Spelarbetyg säsongen 2006/07: Växjö Lakers
Poseidon har tagit en titt på spelarprestationerna i Växjö Lakers under säsongen 2006/07, och det är ömsom vin, ömsom vatten. Spelarna kommer att bedömas efter de förväntningar som fanns inför säsongen och hur väl de har levt upp till dem.
Betyg och kommentarer är satta av två av Poseidons skribenter:
JG: Jonas Gustavsson
NV: Niclas Viberg
Betygsskala:
1: Inte godkänd
2: Inte lika bra som förväntat
3: Godkänt
4: Över förväntan
5: Strålande
Målvakter
34 Peter Andersson
JG 4-
Peter Andersson värvades till Växjö som uttalad andremålvakt och med det i åtanke har det före detta Asienproffset agerat över förväntan. Spelade lugnt och stabilt när han delade jobbet med Tuomo Karjalainen under hösten, men fick under våren se sig förpassad till bänken. Ser dock ut att ha kapacitet att agera förstemålvakt i HockeyAllsvenskan under rätt förutsättningar och måste ses som en ytterst lyckad värvning av ledningen. Har blivit erbjuden kontrakt som andremålvakt även nästa säsong, men det är tveksamt om han accepterar det.
NV 3
Peter Andersson har stått för en klart godkänd säsong i Lakers tröja. Han kom som andremålvakt men visade klara tecken på att han även klarar av att vara förstavalet mellan stolparna. Han vaktade kassen i 13 matcher och visade klass flera gånger om och med Andersson som back-up till Tuomo Karjalainen när denne hade ljumsk- eller formproblem kändes det säkert.
37 Tuomo Karjalainen
JG 4-
Tuomo Karjalainen hade problem med ljumskarna på försäsongen och det störde också uppladdningen av säsongen. Efter en höst där han delade på målvaktsjobbet med Peter Andersson tog han över som etta under den andra halvan av säsongen. Finländaren spelade stabilt under hösten, men höjde sig mot slutet av säsongen och växte fram som en matchvinnare i Playoff. Högkvalitativ målvakt som behövde en startsträcka för att prestera – och vaktar förhoppningsvis Lakers bur även nästa säsong. Rykten säger att ett par elitserieklubbar rycker i honom, men han har fått ett nytt kontraktsförslag av Lakers.
NV 3+
När Tuomo Karjalainen värvades målades han upp som en oerhört kompetent målvakt av Lakers ledning och det sattes genast stenhårda krav på honom. Sett utifrån det och hans lönenivå har han dock inte agerat mer än godkänt. Hade skadeproblem under säsongsinledningen och fick då vila en hel del, men mot slutet av säsongen prickade han in en formtopp och visade tecken till varför Lakers plockade över honom från TPS i finska SM-Liiga. Sett till hur han presterade under säsongens kanske 15 sista matcher förtjänar han dock ett nytt kontrakt, något som han också har fått.
Försvarare
2 Daniel Ström
JG 2+
Daniel Ström är en spelare som kan få hjärtat att fastna i halsgropen på grund av att han spelar med oerhört små marginaler. Backen agerade ofta nonchalant med pucken istället för att spela enkelt, och det gav också motståndarna en hel del gratislägen. Auktoriteten och hårdheten i egen zon saknades också, men däremot tillförde Ström en hel del med sin skottvillighet i numerärt överläge – även om skotten av någon anledning ofta hamnade på saker och ting som fanns i vägen fram till målburen. Lyfte sig något mot slutet av säsongen och i Playoff, men visade ingen elitserieklass. Backen inledde säsongen i Brynäs men skador förstörde en fortsättning, och istället anlände han till Lakers i höstas som ersättare till flyktande Patrik Bäärnhielm.
NV 1
Mannen som gav ordet säkerhetsrisk ett ansikte i Lakerdome har haft en allt annat än stabil säsong. Han tillkom under säsongen från Brynäs men lyckades inte i Lakers. I det offensiva spelet tar han alldeles för många chanser och det hände flera gånger att han tappade pucken på offensiv blå och gav bort giftiga kontringar till motståndarna. Dessutom är han alldeles för nonchalant och slapp i defensiv zon och detta kombinerat med ett allt annat än imponerande fysiskt spel kan inte ge ett annat betyg än underkänt.
4 Markku Paukkunen
JG 1
Markku Paukkunen anlände till Växjö med 300 matcher i den finska högstaligan på meritlistan, och förväntningarna på finländaren var stora. Försvararen var tänkt som lagets nya försvarsankare både i offensiven och defensiven men efter en okej start föll det dyra nyförvärvet igenom. Ett tag satt han till och med på bänken som sjundeback. Ett par skador och sjukdomar förde Paukkunen tillbaka in i startuppställningen där han stannade säsongen ut och han höjde sitt spel något i Playoff, men den kvalitet som förväntades uteblev. Säsongens största flopp utan konkurrens.
NV 1
Är det någon spelare i årets trupp som har gjort sig förtjänt av en solklar etta i betyg så är det Markku Paukkunen. Han kom som lagets nya förstaback och skulle matchas stenhårt i såväl offensiven som defensiven, men efter en godkänd inledning föll han ihop som ett korthus i en tornado. Under en tid gjorde han inte ett rätt på isen och blev till och med petad. Mot slutet av säsongen verkade det dock som om stoltheten tog över framför pengadrivet och han höjde sig marginellt. Markku Paukkunen är utan tvekan säsongens absolut största besvikelse.
6 Aki Heino
JG 2
Med tanke på vad Aki Heino presterade föregående säsong var finländaren en av säsongens största besvikelser. Backen tappade både sin offensiva och defensiva gnista under hösten och var stundtals helt under isen. De precis uppspelen, de offensiva initiativen, det vassa skotten i numerärt överläge samt aggressiviteten saknades. Mot slutet av säsongen och i Playoff lyfte sig dock Heino och var en av lagets bättre spelare. Han har kontrakt även över nästa säsong och måste fortsätta spela som han gjorde under Playoff – då är han en kvalitativ tvåvägsback. Den här säsongen är bara att glömma för finländaren.
NV 2-
Jämfört med föregående säsong var Aki Heino katastrofal i år. Han slänger iväg chanspuckar från förlängda mållinjen som ofta snappades upp av motståndare i full fart mot Lakers mål och hans närkampsspel var som bäst obefintligt. Kanske saknade han stålmannen Jani Honkanen från fjolåret vid sin sida. Kanske är han inte längre sugen på hockey – under långa delar av säsongen såg det i alla fall ut så. Det som hjälper honom ifrån ett bottenbetyg är en bra säsongsavslutning och Playoff.
7 David Holmqvist
JG 5
David Holmqvist inledde inte säsongen på ett förtroendeingivande sätt men har under säsongen vuxit fram som lagets absolut bäste back. ”Honken” värvades ifrån Almtuna och måste i efterhand ses som ett av de viktigaste nytillskotten i truppen som led brist på fysisk styrka och säker defensiv. Det är precis vad Holmqvist har levererat kväll ut och kväll in, och det är essentiellt att behålla backklippan till nästa säsong. Saknar vissa offensiva egenskaper och har ett skott han måste förbättra precisionen på, men passningsspelet är okej och de offensiva initiativen väl avvägda. Holmqvist är en tvåvägsback av hög kaliber.
NV 4+
Årets klar bästa försvarare och en mycket bra värvning av sportchefen Henrik Evertsson. Var ifrågasatt när han kom, främst på grund av en axelskada som påståddes hänga kvar, men efter hand som säsongen led blev han bara bättre och bättre. Tillsammans med Christoffer Persson matchades han mot motståndarnas bästa kedja i match efter match och gjorde det mycket bra. Han är säker i defensiven och klart godkänd i defensiven, men som Jonas skriver måste han förbättra skottet några snäpp.
11 Jeremias Augustin
JG 4
Växjösonen Jeremias Augustin tog både ett och två steg framåt den här säsongen jämfört med fjolåret. Allroundbacken syns sällan i matcherna vilket är ett gott betyg åt en enkelt spelande back som sällan sätter sig själv i trångmål. Hämmades stundtals av att spela med den formsvage Aki Heino i höstas, men löste trots allt uppgiften med beröm godkänt efter att ha varit utanför laguppställningen stora delar av den föregående säsongen. Håller på att växa ut till en stabil femte- eller sjätteback som kan användas i numerärt underläge. Saknar fortfarande tyngden i defensiven dock.
NV 4
Försvararen tog flera kliv uppåt på utvecklingskurvan den här säsongen och trots att det bara blev ett mål och två assist från Augustins klubba har han gjort en mycket bra säsong. Han spelar alltid enkelt och till skillnad från ifjol uppträder han med en helt annan pondus på isen. Trots att han under merparten av säsongen bildade backpar med Aki Heino klarade han av uppgiften med beröm godkänt.
23 Christoffer Persson
JG 4+
Christoffer Persson fick sitt genombrott i Lakers redan förra säsongen men har i år tagit ytterligare ett steg i utvecklingen. Den väldige backresen har varit ovärderlig i defensiven eftersom laget saknar utpräglade defensiva backar. Persson har sina främsta fördelar i numerärt underläge, och ingöt också en hel del respekt med sitt förbättrade fysiska spel under säsongen. Är småelak i närkamperna, och har fysiken för att tämligen enkelt trycka undan motståndare. Fortfarande inget offensivt hot trots ett par mål i Playoff, men spelar enkelt och sätter sig sällan i defensiva svårigheter.
NV 4
Säkerheten själv i defensiven, men lika säker som han är i defensiven, lika osynlig är han tyvärr i offensiven. I egen zon kan han trycka undan de flesta motståndare och läser spelet bra, men i offensiven använder han sitt tunga skott på tok för lite. Som lagets enda uttalade defensivspecialist på backplats är hans bristande offensiv dock överkomlig.
24 Patrik Bäärnhielm
JG 1
Patrik Bäärnhielm benämndes innan säsongen som en back med stor potential att bli en överraskning i HockeyAllsvenskan. Den hårdskjutande backen kunde dock inte konservera formen från Skövde och hamnade tämligen omgående på bänken i Växjö där situationen till slut blev ohållbar. Bäärnhielm lämnade Lakers och hamnade efter några omvägar i Piteå. Försvararen agerade inte auktoritärt eller stabilt i början av säsongen utan såg vilsen och osäker ut på isen, och fick aldrig chansen att spela upp sig ur formsvackan. En missräkning helt klart.
NV 1
Tomas Kempe plockade med sig Patrik Bäärnhielm ifrån sin före detta klubb Skövde när han tog över Lakers, men Bäärnhielm fick helt enkelt inte till det i Lakerströjan. I Skövde hade han levererat i match efter match och sades ha ett oerhört tungt skott – ett skott som dock lyste med sin frånvaro hos Lakers. Han lämnade klubben under säsongen och hamnade så småningom i Piteå där han återigen verkar ha hittat formen. Bäärnhielm verkar helt enkelt vara för dålig för HockeyAllsvenskan samtidigt som han kanske är för bra för spel i Division 1.
26 Jonas Eriksson
JG 3+
Jonas Eriksson anslöt från Tingsryd under förra sommaren och det fanns egentligen inga förväntningar på honom innan säsongen. Försvararen har dock vuxit in i HockeyAllsvenskan på ett förtjänstfullt sätt även om formen varit något ojämn. Fick en hel del istid i mitten av säsongen, men hamnade på bänken mot slutet och i Playoff. Duktig allroundförsvarare som spelar enkelt och positionssäkert i egen zon och blixtrar till med offensiva initiativ. Utmärkt komplement- och rollspelare som gärna får stanna kvar i Lakers.
NV 3
Jonas Eriksson har varken övertygat eller floppat. Han gör vad han ska på isen och syns sällan i spelet – vilket i Erikssons fall är något positivt. Som en sjätte- eller sjundeback håller han för spel i HockeyAllsvenskan, men mycket mer kan man inte kräva av 27-åringen.
Anfallare
3 Johan Thelin
JG 3-
Johan Thelin kom in sent i Lakers trupp i höstas och anfallarens roll skulle vara att arbeta hårt och avlasta lagets toppspelare. Det har Thelin lyckats med under säsongen, och han har även fått chansen att spela en del med parhästarna Martin Romö och Johan Markusson. Thelin är dock tämligen begränsad i sin roll som hockeyspelare; kantig skridskoåkning, tamt skott och hamnar sällan i bra offensiva lägen. Han är dock en kämpe som inte tvekar att gå på mål och han drar inte på sig några onödiga utvisningar. Därför kan hans nya tvåårskontrakt som hårt arbetande fjärdekedjeforward antagligen motiveras.
