Lagbanner
Rötterna blir starka när det blåser

Rötterna blir starka när det blåser

Ängslighet, god morgon, draken i motvinden och manfall.

ÄNGSLIGHET

Varenda biljett var såld mot kommunföreningen från Örnsköldsvik. Timrå bjöd in SHL-rivalen med armbågen till en enorm kraftsamling på läktarna iklätt ett mycket träffsäkert TIFO med lokalt tema. Till och med motståndarspelare hyllade atmosfären. Fem plus till Västra Stå!

Något motsägelsefullt inledde Timrå matchen ängsligt. Ett svaghetstecken det enögda hockeymonstret från norra Ångermanland angrep direkt. Tydligaste exemplet var precis i inledningen när hemmakaptenen duttpassade kring offensiv blålinje – istället för att dumpa djupt och klämma fast MoDo mellan den höga pressen och Västra Stå.
Den tveksamheten smittade tyvärr av sig på övriga laget och starten på matchen osade ångest. En orädd antagonist rullade stundtals så mycket hatt i anfallszon att det kändes som boxplay, trots att Timrå var fulltaliga. Undrar om de Timråanhängare som längtat efter att MoDo skulle komma tillbaka till SHL var nöjda under inledningen av matchen? Närkampsfobi, puckbläng och hovendroven i egen zon. 0-1 till MoDo.  ”Det är kul med derby” sägs det.

GOD MORGON

Ledningsmålet blev en väckarklocka för Timrå.

De rödvita började trafikera målet med kilon och Pääjärvi såg till att Pettersson kvitterat. Ett rakare Timrå varvade intensitet med slarv uppspel efter uppspel. En vassare motståndare hade straffat Timrå flera gånger om. Min upplevelse är att Timrå uppvisar en känslighet under hög press.  

Den som klarade pressen allra bäst var Boyce som gång på gång visade upp kyla och kalibrerade tempot i matchen när han hade gummit på stickan. Han kunde likt en targetspelare i fotboll ta emot pucken, invänta medspelare och fördela den vidare på inkommande kollegor. Det gav Timrå den trygghet som spelet behövde. Samma arbete bidrog både Andersson och Lundin med. En trio som varit duktigt bespottad tidigare, men som den här matchen examinerade sina kvaliteter när det behövdes som allra mest. I det fördolda backcheckade nämnde Andersson och Oliver Johansson föredömligt, så nästa kedja kunde skörda ett etablerat tryck och skapade målchanser.

DRAKEN I MOTVINDEN

Mitt i matchen hade Timrå en helt annan beslutsamhet och tyngd i anfallsspelet. Den andra perioden är helt och hållet hemmalagets, men ändå underläge. I en situation med 17 lösa puckar och lika många medstudsar lyckas MoDo återta ledningen.

Som draken i motvinden lyfter Timrå sitt spel. Exempelvis jobbade Pettersson tillbaka pucken desperat i anfallszon. Jag tror aldrig jag sett det tidigare från honom. Timrå hade en sekvens i andra perioden utan avblåsning där de rödvita fullständigt ägde händelserna. Varför ska det krävas ett underläge för att den här dominansen ska infinna sig? I det här skedet av matchen är osköna SPA-kedjan med Hartmann, Mieho, Lundin med frän eukalyptuslukt samt Boyce-kedjan riktigt bra. Effekten av det tillvaratog Pääjärvi och kvitterade på nytt.

Med högre forecheck och allt tillgängligt kött på isen i egen målgård försvarar sig Timrå på ett sätt som gör att de tar kontroll över matchen. Hartmanns chanspass som likväl kunde blivit en MoDo-kontring gav Lundin möjlighet att direktskjuta Timrå till ledning för första gången i matchen. 3-2! Mest gläds jag åt att Lundin krönte sin insats med ett mål i en match där han klev fram fysiskt som jag efterlyst i tidigare inlägg.

MER-kedjan med Pääjärvi, Pettersson och Hanzl snodde sedan rubrikerna med sitt spektakulära 4-2-mål och gedigna arbete i numerärt underläge. Den mångsidigheten kommer bli ovärderlig framöver. Den så kritiserade DHL-kedjan med Dahlén, Hållander och Lander visade fina tendenser ju längre matchen led. Leveranskedjan gjorde allt rätt utom mål. Förr eller senare lär ketchupen rinna.

Hjärtat hoppade upp i halsgropen i tredje perioden när Lyytinen någorlunda ostörd skickade pucken över sargen och till en puck out-utvisning med sådär tajming. Ett kontringsstarkt boxplay och en vaken Jakob Johansson i målet avvärjde MoDos försök att komma tillbaka målmässigt i matchen. Timrå besegrade till slut rivalen med 4-2 efter en omtumlande match. Trots segern ser jag inte framemot att möta MoDo fler gånger den här säsongen.

MANFALL

Ikväll ställs Timrå mot (mitt tippade överraskningslag) Oskarshamn i första ronden av Smålandsturnén. Kärnkraftsstaden har inte startat säsongen övertygande. Noll trepoängare än så länge och missnöje bland deras supportrar. Timrå har olyckliga avbräck då backarna Strömberg och Erixon är strukna ur laguppställningen. Den kända akilleshälen backsidan hade inte riktigt råd med sådant manfall. Trots allt intensivare rykten om förstärkning, så lär försvarsspelet påverkas på kort sikt mot ett vinsttörstigt Oskarshamn och organiserat Växjö. Min monokel kommer jag rikta mot den defensiva zonen de kommande omgångarna.

Oavsett utgång är det tur att rötterna blir starka när det blåser.

Linuz SöderbergLinuz89@yahoo.se2023-09-28 18:36:16
Author

Fler artiklar om Timrå