Lagbanner
Stor intervju: Örebrotränaren om säsongen och framtiden: "Vi har en dialog med honom"
Örebrotränaren Niklas Eriksson i stor intervju om den gångna säsongen.

Stor intervju: Örebrotränaren om säsongen och framtiden: "Vi har en dialog med honom"

Örebro Hockeys säsong fick se sitt slut i kvartsfinalserien mot Luleå. Vår reporter Andreas Lundskog har nu träffat Örebrotränaren Niklas Eriksson för ett längre samtal om säsongen som gick, framtidsplanerna och truppbyggnationen inför nästkommande säsong.

Det har gått ungefär en vecka sedan Örebro Hockey föll i den femte kvartsfinalen borta mot Luleå. Matchserien med en 4–1 vinst till norrbottningarna var därmed ett faktum och Örebros säsong var därmed över. 

På skärtorsdagens förmiddag möter jag huvudtränaren Niklas Eriksson vid spelarentrén utanför Behrn Arena. Undertecknad är något försenad till den inbokat intervjun efter att ha haft  beslutsdilemma vid ICA:s fikautbud till intervjun. 

Eriksson möter upp med ett brett leende och visar vägen genom lagets omklädningsrum där vi sätter oss i spelarloungen utrustad med kaffeautomat, TV, soffa och ett gäng med bilder med motiv från olika matcher och spelare hänger upphängt längs med väggarna. Det är just här som spelarna brukar samlas inför matcherna. 

Under de senaste dagarna efter säsongsavslutet har ledarstaben med Eriksson i spetsen genomfört olika exitsamtal med truppen med utvärdering och feedback. 

Samtidigt står det redan klart att spelare så som Nick Halloran, Daniel Audette, Juuso Puustinen, Petr Zamorsky och Nick Ebert lämnar laget. 

Ett säsongskapitel ska avslutas och summeras och ett nytt ska påbörjas att skrivas.
– Där och då när man stod i båset och de gjorde sitt avgörande mål så blev det ju en jäkla tomhet. Men sedan när det blev måndag här och man började att jobba igen med de här utvärderingssamtalen så är ju besvikelsen där, men samtidigt är det ett jobb att göra och man kan inte gå runt och vara besviken hela sommaren. Nu handlar det om att knyta näven och göra saker bättre. Det är min största drivkraft, säger Eriksson.


Örebrotränaren Niklas Eriksson berättar om tankarna efter kvartsfinalsuttåget och hur klubben nu ska ta nästa steg. Foto: Andreas Lundskog/SvenskaFans.

Målsättningen från en sportsliga ledningen var inför att laget skulle kunna nå ett bättre resultat än ifjol där det blev en sjätteplats i tabellen och ett uttåg i en jämn semifinalserie mot Växjö. 

Nu blev det en sjundeplats, en väg via play-in och ett uttåg i kvartsfinalen mot ett Luleå som tills sist var numret större. 

Örebrotränaren blickar tillbaka av en säsong som både innefattade både framgångar och motgångar.
– Det har på något sätt varit om man skulle kunna kalla det för en stökig säsong på lite olika plan. Vi hade en ganska så stor rotation på spelare i laget där vi fick in fyra nya spelare under slutdelen av säsongen. Det var väl en gemensam strategi att vi definitivt skulle ha in backar och så fick vi in Halloran och Audette med en förhoppning om att spetsa vår offensiv. Men samtidigt så blev det att vi fick jobba väldigt mycket med våra grunder.

– Under den delen av säsongen så vill man ju att grunderna redan ska vara satta. Men vi fick trycka lite reset i laget och i de bästa av världar så vill man inte hamna där. Nu blev det dock så och jag tycker att vi jobbade stenhårt för att få laget att lyfta och ha en gemensam tanke med vad vi ville göra. 