NV 3
Johan Thelin kom in sent under säsongen och gör sitt jobb i match efter match, vilket innebär att han kämpar och river nonstop, men någon vidare tekniker är han inte. Han är en perfekt spelare att ha i en fjärdekedja som går in och gör matchen hemsk för motståndarna, antingen genom fysiska eller psykiska hjälpmedel. Det enda som jag egentligen saknade från Thelin under säsongen var att han inte tände till fullt ut när det gällde att stå upp för sina lagkamrater.
8 Steve Saviano
JG 4+
Steve Savianos poängsnitt i ECHL imponerade när han värvades till Växjö. Trots den statistiska övertygelsen är det svårt att veta vad man får från Nordamerika, men Saviano har levt upp till förväntningarna med råge. Den vindsnabbe amerikanen kan själv underhålla ett försvar med sin kvickhet och puckkontroll. Ytterforwarden har dessutom ett stort hjärta, och trots storleken tvekar han inte att ge sig in i tung trafik. Två aspekter drar dock ner betyget; Fotskadan som gjorde att han missade halva säsongen, samt ineffektiviteten vid målchanser. Saviano är mer en playmaker än sniper vilket blev uppenbart under säsongen – men det går inte att förneka att det var en guldklimp Lakers hittade i Nordamerika.
NV 5
Den lille, store liraren gör sig väl förtjänt av toppbetyg – trots att han bara spelade 24 matcher. Han susar förbi sina motståndare och trots att han ibland tvingas ta långa omvägar till pucken är han alltid först till den. Precis som Jonas skriver så ligger Savianos svaghet i effektiviteten framför mål, som framspelare håller han hög klass. Han är dock ensam värd entrépengen till Lakerdome.
12 Torsten Yngveson
JG 3
Under hösten såg Torsten Yngveson något trög ut i sitt agerande på isen, men efter jul vaknade lagkaptenen till på allvar. Veteranen flöt med på det framgångsrika spelet under början av hösten utan att glänsa själv, men när laget som mest behövde poäng kring nyår så klev Yngveson fram och spelade sin bästa hockey på länge. Återigen satt passningarna på bladet hos kedjekamraterna och i numerärt överläge dominerade centern stundtals. Mot slutet av säsongen tog han också fler avslut själv – en indikation på att självförtroendet stigit. Bra arbete i numerärt underläge genom hela säsongen.
NV 3-
Lika bra som han var under andra halvan av säsongen, lika dålig var han under den första. Han gjorde inte mycket rätt utan såg mest ut att glida runt på isen och tänka på annat. Han gled sakta ut till båset när han skulle byta – trots att motståndarna låg mitt i en giftig kontring – och han gav bort den ena passningen efter den andra. Men så plötsligt hittade han formen igen och avslutade säsongen i den klass vi är vana vid att se honom, det är det som räddar kapten Yngveson från bottenbetyg.
16 Christian Jacobsson
JG 4
Det var tveksamt om Christian Jacobsson ens skulle spela den här säsongen på grund av sitt familjeliv, men hans medverkan har varit guld värd för Lakers. Veteranen visade att pensionsåldern inte var inne och att målsinnet innanför pannbenet fortfarande satt kvar. Ytterforwarden vann lagets interna poängliga och syntes sin vana trogen inte speciellt mycket i matcherna för att helt plötsligt dyka upp och trycka in två kassar. ”CJ” föregick också med gott exempel i form av hårt arbete och god inställning – men skottet i numerärt överläge är fortsatt hans bästa egenskap. Lägger med allra största sannolikhet skridskorna på hyllan – tyvärr.
NV 4
”CJ” gör inte en människa besviken. Han levererar alltid, oavsett motstånd och kedjekamrater. Han har ett fruktat tungt skott som är en underbar tillgång i främst powerplay där han stående i målvaktens högra tekningscirkel smällde in flera baljor. Han river och sliter matchen igenom och tack vare sin rutin och känsla att alltid vara på rätt ställe märker man inte att han inte är så snabb. Det mesta tyder nu på att han pensionerar sig och ägnar sig åt sina tvillingar hemma – det kommer att märkas i Lakers, sanna mina ord.
