Ukrainas hockeyliga splittras – ny superliga skapas

Ukrainas hockeyliga splittras – ny superliga skapas

Den ukrainska hockeyn är just nu i kaos. En rad klubbar har nu officiellt brutit sig ur den ukrainska toppligan och har istället skapat en egen superliga.

De senaste dagarna har varit turbulenta. Storklubben Donbass Donetsk och HK Kramatorsk anklagas för att ha fuskat med spelartrupper under säsongen. Bland annat ska avstängda spelare ha deltagit i matcher. Idag meddelade Ukrainska Hockeyfederationen att klubbarna är avstängda från UHL – Ukrainska Hockeyligan. Genast meddelade ytterligare klubbar att de lämnar ligan i sympati med Kramatorsk och Donbass Donetsk och ansluter sig till den nya ligan.

Den nya Ukrainska Superligan består av Mariupol, Kramatorsk, Donbass Donetsk, Belyj Bars, Dinamo Charkov, Molodaja Gvardija Druzjkovka och Sokol Kiev. Det är med andra ord större delen av den ursprungliga ligan som brutit sig ur och formerat en ny liga, tillsammans med några nya lag. Superligan är fristående, och har inga band till den ukrainska hockeyfederationen.

Det är en del av en infekterad konflikt mellan ledare och klubbar inom den ukrainska hockeyn som har orsakat utbrytningen. Donbass Donetsk och den ukrainska hockeyfederationen står i centrum, och de anklagar varandra för att ha förstört ukrainsk ishockey.

Den nya ligan spelar sina första matcher redan om två veckor, och kommer bestå av 30 grundseriematcher och slutspel. Just nu består ligan av sju lag och eventuellt är ett åttonde på ingång.

Ukrainsk ishockey har länge varit misskött och plågats av korruption. De snabba händelserna efter de två lagens avstängning tyder på att den nya superligan planerats under en längre tid. Det finns en stor potential att utveckla ishockeyn i Ukraina.

Karl Månssonkarlmansson@protonmail.com@karl_khl2021-11-25 19:20:19
Author

Fler artiklar om KHL