Tycker du att ni gick in med en för tunn trupp när ni startade säsongen? 
– Inte egentligen. Men när väl Warg och Rissanen försvann så var den ju absolut för tunn. Sedan hade vi ju matcher där vi spelade med tre juniorbackar och det kan man ju göra. Men det blev också stort slitage på andra spelare. När man funderar på det som hade kunnat hjälpa oss mest den här säsongen hade ju varit att vi snabbt hade kunnat få in en back, framförallt efter att Rissanen blev skadad. Men sedan är det ju svårt att ersätta en sådan spelare som kanske var vår bästa back. Men just att få in en kropp och en etablerad spelare som varit på SHL-nivå tidigare. Det klart att det hade hjälpt oss. 

Säsongen präglades också av pandemin med flera rockader i spelschemat tidigare i vintras samt olika former av publikrestriktioner under årets gång. 
– Det är också en aspekt som man måste ta med i beaktning där det ändå har varit en säsong som varit ganska så rörig. Nu ser man också vad det betyder för hockeyn att få ha fullsatta läktare, det är helt fantastiskt, säger Niklas med ett stort leende samtidigt som han tar en tugga av den välsmakande kanellängden. 
 


"Vi har grunden och jag ser ingen anledning till att ändra för mycket"

Tillsammans börjar vi sedan diskutera olika former av spelmoment och detaljer som under säsongen.

På den positiva delen lyfter han fram lagets stora styrkor i försvarsspelet som var en av seriens absolut starkaste. Tittar man från grundserien var Örebro det laget som släppte in tredje färst mål i serien och det laget som hade näst högst räddningsprocent(91,21%). 

– Det har känts jättebra. Kan man ha ett ramstarkt försvar år efter år så bygger det en grund. Kan vi fortsätta värderas försvarspelet som vi har gjort och sedan addera saker i spelet med puck så har vi ju en bra grund att stå på. Jag är jättenöjd med det och där ska en sådan som Stefan Nyman ha credd hur han har jobbat med försvarspelet och backarna. 

– Vi ser det hela som ett kollektiv i spelet med fem man som jobbar tillsammans varje byte för att våra målvakter ska få bra förutsättningar att ta pucken. Vi tror också att vi kan ta ett steg till där, samtidigt som det finns en grund att vila mot. Stora delar av backsidan kommer också att vara intakt nu även om några försvinner. Vi har grunden och jag ser ingen anledning till att ändra för mycket i det spelet.

På målvaktssidan svarade Jhonas Enroth för en jättesäsong mellan stolparna med sitt trygga och förtroendeingivande spel. Detta i samarbete med det gemensamma fungerande försvarspelet blev en ytterst svårstoppad kombination att få hål på Örebro. 

Enroth tilldelades också den ärofyllda utmärkelsen Honken-Trophy som årets målvakt i svensk hockey efter sina insatser under grundserien. 
– Vi har ju ofta kunnat styra motståndarna och så vet vi ju att om Enroth får rätt förutsättningar så är han sjukt jäkla bra. Han sa faktiskt själv att det var en lugn säsong för min del. Det vill vi ju gärna höra att vår målvakt tycker att det har varit det haha. Det är ett kvitto på att vi har givit honom rätt förutsättningar. Det finns såklart många bra saker att bygga vidare och samtidigt saker som vi behöver utveckla. Framförallt det offensiva spelet.


Jhonas Enroth svarade för en storstilad säsong i Örebromålet och belönades med utmärkelsen Honken Trophy. 
 

"Han är ju faktiskt en supertalang"
Från juniorsidan tog flera spelare likt Milton Oscarson, Elias Ekström, Simon Forsmark, Elias Pettersson och framförallt 18-årige Leo Carlsson stora steg i sin utveckling. Från juniorled som just nu befinner sig i frammarsch i landet där bland annat klubbens J20-lag tidigare under förra veckan tog en bronsmedalj i slutspelet. 

Ett direkt nödvändigt steg för klubbens utveckling menar Eriksson. 
– För våran del i år så var ju detta egentligen helt avgörande. Om vi inte hade haft den juniorverksamheten som vi har nu så hade vi ju stått på slätt alltså. I SHL är det ju så oerhört jämt där tillexempel ett lag som Malmö med ett jäkla bra lag på pappret hamnade ändå tolva och var där på fallrepet. Det finns helller inga lag som inte kan hamna där och det tycker jag att man ska vara väldigt ödmjuk för. Det som gör att vi har en stark verksamhet just nu är ju att vi har bra juniorer. Det gör ju ändå att vi står oss trygga och samtidigt en möjlighet för dem att slå sig in och en möjlighet för klubben att ha en balans i lönedelen. Det är en ganska så enkel matematik egentligen, men för att komma dit som vår juniorverksamhet har gjort nu är ju ett jobb på tre-fyra års sikt. De har gjort ett kanonjobb med Henrik Löwdahl i spetsen och det ger en framtidstro. 

