva ordinarie borta är fullständigt vansinniga siffror som gör att laget inte tävlar på samma villkor som sina konkurrenter. Det gäller att titta på varje detalj i den här soppan för att förstå varför det har sett ut som det har gjort.

@missfotografica
När beräknas Eklund ansluta?

William Eklund landade i Sverige i lördags, men det återstår en del formalia innan låneavtalet är på plats. Djurgården siktar på att lösa allt pappersarbete så att han kan ansluta till truppen så snart som möjligt. Jag skulle därför bli väldigt förvånad om hans debutmatch inte blir den 18 november hemma mot Timrå. Det är trots allt tio dagar kvar tills dess.

Anton Högsander2021-11-08 16:21:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen