Örebrobossens skarpa kritik mot mångmiljonkravet: "Totalt ologiskt"
Örebro Hockey har krävts på en återbetalning på sju miljoner kronor efter det permitteringsstöd som bolaget tilldelades i samband med pandemins effekter. SvenskaFans har nu granskat beslutet i sin helhet och intervjuat VD:n Mikael Johansson som är starkt kritisk i hur myndigheten har agerat i ärendet. – Jag tycker faktiskt att deras modell är ickefungerande, säger Johansson till SvenskaFans.
Det var under förra veckan som tidningen Aftonbladet kunde avslöja att Örebro Hockey krävs på 7 073 603 kronor från Tillväxtverket. Hela summan av det permitteringsstöd som klubben har fått utbetalat kontinuerlig under det gångna året i samband med coronakrisen.
Orsaken är att Tillväxtverket anser att klubbens ekonomiska problem inte kan anses som tillfälliga. Detta eftersom bolaget Örebro Elithockey AB dragits med förluster under de tidigare räkenskapsåren. Det bolaget där spelare och personal är anställda i.
SvenskaFans har nu kunnat tagit del av Tillväxtverkets beslut kring ärendet som myndigheten motiverar enligt följande:
”Tillväxtverket har funnit skäl att ifrågasätta att bolagets ekonomiska svårigheter är tillfälliga och alltså att dessa har orsakats av coronapandemin. Av bolagets fem senaste årsredovisningar framgår bl.a. följande. Under samtliga dessa år har bolaget uppvisat såväl ett negativt rörelseresultat som ett negativt årsresultat. Bolagets årliga förluster varierar mellan 2 294 000 kr och 12 618 000 kr. Vidare framgår att bolagets soliditet har varierat mellan 0,4 och 9,9 procent. Enligt Creditsfe är medianen för bolag inom sportanläggningar och idrottsföreningar med 50–99 anställda 21,5 procent.
"Örebro Elithockeys soliditet är alltså väsentligt lägre än branschsnittet. Nämnda omständigheter talar starkt för att bolagets ekonomiska svårigheter inte är tillfälliga. Några omständigheter som talar i motsatt riktning har inte framkommit”, skriver myndigheten i sitt beslut.
Myndigheten menar också på att bolagets ekonomiska utveckling är missvisande, men menar samtidigt på att moderbolaget har en stabil ekonomi och därför har kunnat erhålla elitlicens för spel i SHL.
”Bolaget har dock vidhållit att dess ekonomiska svårigheter endast är tillfälliga och har till stöd för detta anfört bl.a. följande. Tillväxtverkets bedömning av bolagets trendmässiga ekonomiska utveckling är missvisande eftersom den endast grundas på bolagets rörelseresultat. Örebro Hockeykoncernen har en god ekonomi. Svenska Ishockeyförbundet har funnit att klubben har stabil ekonomi i samband med beviljandet av elitlicens för spel i Svenska Hockeyligan".
Myndigheten utvecklar i beslutstexten:
"Det bör tilläggas att en ishockeyklubb inte kan bedömas utifrån samma kriterier som ett vanligt bolag eftersom verksamheten är särpräglad i förhållande till vanlig näringsverksamhet. Koncernen var visserligen tidigare på obestånd men har sedan verksamhetsåret 2017/2018 visat en succesivt förbättrad lönsamhet. Visserligen är rörelseresultatet för verksamhetsåren 2019/2020 och 2020/2021 negativt men detta beror på uteblivna biljettintäkter med mera till följd av coronapandemin”, skriver de i sin beslut.
”Av utredning framgår att Örebro Elithockey inte kan uppvisa goda siffror gällande de ovannämnda nyckeltalen ett antal år tillbaka i tiden. Bolaget har alltså inte en trendmässigt hållbar utveckling. Bolagets ekonomiska svårigheter är därmed inte tillfälliga i den mening som avses i 5 a § lagen om stöd vid korttidsarbete. Redan av det skälet kan bolaget inte godkännas för stöd. Att bolaget eventuellt påverkats negativt av coronapandemin förändrar inte det förhållandet. Därför ska aktuell ansökan avslås”.