Klubbens juniororganisation har också givit ett eko ut till resten av hockeysverige där klubben blir ett alltmer attraktivt val för unga talanger. 
– Med allting i vår ankdamm så blir det ju ringar på vattnet när vi gör bra saker. Spelare tittar ju oftast på vart de kan utvecklas bäst. De rekryteringarna är ju superviktiga och det gäller att vara jäkligt ödmjuk och bygga vidare på det ryktet som man har fått och göra saker ännu bättre. Där kommer ju också den här delen med att försvenska ett lag där det en viktig aspekt där om man ska vara trovärdig hela vägen upp så måste man våga släppa upp egna spelare. Sedan vill man ju också ha bra svenska förebilder för dem i laget och som de här unga spelarna kan ta efter. Jag tror jättemycket på att ha en röd tråd hela vägen upp. 

Det var nog en och en annan Örebrosupporter som under vintern charmades direkt av Leo Carlsson som redan under debutsäsongen visade framfötterna rejält med totalt 9 poäng(3+6) på 35 matcher i SHL. 

En spelare som Eriksson ser kan gå hur långt som helst i framtiden. 
– Jag ser inga begränsningar för Leo,han har en jättestor potential och har redan gjort ett avtryck redan nu på det sättet som han har spelat. Han har ju till och med gjort saker ute på isen som kanske inte så många ens i ligan klarar av. Sedan gäller det för honom att göra det varje dag för det är ju så man blir bättre. Han är ju faktiskt en supertalang och besitter ju storleken också. Det handlar för honom om att fortsätta utveckla fysiken men ändå inte gå för fort fram genom att ha ett bra tålamod. Det finns en tydlig plan med hur Leo ska utvecklas. 

– Han har ju gått ifrån att vara en pojkspelare till att ta steget till SHL på ett år egentligen. Det är ju alltid häftigt när det blir så, men samtidigt en stor utmaning och saker som kommer med det. Leo kommer att bli bra men sedan är det lite frågan om hur lång tid det kommer att ta. Men vi har ändå en ambition att spela honom högt upp med bra spelare, det är ingen spelare som ska gnugga i en fjärdekedja. Han sticker ut och är en spelare som kan underhålla publiken. Han har verktyg som få spelare som jag har sett tidigare. Det ska bli kul att följa honom. 


Leo Carlsson visade framfötterna under sin debutsäsong i Örebros A-lag och ses som en supertalang från Niklas Eriksson. 
 

"Alla lag behöver ju en mönsterbrytare"
I det sammanlagda offensiva spelet fick Örebro dock inte det riktigt att stämma fullt ut. Framförallt under kvartsfinalserien mot Luleå där laget totalt mäktade med totalt sju fullträffar på fem matcher. 
– Det som jag kanske har saknat lite är att vi kanske inte har fått till vårt omställningspel likt tidigare. Där hart vi varit väldigt snabba och kvicka tidigare år. Sedan är det ibland svårt att säga exakt vad det beror på. Men vi har också tappat lite av sådana spelartyper i Borna Rendulic, Mathias Bromé och Joonas Rask. De har ju tidigare varit väldigt bra på att kunna sticka i djupled. Det tror jag ändå är något som vi ska försöka hitta tillbaka till och spela lite mera rakt. Jag tycker inte att vi fick till det riktigt i år och det är något som vi får skruva på.