17 Patrik Carlsson
JG 3
Patrik Carlsson lånades in från Frölunda för att ersätta skadade Steve Saviano och tonåringen gjorde en godkänd insats men inte mer. Den offensivt skicklige ytterforwarden började trevande i Växjö men växte allteftersom, och när han var på väg att blomma ut ordentligt så valde Frölunda att kalla hem sin talang till Göteborg. Carlsson fick hoppa mellan en del kedjor i laget och fick på så vis ingen kontinuitet. Växjö sägs vara intresserade av anfallaren till nästa säsong, och med tanke på hans utvecklingskurva under sejouren i Småland så är han välkommen tillbaka.
NV 2-
När Patrik Carlsson lånades in från Frölunda var det en spännande spelare som sades vara en fin talang som kom, men av den talangen såg jag inte mycket. Visst blixtrade han till i vissa situationer, men fyra poäng på 15 matcher är alldeles för dåligt. Dessutom hade han inte en chans i närkampsspelet och hade uppenbara problem med det fysiska spelet. Lakers sägs vara intresserade av att plocka över honom igen, men enligt mig kan de lika gärna lägga sin kraft på en rutinerad spelare som presterar och levererar.
20 Marcus Weinstock
JG 4+
Marcus Weinstock var en chansning innan säsongen, och grundserien började också trögt efter en imponerande försäsong. Allteftersom växte ytterforwarden dock in i laget och organisationen och under den andra halvan av säsongen var han en av lagets ledande offensiva spelare. Framförallt är det Weinstocks puckkontroll och balans som imponerar. Han är en utmärkt pucktransportör i mittzon och en mästare på att täcka pucken samtidigt som han snurrar i anfallszon. Är också oberäknelig i offensiven med aviga dribblingar, vassa skott och finurliga passningar i numerärt överläge. Fantastisk skridskoåkare som borde utnyttja sin fart ännu mer.
NV 4+
Weinstock var gudomlig under försäsongen och rackade upp poäng efter poäng, men när serien väl drog igång trampade han på en mina och föll ihop. När han väl hade rest sig upp så var dock försäsongsformen återigen i antågande och säsongens andra hälft var han en av lagets bästa offensiva spelare. Han har en finfin teknik och precis som Jonas skriver så är han mycket duktig på att transportera pucken. Har dock vissa brister i defensiven, men det är sådant som försvinner med åldern.
21 Robert Rosén
JG 4+
Robert Roséns första halva av säsongen var alldeles strålande. Från att ifjol ha fått sporadiska chanser spelade Rosén nu som en fullvuxen seniorspelare och fick en hel del förtroende i numerärt överläge under säsongen trots att han spelade fjärdecenter. Centerns fina handleder och precisa passningar skapade ett otal chanser för Lakers under säsongen, men högerskytten stänkte också in ett och annat mål själv. Föll dock igenom något mot slutet av säsongen vilket är naturligt för unga spelare. I takt med ökat förtroende nästa säsong förväntas ännu mer av talangen.
NV 4
19-åriga Rosén imponerande under säsongen med ett moget spel och föregående säsongs valpighet är som bortblåst. Han gick från 32 spelade matcher och fyra poäng ifjol till 44 spelade matcher och 33 poäng och en delad tredjeplats i den interna poängligan i år. Utvecklingskurvan pekar spikrakt uppåt och får Rosén ännu mer förtroende nästa säsong kommer han att bli en stor behållning i Lakerdome.
22 Ville Hirvonen
JG 3
Ville Hirvonen anslöt under säsongen eftersom Steve Saviano och Jarno Pikkarainen var långtidsskadade. Centern, som spelade i Lakers säsongen innan, hade fått sparken av sin finska klubb Ässät och blev en utmärkt och tämligen billig ersättare. Den spelskicklige centern inledde starkt, fick en dipp men avslutade sedan säsongen och Playoff på ett lysande sätt. Hirvonen bjuder ofta på delikatesser med sina precisa passningar och skarvar, och fann ett bra samarbete med Steve Saviano när denne blev skadefri. Något tam i avsluten, men en bra playmaker.
