”Lägg ner närkementaliteten”
Vår reporter Andreas Lundskog krönikerar inför Örebros kommande SHL-start på lördag.
Dagarna innan SHL-premiären är alltid lite som att vänta på dagarna innan juletid. Det är någonting som man har sett framemot bra länge. Att få se lagen ställas mot varandra på allvar i kanske tidernas allra bästa SHL på över ett decennium.
Kokande arenor därute i vet avlånga land där trummor, sånger och applåder ljuder över betongen. Gemenskapen som hockeyn ger där människor träffas, trivs, våndas, kivas, hoppas, drömmer och spekulerar. Det är en otrolig kraft som gör hockeyn till den fanatiska idrott som den är.
Kokande arenor därute i vet avlånga land där trummor, sånger och applåder ljuder över betongen. Gemenskapen som hockeyn ger där människor träffas, trivs, våndas, kivas, hoppas, drömmer och spekulerar. Det är en otrolig kraft som gör hockeyn till den fanatiska idrott som den är.
Ibland undrar jag faktiskt personligen om man hade klarat det svenska vintermörkret utan hockeyn. Det är kallt, mörkt och så djävulskt långt. Då är det så oerhört viktigt att hockeyn finns där.
Försäsongen har nästan varit lika lång som en talmansrunda i riksdagen. Det är inga sprakande tillställningar och egentligen vill man bara snabbspola förbi det mesta.
Dessutom är det svårt att ens kunna dra några direkta slutsatser av dessa matcher. Träningsmatcher är träningsmatcher och SHL är något helt annat. En annan glöd, en annan kamp, en annan passion.
Örebro inleder SHL på lördag där Linköping står för motståndet i Behrn Arena.
För Örebros del har försäsongen inte varit något jättesprakande direkt. Tre segrar och fem förluster. Niklas Eriksson har stundtals varit allt annat än nöjd med tävlingsinsatserna. Bra att dessa signaler redan kom på försäsongen – men nu börjar allvaret. Nu gäller det att vara påställda till max. Nu finns det inga ursäkter längre. Det är nu möjligheterna börjar.
Men från en stor andel av supporterskaran verkar den klassiska närkementaliteten redan infinna sig.
"Det går aldriiii, och går det så går det åt helvete”.
Jag vet inte om det finns någon stad som ibland har en skara av så pessimistiska invånare som Örebro har.
Den här staden är helt fantastiskt att bo och leva i på så många sätt. Men ibland skulle nog många må bra va en liten mer skopa av positivitet och framåtanda i det idrottsliga, kanske är det fotbollens enorma kräftgång och förfall som har satt sina spår.
Men redan nu i kommentarsfälten verkar det som att Örebros SHL-säsong redan inletts och laget har startat igång med fem raka förluster. Det pekas på att truppen är för svag, den offensiva spetsen är för tunn, konkurrenterna har trummat på med bättre nyförvärv. Och så det eviga tjatet på att det inte värvas mer( något som är en följetong året runt).
Jag kan hålla med om att Örebros trupp kanske inte räcker för att utmana i den absoluta toppen av SHL just nu ska tilläggas. Men en säsong är oerhört lång och mycket kan ske både vad det gäller spelarmarknaden, skador och kanske det viktigaste, det lagmässiga.
Att ha ett gäng uttalade stjärnor är inget likamedstecken till att laget blir ett topplag.Fråga bara Djurgården och HV71 de senaste två åren.Fråga ÖSK i Superettan.
Så mycket handlar om kollektivet, det som ack så klyschigt brukar heta de dagliga vanorna. Att tillsammans göra det bästa av varandras styrkor och komplettera varandras svagheter. Det är en ledarskapsfråga och landar på ledarstaben med Niklas Erikssons bord.
Örebrotränaren Niklas Eriksson.
En tränare som faktiskt trots inte det bästa truppmaterialet alla gånger faktiskt har fått Örebro att lyfta från ett bottenlag till ett etablerat och tryggt SHL-lag under de senaste åren. Under säsongen 2020/21 var det just kollektivet som banade vägen fram för Örebro som då pressade Växjö till den yttersta millimetern i semifinalserien. Ett Växjö som sedermera bärgade SM-guldet.
Så till alla er närkepessimister därute – börja med att ge laget en chans.
”Det går aldriiii” – jo det kan visst gå.
Lundskogs SHL-tips:
1: Färjestad
2: Frölunda
3: Rögle
4: Skellefteå
5: Leksand
6: Luleå
7: Linköping
8: Örebro
9: Växjö
10: HV71
11: Brynäs
12: Timrå
13: Oskarshamn
14: Malmö.
SM-guldvinnare: Skellefteå.