Tycker du att ni har saknat en kreatör likt ni har haft tidigare i en spelartyp som Mathias Bromé? 
– Vi hade ju förhoppningar om en sådan som Juuso Puustinen som ändå har gjort mycket mål i sin karriär. Sedan kanske inte han är en kreatör på det sättet. Men han är ändå en offensiv kraft. Nu hade han en jättetrasslig säsong med olika typer av skador där han var borta fram tills jul och kunde först då börja träna igång på fullt allvar. Sedan kanske han inte fick den speltiden som han hade hoppats på. Men det blir också väldigt svårt att kunna matcha in en spelare som inte har kunnat träna på full intensitet.

Eriksson nämner också förlusten av skarpskytten Borna Rendulic från förra året som då bidrog 38 poäng(17+21) – som en av spelartyperna som Örebro i år inte riktigt lyckades med att ersätta i lagbygget. 

– Man får ju också kolla på de spelarna som man hade ifjol där vi hade Borna Rendulic. Han var ju både kreativ och kunde bryta mönster på egen hand. Där lyckades vi inte ersätta honom i år riktigt. Det är möjligtvis så att vi behöver en sådan typ av mönsterbrytare framöver. Vi hade kanske hoppats mer på Audette och Halloran där jag stundtals tycker att de visade prov på kvalitet. Framförallt Halloran under inledningen men när det blev tuffare och mera intensivt på slutet så tycker jag inte att de hade riktigt kapacitet för att göra skillnad.Vi ska vara ett hårt jobbande lag med en bra spelstrategi. Men alla lag behöver ju en mönsterbrytare. Och där skulle vi behöva en eller kanske två till av den typen.

Under slutspelet valde också lagledningen att peta den interna poängligavinnaren Robin Kovacs på sportsliga grunder.

Kan du känna att det som hände i samband med situationen med Kovacs tog energi från resten av spelargruppen? 
– Det är svårt att svara på, men vår känsla var ju ändå att de två sista matcherna var de som vi kände oss mest enade som grupp. Vi pressade Luleå hårt i båda de matcherna. Hypotetisk fråga men jag tycker ändå att känslan var att vi blev starkare och starkare genom den här kvartsfinalserien. Sedan måste man ha skickligheten att avgöra matcher och det hade vi inte riktigt. Men jag tycker inte att det tog energi utan snarare åt andra hållet att vi kände oss mer enade.

Handlade det om att han inte följde spelplanen som ni hade kommit överens om? 
– Jag tycker inte att det var sådana grejer, det handlade mer om att vinna dueller och just man mot man-spelet. Det är ändå det som det kommer ned på i en slutspelsnivå. Det hade inte så mycket med själva spelsystemet att göra. Det handlade om någon form av individuell uppoffring och tävlingsinstinkt som alla spelare behöver ha i ett slutspel. Jag tycker att man i en grundserie kan komma undan med vissa saker, det håller inte i ett slutspel där det gäller att ta sin fajt därute för laget.

Men blev det inte att ni tappade en tilltänkt spjutspets längst fram rent konstellationsmässigt i laget? 
– Så är det jul kanske i teorin, det håller jag absolut med om. Men i praktiken var det ju inte så för då hade den spelaren i så fall visat det i de här matcherna. Det var ju en bedömning där och då. Hade Kovacs visat det i de första matcherna att han ville vara med och avgöra så hade vi givetvis spelat honom. Men det såg vi inte utan vi såg helt enkelt andra saker. 

Enligt tidigare uppgifter från Expressen arbetar Örebro för en lösning där Kovacs lämnar klubben till nästa säsong. 

Hur ser du på Kovacs framtid och hur har han regerat mot lagledningen utifrån detta? 
– Det finns ju en diskussion som jag inte vill gå in på och som jag heller inte kan göra. Framtiden får utvisa var den landar i, mer än så kan jag inte säga.


Stjärnforwarden Robin Kovacs petades av lagledningen under de avgörande matcherna i kvartsfinalserien. 
 
"Olyckligt att det blev som det blev"
En som redan har fått lämna klubben är nu den tilltänkta spetsforwarden Juuso Puustinen som fick ett tufft år präglat av stora skadebesvär under sin tid. Ändå lovordas han stort av Örebrotränaren för sin lagmoral och sin inställning till resten av gruppen. 