NV 2
Mina förväntningar på Hirvonen när han kom in under säsongen var med hänsyn till fjolårets insatser i Lakerströjan inte allt för stora. Visst är han rolig att se på i offensiven med finurliga passningar och fint spelsinne, men i defensiven är han allt annat än rolig att skåda. Han är slapp och virrig och alldeles för klen i defensiv zon.
32 Johan Andersson
JG 5
Johan Andersson var utan tvekan Lakers bäste spelare under den gångna säsongen. Den intensive och rivige anfallaren behärskar alla delar av spelet och matchades därför oerhört hårt under säsongens gång. Förutom att han täcker skott, tacklar, skjuter och sätter sina lägen så är ytterforwardens fräckhet när det gäller att bryta in på mål det som imponerar. Andersson tvekar inte att utmana i en mot en, trycka undan sin försvarare och bryta in på mål trots att han vet att det kommer att göra ont. Visar prov på ett hett temperament stundtals, men har blivit bättre på att tygla det. Klar för Frölunda och kommer att saknas.
NV 5
Säsongens spelare i Lakers, han är så komplett man kan vara som 23-åring och gör sällan en dålig match. Finns inte mycket att tillägga till Jonas superlativ så jag nöjer mig med att konstatera att Johan Andersson kommer saknas oerhört mycket nästa säsong.
36 Paul Cabana
JG 3
Paul Cabana kom till Lakers som ersättare för Brandon Nolan som lämnade laget under säsongen, och att jämföra de två spelarna är lika orättvist som oundvikligt. Medan Nolan var en spelande och kreativ spelare, så är Cabana en kämpande och hårt arbetande spelare. Kanadensaren gjorde ett godkänt jobb sedan han anslutit från tyska Kaufbeuren, men bidrog mest med hårt arbete och inte speciellt många poäng. Något trög på skridskorna, men visade mot slutet av säsongen en fin tendens i att hitta öppna ytor i anfallszon. Hade sedan tidigare spelat tillsammans med Steve Saviano, men av den kemin syntes inte mycket.
NV 3-
Steve Savianos polare Paul Cabana tillkom under säsongen och visade prov på typisk transatlantisk spelstil och vilja. Ingen större tekniker eller finlirare men river och sliter hela tiden och skapar därmed ytor till sina medspelare. Med sin inställning att alltid driva på mål gör han det jobbigt för motståndarna men två mål och fem assist på 20 matcher övertygar inte och han får knappt godkänt.
36 Brandon Nolan
JG 3+
Brandon Nolan såg oerhört bra ut i säsongsinledningen och fann en vinnande kemi med Steve Saviano på isen. De två svarade för en rad vassa kontringar på grund sin speluppfattning och kommunikation, och det gick stundtals väldigt fort på isen när duon var inne. När Nolan sedan flyttades ut på en kant försvann mycket av finessen och farten, och kort därefter kom det fram att det sociala inte heller fungerade och kanadensaren åkte hem till Nordamerika. Nolans hockeyprestationer var ypperliga, men andra omständigheter gjorde att succén uteblev. Tyvärr.
NV 4+
En fantastisk spelare som omgående fann fin kemi med Steve Saviano och duon hög som en kobra så fort en kontring öppnades upp. Nolan visade prov på fin speluppfattning och känsliga handleder, dessutom hade han en härlig inställning och i typisk transatlantisk anda stod han upp för sina lagkamrater och det hettade till. Men som så många andra transatlanter drog han också på sig en del onödiga utvisningar genom hakningar i mittzon då ytorna är så pass större på stor rink. Som center dominerade han stundtals matchbilden, men flyttades av någon outgrundlig anledning ut som forward och formen dalade lika snabbt som Saviano flyger fram på isen. Nolan visade under sina 19 matcher i Lakers tröja upp ett fint spel, men när det uppdagades att det sociala inte fungerade för honom valde han i samförstånd med klubben att flytta hem till New York och spelar numera i NHL-laget New York Islanders farmarlag i AHL.