Behn Arena ekade tom under fjolårets säsong till följd av pandemin.
Enligt lagen om korttidsarbete får stöd lämnas bara om arbetsgivaren drabbats av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter, om de ekonomiska svårigheterna har orsakats av något förhållande utom arbetsgivarens kontroll och om företaget använt andra tillgängliga åtgärder för att minska kostnaden för arbetskraft.
Örebro Hockeys VD Mikael Johansson är starkt kritisk kring beslutet och den bedömningen som Tillväxtverket har tillämpat.
– Om man tittar på rörelseresultatet i Örebro Elitehockey AB som jag faktiskt tror var minus 15 miljoner under 2016/17 fram till säsongen 2019/20 som borde ha varit plus två miljoner. Det är en ganska så positiv utveckling om man går från minus 15 miljoner till plus två miljoner utifrån Elitehockey AB. Då ska man ha i åtanke att vi lägger cirka 10 miljoner i vår utvecklingsverksamhet som också är lagd i Elitehockey AB som en långsiktig investering. Vi har inga ekonomiska problem, vare sig om man tittar på Örebro Elithockey AB eller i Örebro Hockey-koncernen, säger Johansson till SvenskaFans.
En av faktorerna som Tillväxtverket har grundat sitt beslut är procentsatsen i bolaget Örebro Elithockey AB:s soliditet.
– Om man tittar på Örebro Elitehockey så har de inte räknat fel. Men eftersom elitlicensverket för eget kapital förändrades från och med 2016/17, då var det bara Örebro Elitehockey AB som man enbart tittade på. Sedan dess är det som koncern som man har bedömt från och med 2017/18. Då har vi bara fokuserat på vårt kapital i Örebro Elithockey AB. Om vi hade vetat om detta så hade vi säkert kunna ha flyttat verksamhet. Så som att flyttat J20 och J18 till bolaget Örebro Hockey Klubb. Det hade inte haft någon betydelse för koncernen, men däremot hade Örebro Elithockey AB gått tio miljoner bättre.
Sedan tidigare har även SHL-klubben Leksand fått återbetalningskrav för samma stöd av Tillväxtverket. Ett beslut som klubben nu kommer att överklagas till förvaltningsrätten.
Vad säger du om deras modell som detta beslut är grundat för till föreningar?
– Vi tror att om de ska köra den här modellen så kommer det att bli väldigt många föreningar som kommer att få återbetala pengar som de redan har fått. Slutspelet blev ju inställt i mars 2020 och detta beslutet kom ut den 2:a december 2021. Vi har haft flertalet specialister som har tittat på detta och de förstår faktiskt inte logiken i Tillväxtverkets beslut.
– Jag tycker faktiskt att deras modell är ickefungerande. Man måste titta på detta i ett lite större perspektiv och förstå företagsekonomi. Se hur lönsamhetskurvan som har sett ut som i vårt fall gick från minus 15 miljoner till plus två miljoner innan pandemin. Sedan fick vi ju ställa in slutspelet i i mars 2020. Ett slutspel är ju en positiv påverkan för oss i Örebro Hockey. Vi fick ju en kompensation men den kom i juni. Enligt licensregelverket så måste vi göra ett årsbokslut på fem bokslag och koncernenen på en månad vilket innebar sista maj.
– Men kompensationen för slutspelet kom först i juni och normalt har ett aktiebolag sex plus en månad på att sätta ihop en årsredovisning och årsstämma. Men det tar man inte hänsyn till från Tillväxtverkets sida och det undrar jag varför? Vi har ju ett licensregelverk som är mycket hårdare än vad aktiebolagslagen är. Därför är detta totalt ologiskt.