– Det var olyckligt att det blev som det blev. Men när man bedömer en spelare så vill man ju givetvis att de ska kunna prestera för klubben efter de förväntningar som man har. Men när det inte blir så kan man ju hantera saker på olika sätt. Och jag tycker att Juuso har ju varit otroligt proffsig och han accepterade att bli satt som 13:e forward och hade ett gott humör och peppade resten av laget. Det är ju ändå en etablerad spelare som har gjort mängder med mål i KHL och finska ligan.

– Det kanske låter märkligt men han var ju en viktig del av vårt lag på det sättet att han agerade så jäkla proffsigt. När vi röstade på årets lagkamrat så fick han tre röster och det säger rätt mycket om en spelare som knappt har spelat. En superkille på alla sätt, det hade kanske varit lätt för honom att spy galla över oss. Men han var en riktigt bra kille och oerhört laglojal. Han fick en säsong som ingen spelare ville ha men ändå hanterade han det på ett bra sätt.

I övrigt blev det en delad seger mellan målvakten Jonas Arntzen och Emil Larsson i utmärkelsen som årets lagkamrat som tillkännagavs under onsdagens avslutningsmiddag. 

– Jonas är ju superpositiv och man hör honom hela tiden peppa och vara där i omklädningsrummet. Han är ingen clown utan tar ansvar och kombinerar det med en positiv energi. 

– Emil har ju en bra relation med de unga spelarna och tar de lite under sina vingar. Det är jätteviktigt att han gör det. Där handlar det ju lite om det som jag talade om tidigare att ha fler svenskar som förebilder. Emil har varit jätteviktig och jag tycker att hans avslutning på säsongen har varit jättebra. Speciellt när han och Lajunen kom ihop och de hittade någonting. Det känns också bra för fortsättningen med ett par att bygga omkring. Jag hoppas att han kan ta vid där han avslutade den här säsongen. 
 

"Vi för en dialog med honom"
Men redan nu gäller det att blicka framåt och påbörja ett nytt kapitel för Eriksson och resten av den sportsliga ledningen. I dagens spelartrupp har redan nu två målvakter, sex backar och elva forwards på kontrakt inför nästkommande säsong. 

En kontinuitet som gör att Örebrotränaren inte tror på det blir någon större spelaromsättning till den kommande säsongen. 
– Egentligen inte så mycket. Vi har ju väldigt många kontrakt klara så de spelarna som ska in är fem stycken till antalet kanske. Det handlar kanske om två backar och tre forwards. Det blir inte någon jättestor rotation på laget.

– Det som känns viktigt är ju att de spelarna som vi får in passar bra i vårt tänk och att de har värderingar. Det är väl det som kanske är svårare när man har importer med att träffa rätt i rekryteringen vad det gäller värderingar. Det är enklare att jobba med svenska spelare där. Det finns bra skicklighet och så på andra ställen, men vi vill ha båda och. Det är ju inget unikt för en klubb som Örebro, men jag känner att vi kan göra det bättre.

Samtidigt har spelarmarknaden öppnat upp sig mer och mer för klubbens sportchef Niklas Johansson med tanke på den rådande situationen med Ryssland och KHL. 
– Det högst troliga är väl att inga åker tillbaka nästa säsong. Men vi vet ju inte och då pratar vi ju i första hand om de svenska spelarna. Sedan fanns det ungefär 380 utländska spelare sammanlagt i KHL och många har väldigt bra klass. Samtidigt så kan jag tycka att spelarna därifrån inte är riktigt vana med tempot och det spelet som är i SHL. Men får man in spelare från start gör en väldigt stor skillnad jämfört med att ta in de under en säsong.

– Men man ska ändå inte ha någon övertro på de här spelarna att de går in och gör en fantastisk skillnad. Det har också ett pris där alla dessa spelare ligger väldigt högt i pris. Vi måste se vad vi har råd med, vilket kan vara en ganska så svår ekvation. Vi har ju sedan tidigare också ett antal spelare som har lönekontrakt för att vara toppspelare. Då är det svårt att putta in för många där. 

