Lundskog: ”Detta krävs om Örebro ska kunna vara med och utmana”
Örebro föll tungt i lördagens hemmamatch mot Djurgården med 6–4 i en match som laget måste ta med sig flera lärdomar ifrån. Det menar vår reporter, Andreas Lundskog som trycker mot de punkter som Örebro måste slipa på för att kunna vara med och utmana om ett SM-guld.
Hockey kan ju ibland vara bland den mest ologiska sporten som finns. I torsdagens tillställning var mötet mellan Djurgården–Örebro tillknäppt, tajt och lite torftigt i chansväg. Det var matchen där Örebro egentligen visade receptet på en perfekt bortaseger med ett defensiv fullträff samtidigt som man utnyttjade chanserna som dök upp. Det var en taktiskt och näst intill en spelmässigt facit med hur man leder vägen till en seger på bortaplan.
Men när lagen möttes för rond två under lördagen fick vi en match med ett helt annat ansikte. Det bjöds på öppna spjäll, mål i mängder och när krutröken hade lagt sig över Behrn Arenas blanka is – stod Örebro som förlorare på målsnöret. Det håller inte om man i slutligen ska kunna tävla om guldhjälmar framåt majkanten.
Djurgården klev i och för sig ut som ett hetare och bättre lag än om man jämför med i matchen i torsdags då man såg lika oinspirerade ut som en monoton föreläsare som har tröttnat på sitt jobb. Nu hamnade Örebro i trångmål i den första perioden med ett tidigt 0–2 underläge. Men precis som i matchen mot HV71 lyckades man visa prov på topplagskvalitet med att resa sig likt fågel Fenix och vända matchen under inledningen av den andra perioden. En period som man till mångt och mycket spelade ut Djurgården i med en hockey fylld av fart och frenesi i spelet med puck.
Men så ådrog sig Glenn Gustafsson en slashingutvisning med dryga minuten kvar av akten och vips hade Djurgården kvitterat med 40 sekunder kvar av perioden. Ytterligare ett insläppt mål i boxplay som under den här säsongen har varit speciellt på till närmast uselt vis.
Örebro föll tungt i lördagens svängiga tillställning mot Djurgården.
"Gapar man för mycket så mister man ofta hela stycket"
Ändå gick laget ut med en stark pondus under inledningen av den tredje perioden där också Borna Rendulic satte laget i förarsätet med sitt 4–3 mål när drygt halva den tredje akten var spelad. Under den här spelsekvensen kändes det som att Örebro var med raska steg på väg mot ytterligare en trepoängare i sin hemmaborg. Men så kom det där ologiska och närmast oförklarliga raset drygt fem minuter senare.
Plötsligt hade Tom Wandell och Manuel Ågren inom loppet av 18 skjutit Örebros segerplaner i sank. Det är sådana saker som bara inte får ske om man ska vara med och tampas på allvar i ett slutspel. Vid det där laget ska det ha varit stängt, låst och nyckeln skulle ha varit nedkastad på Svartåns botten. På samma sätt som man stängde och låste matchen i Stockholm i lördags. Nu gapade man för mycket och gick därmed miste om hela stycket.
Örebromålvakten, Jhonas Enroth hade inte sin bästa eftermiddag i Behrn Arena måste man ändå vara villig att erkänna. Vid Manuel Ågrens avgörande 5–4 puck var han rejält ute på hal is i det egna målområdet. Och med en sammanlagd räddningsprocent på 84,38% är det ganska så svårt att gå segrande från en hockeymatch.
Men jag vill verkligen inte dra igång någon motorsåg mot Örebros burväktare efter denna eftermiddag. Den tidigare räddningen på Tom Wandells närskott i den andra perioden var bland det svettigaste jag har sett. Målvaktsspelet synkas mot allt annat som sker ute på isen likt storband som styrs av en dirigentens takt. I eftermiddag hamnade Örebros målvaktspel till mångt och mycket i otakt när försvaret spelade fel.
Laget släppte till alldeles för mycket runt det egna målområdet och då är Djurgården ett bra jobbigt lag att möta. Där måste man vara hetare, hårdare och mer handlingskraftigt. Det kommer i sin tur ge ett mer välspelande målvaktsspel.
Jhonas Enroth hade en tuff eftermiddag när Örebro föll mot Djurgården.
"Det går ju inte att ställa ut tombolan"
Apropå målområde – så skulle det också bli en utav de absolut mest brännheta samtalsämnena efter denna tillställning. Detta då Djurgårdsforwarden, Niclas Bergfors stod parkerad i Örebros målgård när Tobias Ekberg vallade in pucken med hjälp av Jhonas Enroths ryggtavla fram till 0–2. Domarparet med Harnebring/ Öhlund valde att ringa Växeln Hallå och efter ett marathon av videobeskådning – valde att att godkända målet. Egentligen vill jag se mer mål i svensk hockey men detta kändes ändå väldigt inkonsekvent.
Bergfors stod uppenbart i målgården och hade dessutom klubban mot Enroth. När man tidtagare har sett mål blivit bortdömda efter att spelare i princip bara har andats i målgården så känns detta som det här som en felbedömning deluxe. Här måste man ändå kunna hitta en större tydlighet med vad som är en offside i målgården och vad som inte är det. Det går ju inte att till närmast ställa ut tombolan och dra lott om besluten. Nä där har domarkåren något att jobba på.
Men man kan definitivt inte skylla den här förlusten på domarna. Det kan man egentligen aldrig göra. Det här var en match där Örebro borde ha hämtat hem tre poäng. Men det går inte att bli så passiva som man blev under avslutningen av den här matchen som i sin tur satte de tre poängen i grus. Men kanske var det ändå en bra lärdom i slutändan att hockey spelas i 60 minuter och att man måste ge 100% tills dess att Hesa Fredrik ljuder.
Det är lärdomar som jag hoppas att Örebro tar med sig från denna insats in mot ett framtida slutspel. För i de bästa stunderna bjuder Örebro på en topphockey som kan leda hela vägen fram till Stortorget. Men då måste boxplay, kontinuitet och målvaktspel upp i ytterligare dimensioner.
Kanske kan man utveckla dessa saker under resan mot målet? Det återstår att se.