Krönika: ”Även spelarna måste utvecklas”
Staffan Nyblom om det vårdslösa spelet och hur man hanterar det.
Jag tittade med spänning på senaste avsnittet av Powerplay då de skulle ta upp det vårdslösa spelet som ibland utspelar sig på våra arenor. Det är ett ämne som blossar upp likt en skogsbrand i Kalifornien varje år. Ett ämne som jag, sedan några säsonger nu anser är ett akut problem som måste lösas fort.
Det var intressant att SHL:s sportchef Johan Hemlin fanns med i studion. En person som i allra högsta grad är delaktig i arbeten som ska förhindra det vårdslösa spelet. Tycker det var väldigt bra att han kunde ta sig tid att ge sin sida i programmet. Dock så saknade jag några konkreta tankar kring de problem som sporten, här och nu har. Att de arbetar för framtiden är jättebra men det löser inte det vi har den här säsongen och kanske även tre till fem år framåt.
Arbetet med en löpande dialog mellan representanter från klubbarna är jättebra. Då lyfter man problemet till bordet och förhoppningsvis är det så pass konstruktivt att idéer kläcks som kan leda till en bättre sport. Och det är kanon att man arbetar för att få fram en bättre juniorverksamhet där man lär sig hur man ska tacklas samt hur man tar emot en tackling. Det är lika viktigt i arbetet för en bättre ishockey om juniorerna lär sig hur man tar emot en tackling. Allt för många ungtuppar sträcker sig i absurdum för att nå en förlupen puck. Gör inte det för allt i världen… gör inte det.
---
Men vad gör man åt problemen som händer under skrivande stund? SHL är den ledande ligan i Sverige. Ja, inte bara i Sverige utan vi har ligor i grannländer som intressant följer den ”svenska modellen” då vi faktiskt kan stoltsera med att ha en av de bättre ligorna i världen. Därför är det så viktigt att arbetet med att få bort det vårdslösa spelet ger effekt.
Aftonbladet gjorde för någon dag sedan en sammanställning av straff från Disciplinnämnden den här säsongen. 50 olika avstängningar fördelat på 149 matcher och 45 omvända till böter med totala summan av 621.250 kronor. Det är mycket… väldigt mycket. Vad gör man åt det? Är det dialog med klubbarna som gäller där också? Vilka krav ställer man på att klubbarna verkligen arbetar på att lösa det?
Där är ett arbete som man måste jobba på, inte bara med spelare. Tränare och sportchefer måste också involveras i det här. Arbetet med att fördöma det vårdslösa spelet måste genomsyra hela klubben.
---
I programmet kom man fram till att tränare generellt är dåliga på att kritisera egna spelare efter ett vårdslöst spel. Är det så bra att låta en tränare ge en intervju under match? Kan man få en nyanserad bild från en tränare eller spelare där pulsen går i 180 och adrenalinet sprutar ur porerna?
Enkelt svarat så är det ju ett massivt NEJ på den frågan. Ska man förbjuda intervjuer med spelare och ledare under match? För mig känns det inte rimligt. Det är ju intressant att höra en spelares eller en ledares syn på matchläget. Det borde finnas andra vägar att gå för att förhindra att mindre väl genomtänkta ord kommer fram i direktsändningen. Mediaträningen hos ledare och spelare kanske måste bli bättre. Så att de har ett svar som sitter i benmärgen när det blir en känslig fråga.
Många tycker att man får räkna med att det vårdslösa spelet händer då det går så vansinnigt fort ute på isen. Håller helt med om att det går väldigt fort ibland. Men jag tycker inte att vi för den skull ska acceptera att det kommer att medföra tacklingar som kan avsluta en karriär. Ishockey är en sport som ständigt utvecklas. Och det är inte bara skydden på spelarna som blir bättre eller sargerna som blir mer flexibla. Även spelarna måste utvecklas och det måste börja i unga år. Om vi tittar på den transatlantiska hockeyn så är de generellt bättre än oss på att ge och att ta emot en tackling.
---
Johan Hemlin tyckte att det är bra att diskussionen har gått ifrån hur många matchers avstängning en spelare ska ha till spelarnas eget ansvar. Den individuella respekten spelare har gentemot varandra ute på isen.
Jag håller inte riktigt med där. Visst har det kommit mer och mer en diskussion om respekten på isen. Den har funnits där tidigare också. Det har bara varit det att den har fått ligga i skuggan. När gamla spelare, och även ledare har lyft upp om ansvaret hos den som blir tacklad så har de nästan blivit ignorerade. Man har valt att enbart fokusera på den som tacklar.
Jag välkomnar att debatten om respekten mellan varandra äntligen har kommit fram i dagsljuset. Men jag tycker inte att den har tagit utrymme från diskussionen om hur många matcher en spelare ska få i avstängning. Den lyser lika klar som en supernova varje gång en sådan situation sker. Många anser fortfarande att disciplinnämnden ibland kan döma väldigt olika på två liknande situationer. En del väljer till och med att påstå att deras bedömningar är som ett lotteri från en tombola.
---
Stort tack ska Johan Hemlin ha för att han ställde upp i programmet och gav sin syn. Även om jag satt med några frågetecken efter programmet så känner jag mig nöjd. De har svarat på frågorna och även om jag tycker att man kan göra mer… så vet jag att de är medveten om problemet och försöker arbeta på det.
---
I samband med varje PowerPlay-program kommer en uppföljande krönika att publiceras på SvenskaFans. Den kan kopplas till ett övergripande ämne eller så tar den sikte mot en specifik diskussion i programmet. Den här veckan är det Brynäsbloggaren Staffan Nyblom som tar ton.
---