En som imponerade under säsongavslutningen var backen Libor Sulak som under lånades in från KHL-klubben Admiral Vladivostok. I och med det rådande läget är också den 28-årige tjeckens situation något oklar för hösten. 
– Vi pratade med honom igår(onsdag) och han var jäkligt positiv till att vara i Örebro. Det som han framförallt gillade här var hur vi tränade och vår inställning till vår verksamhet. I KHL har det inte alls varit likt det. Sedan har han ju kontrakt med Admiral i KHL så det handlar mer om det. Vi för en dialog med honom och hoppas att vi ska kunna hitta en lösning och han är intresserad. Men samtidigt så vet vi inte för det är andra saker som spelar in. Sedan om det kommer att kunna lösa sig snabbt eller om det kommer att ta tid vet vi inte heller. Men Libor säger själv att han är intresserad och vi är intresserade. Så det finns ett intresse från båda håll. 


Backen Libor Sulak svarade för ett impopnerande intåg i laget under slutdelen av säsongen. 

Även en spelare i truppen som också har omgetts med rykten är forwarden Linus Öberg som högst troligen kommer att skriva på ett NHL-avtal med San Jose Sharks under våren. 
– Vi har en dialog med San Jose och deras svenska scout. Med största sannolikhet kommer han att skriva ett kontrakt med dem, det pekar allting på egentligen. Han har gjort en otroligt bra resa där han kanske i grund och botten är en grovjobbare med sin fysik. Men det som jag tycker att han har utvecklat är hans sätt att vara lyhörd och strävan efter att varje dag bli bättre. Han är väldigt målmedveten men har också hittat ett lugn.

— Det tycker jag har gynnat honom i hans spel där han litar på sig själv och på processen mer än att allting bara ska gå fort. Jag tror att det skulle vara bra om han v ar kvar här ett år till för att ta det här sista avstampet och göra landskamper och vara ännu mera redo. Men man vet ändå att det är San Jose som bestämmer, men jag har inte gett upp att han inte ska lämna. Det blir en dialog mellan alla parter. Det är en spelare som har gjort en bra säsong och verkligen utvecklats.
 
"En tänkbar kandidat"
På ledarsidan ska också ytterligare en lucka fyllas då den assisterande tränaren Stefan Klockare nu tar steget vidare till Tre Kronor
– Jag har ju känt till det under en tid så det är ju inte lika nytt för mig som det är för gemene man. Vi har sagt att vi nu ska göra en grundlig analys med vad vi eftersöker och vilken typ av ledare som vi behöver ha in tillsammans med mig, Stefan Nyman och Kristoffer Eriksson(målvaktstränare). Vi ska sätta oss ned här i nästa vecka och prata igenom det hela. Det några namn som vi bollar med. Men det är givetvis en viktig pusselbit. Samtidigt som man vill ha klart det så tidigt som möjligt så den personen kan komma in i vårt tänk. Men vi har ingen jättepanik då det också ska bli rätt.

Hur ser du på den profilen, ska det vara någon som har jobbat mycket med forwards tidigare? 
– Absolut, det tycker jag. Om man tittar på arbetsbeskrivningen så handlar det om det offensiva spelet och spelet med puck. De kreativa bitarna med målskytte, powerplay, tekningsvarianter och offensiva strategier. Det är väl där som jag ser att det ska finnas kompetens. Sedan ska det vara en personlighet som passar bra in i gruppen och där går man kanske mer på personer som man känner i hockeyvärlden. Detta för att få in en person med ett bra synsätt på ledarskap och som själv kan bidra med detta och har det i samsyn med resten av oss. Som det ser ut idag så är det också viktigt med en hög arbetskapacitet där det krävs ganska så mycket på ledare på SHL-nivå idag med feedback, statistik och analyser. 

På sociala medier har en sådan som klubbikonen Marcus Weinstock –numera assisterande tränare i klubbens J20-lag nämnts som en möjlig ersättare. Eriksson bekräftar också att den tidigare forwardskuggen är ett av namnen som är en tänkbar kandidat. 
– ”Weinis” var ju med oss lite under säsongen tidigare när Nyman var sjuk. Han har ju en förankring i klubben och vet hur vi spelar. Han har spelat under det spelsättet och varit tränare med det spelsättet. Han har en naturlig koppling till de unga spelarna så det finns ju många positiva saker.