38 Johan Markusson
JG 5-
Johan Markusson har en strålande säsong bakom sig. Ytterforwarden kämpade och slet som ett djur, tacklade hårt, gick rakt på mål, var allmänt tjurig och dominerade i numerärt underläge. Hans kropp är antagligen fylld av blåmärken och ärr efter alla de smällar och puckar som träffat honom. Till skillnad från ifjol så visade Markusson också en utvecklad offensiv och i början av säsongen när Lakers gick som bäst öste den före detta Oskarshamnspelaren in poäng. Det stagnerade något mot slutet av säsongen, men det gjorde inte slitet på isen. En karaktärsspelare som drar igång lagmaskinen Lakers.
NV 5
Slitvargen Johan Markusson har imponerat oerhört mycket under säsongen, under Tomas Kempe verkade han få mer offensiv frihet än under Joakim Fagervall och matchades också en hel del i powerplay där han placerades framför motståndarkassen i klassisk Tomas Holmström-stil. Han viker aldrig ner sig och gör sällan en dålig match och är tillsammans med parhästen Martin Romö ovärderlig för Lakers i det defensiva spelet i allmänhet och spelet i numerära underlägen i synnerhet.
55 Jarno Pikkarainen
JG 3+
Jarno Pikkarainen inledde säsongen på ett strålande sätt innan han skadade knäet i en bortamatch mot Björklöven under hösten. Därmed spolierades resten av säsongen för energiknippet. Ytterforwarden åkte mycket skridskor, forecheckade hårt och var en av Lakers mest intensiva spelare innan han åkte på sin skada. Visserligen blev det inte så många poäng för svensken med det finskklingande namnet men hans energi smittade av sig på hela laget, och en hel del av spelet föll också ihop när Pikkarainen föll ifrån.
NV 4
Pikkarainen är ingen större tekniker eller poängmakare – men vilket rivjärn han är! Han åker skridsko mer än någon annan och är den ultimata rollspelaren. När Daniel Rahimi delade ut en sen och ful knätackling på Pikkarainen trasades hans knä sönder och därmed försvann den här säsongen. I samma veva tappade Lakers en del av sitt spel och Pikkarainen – som är oerhört populär på läktaren i Lakerdome – kommer att saknas nu när han lämnar klubben.
71 Martin Romö
JG 4
Martin Romö steg under säsongen fram som en av lagets viktigaste spelare med sin jämnhet och sitt stabila spel. Centern gör i princip inga misstag, är stark i tekningscirkeln och en utmärkt strateg i numerärt underläge. Romö, som skrev nytt kontrakt med Lakers för några veckor sedan, är också bra på att hålla i pucken och inte stressa. Visserligen kan man önska mer i det offensiva spelet, men då skulle troligen det defensiva spelet bli lidande. Visade upp ett bättre tacklingsspel i år jämfört med ifjol.
NV 5
Martin Romö har inga svagheter i det defensiva spelet och är ovärderlig för Lakers där. Han gör aldrig en dålig match och visade i år upp ett imponerande spel i offensiven. Han är alltjämt kung i tekningscirkeln och matchas stenhårt mot motståndarnas toppspelare och i numerära underlägen. Precis som Jonas skriver så har han också höjt sitt tacklingsspel en nivå, vilket många motståndare fick känna av under säsongen. 23 poäng på 45 matcher är mycket bra för en center med sina främsta tillgångar och uppgifter i defensiven.
91 Gustav Hjalmarsson
JG 3+
Gustav Hjalmarsson inledde årets säsong på ett övertygande sätt med sin företagsamhet och fräckhet. Ynglingen visade ingen respekt utan gick för fullt i alla lägen. ”Hjalle” utmanar gärna i en mot en, och lyckas förvånansvärt ofta komma förbi. Ytterforwarden fick blandat med istid under säsongen och poängproduktionen blev också därefter. Har utvecklingspotential, men är redan nu en kapabel energispelare som forecheckar högt. Behöver fortfarande slipa på tålamodet och lugnet i egen zon, men får för den delen inte tumma på den fina aggressiviteten.
NV 3
Gustav Hjalmarsson känns som en yngre och sämre Jarno Pikkarainen – ett energiknippe som sliter och river men som tyvärr inte gör så många poäng. Trots sin ungdom och orutin övertygade han under säsongen och kan mycket väl utvecklas till en nyttig forecheckare. Han har en fin teknik och snärtiga handleder, nu ska han bara lära sig att utnyttja dem till fullo.
Lästips: Spelarbetyg Hösten 2006