Örebro Hockeys VD Mikael Johansson ställer sig ytterst kritisk till bedömningen och beslutet från Tillväxtverket.
Men varför straffas ni som förening?
– Det undrar vi också, men jag får en känsla av att de inte vet vad de ska fatta för beslut och de tycker inte att den lagstiftningen och den modellen som finns, inte passar idrottsföreningar. Sedan tycker jag att deras beslut är ologiskt då vi har drivit en positiv utveckling med en förbättrad lönsamhet över tid, vi har ett moderbolag som har tagit in över 14 miljoner i en nyemission för Örebro Hockey Holding. Den ledde till att koncernen fick både likviditet och eget kapital.
– Sedan har vi klarat av licensnämnden krav under varje år efter att vi hade lite utmaningar under 2016/17 och då stod det ingenting då vi använde Örebro Elithockey AB. Då kan man göra fördelningar inom koncernen och då gjorde man det och Örebro Elithockey AB hade inga problem. Sedan dess har vi inte haft några problem. Vi har pratat med ordföranden i licensnämnden för svenska ishockeyförbundet och de konstaterar också att vi inte har några problem. Det är totalt ologiskt och jag hoppas att intentionen med korttidstödet inte är för att slå undan benen på vare sig företag eller föreningar.
– För om man nu vänder på det här så borde ju Örebro Hockey varit i konkurs för längde sedan om nu Tillväxtverket har rätt i sitt beslut. Och det är vi ju bevisligen inte, vi mår bättre än vad vi har gjort någonsin.
Vad har du fått för svar i dialogen med Tillväxtverket?
– De svarar inte på frågor, så är det.
Hur påverkar detta beslut er vardag och det ekonomiska läget nu?
– Örebro Hockey kommer att klara av detta oavsett om vi behöver betala tillbaka detta eller inte. För mig är det så att vi har inga ekonomiska problem och klarar oss även om de skulle ha tillbaka alla pengar. Dessutom var är rättvisan om Örebro Elithockey AB ska betala tillbaka pengar när kanske andra föreningar av någon anledning inte behöver göra det.
–Eller också är det bara att man sitter och väntar på att skicka tillbaka ett antal återbetalningsbeslut till väldigt många föreningar. Då tror jag att föreningssverige och RF börjar på att bli väldigt intresserade av och undra om detta är syftet med detta stödet som faktiskt skulle hjälpa föreningarna att överleva och som har haft näringsförbud i nu med att vi inte fick ta in några åskådare?
Mikael Johansson lovar nu att Örebro Hockey kommer att kunna överleva oavsett om klubben kommer tvingas återbetala stödet.
Ni har tidigare sökt efter spelarförstärkningar, kan detta beslut påverka att ni inte har kapital till att investera där nu?
– Vi förändrar inte vårt utrymme vad det gäller att göra spelarförstärkningar. Vi klarar av det också. Det ytterligare bekräftar ju att de inte har gjort en korrekt bedömning av Örebro Hockey. Vi har sålt fler abonnemang och partnerförsäljningar än någonsin och en väldigt bra sportslig utveckling med många spelare i landslaget på juniorsidan. Örebro Hockey mår bättre än någonsin både på och utanför plan. Men på något sätt har Tillväxtverket gjort någon form av tolkning eller bedömning, jag vet inte men som är helt annorlunda än vad vi och de specialister har tittat på. De och jag förestår faktiskt inte detta.
Kommer ni att överklaga detta beslut?
– Med hundra procent sannolikhet ja.
Örebro Hockey behöver inte betala tillbaka några pengar förräns överklagandeprocessen är avslutad.
Hur lång tid kan den processen ta i ärendegången?
– Vi kommer att överklaga inom den tidsfristen, om vi begär en tidsfrist för att få lite mera tid att kunna göra det får vi återkomma till. Men ja vi kommer att överklaga. Vi är övertygade att vi kommer att vinna detta men säkerligen kommer det att ta tid.