Lagbanner
8 spetsforwards som kan komma att vara på sportchefernas radar: ”Ett långskott så det bara dånar om det”
Poängmakaren Beau Bennet finns nu ute på marknaden. Kan han vara föremål för SHL-klubbarna?

8 spetsforwards som kan komma att vara på sportchefernas radar: ”Ett långskott så det bara dånar om det”

Fler och fler SHL-lag har börjat förstärka sina lagbyggen inför den andra halvan av säsongen. I en säsong som har varit minst sagt speciell i den ekonomiska synvinkeln. Vår reporter, Andreas Lundskog har studerat spelarmarknaden och kikat in åtta spetsforwards som möjligen skulle kunna bli föremål för sportcheferna i SHL.

Nathan Walker:
Örebro värvade som bekant den första kroaten som någonsin har spelat i SHL. Hur coolt vore det då att inte få in en ytterligare spelare med en lite annorlunda hockeybakgrund. Jag talar nämligen om den brittiskfödde australiensaren, Nathan Walker. Han blev för några år sedan den första australiensaren att få spela i NHL för ett antal år sedan då han gjorde debut för Edmonton Oilers. Sedan dess har det blivit 17 matcher i världens bästa hockeyliga och han var också med i Washingtons trupp sin gick och vann Stanley Cup 2017. Annars har han mest tillbringat sin tid AHL där han har svarat för 172 poäng på 346 matcher.

Han tillhör just nu St Louis organisation och spelade till mestadels i San Antonio Rampage under den förra säsongen. De kommer inte att spela AHL under den kommande säsongen och därför vore nog inte en utlåning helt omöjlig att få till. En väldigt intressant forward med bra ålder(26 år) och med ett sinne för att göra poäng. Här borde man kika in läget. 

Cole Schnider: 
En 30-årig amerikan som under de senaste säsongerna varit väldigt produkt med en jämn högstanivå i AHL. Totalt har han 411 poäng på 543 matcher i AHL och är en playmaker av rang. Dock har det endast blivit blott 6 matcher i NHL för Buffalo där han senast fick chansen under säsongen 2016/17. Nu tillhör han Milwaukeee Admirals som inte heller kommer till spel i AHL denna säsongen. Vore en kanonförstärkning att få in och med tanke på att han inte är någon direkt ungtupp direkt så tror jag att intresset för honom ändå är rätt skralt borta i Nordamerika. Kanske det mesta rimliga och intressanta namnet på denna lista. 

Beau Bennett: 
En fullkomlig drömspelare för samtliga sportchefer i SHL med minst sagt gediget CV. Bennett har lirat över 200 NHL matcher där han för några år sedan svarade för ganska bra siffror i Pittsburgh Penguins där han fick förtroendet att bland annat spela powerplay med Sidney Crosby. De tre senaste säsongerna har han dock tillbringat i AHL samt en kortare sejour i KHL med Dinamo Minsk. Under förra säsongen blev det totalt 40 poäng på 55 matcher för Bennet. Totalt har han gjort 159 matcher i AHL och stänkt in 131 poäng. En klasslirare av rang som just nu sitter utan kontrakt. Lär vara en våt dröm för alla sportchefer i Europa.


Beau Bennett finns just nu klubblös och vore en poängspelare av rang. 

Ty Rattie:
Ryktades tidigare till Malmö här för några veckor sedan där det slutligen inte blev någon affär. En stark poängspelare som bland annat fick högt förtroende i kedjehirarkin för Edmonton Oilers för några säsonger sedan. Förra säsongen tillbringade han i KHL hos både Lokomotiv Yaroslav och Torpedo Nizhny Novgorod och där det sammanlagt blev 34 poäng på 52 matcher. Enligt det jag har hört ska det vara en avslutare av rang och som är en riktigt bra lagkamrat att ha. Lite frågetecken ska det dock finnas kring skridskoåkningen. Sitter just nu utan arbetsgivare och behöver nog ha ett nytt jobb snart. Kanske skulle det kunna bli en lyckoträff? 

Owen Tippet: 
Okej, här snackar ett långskott så det bara dånar om det. Owen Tippet var en utav USA:s absolut bästa spelare i JVM för två år sedan och är talang av rang. Han gjorde sin första säsong på seniornivå under förra säsongen och svarade då för 40 poäng på 46 matcher. Han är bara 21 bast men är redan en målgörare av rang och skulle lätt gå in och hänga en och en annan kasse i SHL. Han tillhör just nu Florida Panters men det är ändå viss tveksamhet till att han tar en tröja där. Då kan klubben hamna i en liten jobbigare sits då deras farmarlag inte kommer att delta i AHL. Men det är ändå rätt osannolikt att de ska låna ut honom till en klubb i SHL. Men nog hade det vara ytterst lockande att se honom i ligan. 

Pekka Jormakka: 
Finska spelare brukar ju kunna vara lyckosamma för Örebro. En av de som just nu finns tillgänglig ute på marknaden är 30-årige Pekka Jormakka. Han beskrivs enligt rapporter vara en skridskostark spelare med ett utpräglad målsinne men där just styrkan och storleken ska vara hans akilleshäl. Under de senaste säsongerna har han varit en pålitlig poängspelare i KHL där det under de senaste sju säsongerna har blivit 121 poäng på 247 matcher. Han fick tidigare under denna säsongen lämna Sibir Novosibirsk efter bara en poäng gjord på nio matcher. Ingen direkt poängmaskin men en pålitlig spelare med mängder med landskamper och två VM-turneringar på erfarenhetsbanken. 

Vallteri Puustinen: 
Man kan verkligen säga att HPK har en fullkomligt bedrövlig säsong i den finska ligan där man just nu innehar sistaplatsen med endast 16 inspelade poäng på 21 matcher. En ljusglimt i laget har dock varit denna 21-årige forward som ändå har svarat för 15 poäng på lika många matcher. Han gjorde redan under förra säsongen ett starkt avtryck med totalt 40 poäng på 54 matcher i Liiga. Kanske ingen jättespetsig spelare ännu men nog sitter han inne på en hel del talang i sin verktygslåda. De finska bottenklubbarna brukar ju låna ut spelare när de inte har chans att nå ett slutspel. Vore inte Puustinen då ett intressant namn att följa upp? 

Eemeli Soumi:
Ytterligare en intressant forward som levererar bra i den finska ligan. Soumi stod förra säsongen för totalt 57 poäng på lika många matcher i Liiga och har hittills svarat för 22 poäng på 21 under den här säsongen för sitt Ilves. En poängstark spelare som innehar en bra karaktär där han under de senaste tre säsongerna för sitt Ilves. Dessutom är han i en perfekt ålder med sina 25 vårar. Är dock ett långskott att Illves skulle släppa sin kapten när man ligger tvåa i tabellen. Då ska en klubb vara beredd och hosta upp en rejäl slant för en spelare som är ett rejält osäkert kort. 
 

Andreas Lundskog2021-01-05 22:25:00
Author

Fler artiklar om Örebro