– Samtidigt så gäller det att göra någon form av helhetsbedömning och han är ändå ganska så ny i branschen så att säga. Det tar ändå tid att samla på sig erfarenhet och kompetens och just det här med ledarskapet. Han har ju varit med och provat lite och är ju en tänkbar kandidat, absolut. Men det finns flera också som är intressanta. Jag tror att man får lägga ett pussel och få en helhetsbild. Vi får se vad det tar vägen.


Stefan Klockare lämnar nu Örebro Hockey för en roll som assisterande i Tre Kronor. Något som gör att klubben nu får eftersöka en ersättare. 

Under vårt samtal börjar vi också prata om klubbens arbete kring spelmässiga analyser och statistik. Ett arbetsområde som han själv skulle vilja se mer resurser till i form av en verksam dataanalytiker. Något som klubbar likt Leksand och Färjestad har anställt under de senaste säsongerna.
– Det finns ju en diskussion kring det och det som är lite med en sådan där roll är ju att det ska vara att vi verkligen känner nytta av. Jag tycker att det är ganska så trixigt med hur man ska använda all statistik. Det gäller att hitta ett bra arbetsmönster över det hela och nu har vi ju återkommande statistikparametrar som vi ger till gruppen efter varje match så som tillexempel winning factors.

– Det här andra som vi pratar om är ju att ha någon som bara arbetar med sådana bitar övergripande. Då får man också en mycket större kunskap. Och man ser ju jättemånga av lagen som har anställt en analytiker att de tittar jättemycket på sådana saker när de ska rekrytera spelare. En sådan roll handlar ju om att hjälpa tränarna men också minst lika mycket sportchefen. 

Finns det planer på att tillsätta en sådan roll i Örebro? 
– Där måste man vara överens i klubben och se om vi tycker att det är värt att satsa på den här positionen. Jag tror ändå att den här positionen kommer att vara en helt naturlig del i framtiden. Sedan får vi se hur fort vi kan gå och hur mycket vi tycker att det är värt. Jag tycker att man ska satsa på det och att det är värt det. 


För Örebrotränaren väntar nu fortsatt jobb med analyser och förberedelser inför nästkommande kapitel med Örebro Hockey. Foto: Andreas Lundskog/SvenskaFans. 

Härnäst väntar ytterligare utvärderingar och analyser inom organisationen under de kommande veckorna. Men sedan väntar en lite mera hockeyfri tillvaro för Eriksson tillsammans med frun Carol. Påsken kommer att firas i sommarhuset i Leksand och lite ledighet med bland annat längre cykelturer.

– Så är det ju efter varje säsong att man behöver varva ned, men samtidigt så är det ju ett jobb som ändå är 24/7 i stort sett. Det är inte så att man kopplar bort helt där man redan igår fick ett SMS om träningsmatcher. Sedan börjar man sätta en plan för hur vi ska träna nästa år, men jag tror också att det är viktigt att få möjlighet till att koppla av.

– För mig blir det ju lite det här med att träna och cykla på våren. Det är något av en mental vila för mig. 

Kontraktsläget i Örebro Hockey inför säsongen 2022/23: 
Målvakter: Jhonas Enroth (22/23). Jonas Arntzen (23/24).
Backar: Gustav Backström (23/24). Simon Forsmark (23/24). Marcus Hardegård (23/24). Kristian Näkyvä (22/23). Elias Pettersson (24/25). Rasmus Rissanen (23/24).
Forwards: Rodrigo Abols (22/23). Leo Carlsson (24/25). Oliver Eklind (23/24). Elias Ekström (24/25). Robin Kovacs (22/23). Jani Lajunen (22/23). Emil Larsson (22/23). Robert Leino (22/23). Christopher Mastomäki (24/25). Milton Oscarson (23/24). Linus Öberg (22/23).
Tränare: Niklas Eriksson, huvudtränare (22/23). Stefan Nyman (22/23).

 

Andreas Lundskog 2022-04-15 13:36:00
Author

Fler artiklar om Örebro