VM-guld till Finland – Manninen blev stor hjälte

En kanadensisk upphämtning tvingade fram förlängning – men väl där avgjorde Sakari Manninen för Finland.

Finland och Kanada fortsätter sin dominans i den internationella hockeyn. För tredje mästerskapet i rad var det just Finland och Kanada som drabbade samman i finalen.

2019 stod Finland där som mästare efter en 3-1-seger. 2020 ställdes VM som bekant in på grund av pandemin, men 2021 var det ombytta roller med Kanada som guldmedaljörer efter en 3-2-seger. Dessutom tog ju Finland hem OS i vintras.

Det var däremot inte mycket att skriva hem om från den första perioden. Då bjöds det inte på mer än någon halvhyfsad målchans och störst surr i arenan blev det när Marko Anttila delade ut en tackling på Zach Whitecloud.

När det äntligen hände något i matchen – en finsk utvisning några minuter in i mittenakten – kom också det första målet. Mathew Barzal hittade Dylan Cozens med en kvick passning genom slotet och ett direktskott senare var 1-0 ett faktum.

Finland slarvade bort en fin kontringsmöjlighet och när man väl fick sitt första powerplay osade det hett framför Chris Driedger. 40 minuter in i matchen var däremot Finland alltjämt mållösa.

Den tredje perioden inleddes sedan med tre tidiga kanadensiska utvisningar, som bland annat gav ett längre 5-mot-3 för Finland – och då satt också kvitteringen.

Miro Heiskanen drog ett tungt skott i sargen bakom målburen, som gav en perfekt retur ut till Mikael Granlund på andra sidan. Stjärnforwarden drog till direkt och Driedger – som dessutom skadade sig i den situationen – var chanslös i sidledsförflyttningen.

Finland fick fortsätta sitt numerära överläge och då satt även ledningsmålet. Återigen var det Mikael Granlund som klev fram, den här gången snärtade han in pucken med ett distinkt skott från inhoppande Matt Tomkins vänstra tekningscirkel.

Det var inte helt muntert i Kanada då den tredje utvisningen onekligen såg feldömd ut. Cole Sillinger fick uppsöka utvisningsbåset för hög klubba, men nog såg det ut som att Miro Heiskanen råkade slå sig själv med sin egen klubba.

När man bara satt och väntade på den mäktiga kanadensiska slutforceringen kom istället ett nytt finskt mål. Finland vann en tekning till höger om Tomkins och när Joel Armia snappade upp pucken sköt han omgående 3-1.

Men forceringen kom. Kanada reducerade nämligen via Zach Whitecloud. Målet videogranskades då målburen hade lyfts lite ur sin position, men godkändes.

Kort därefter kvitterade man sedan. Mathew Barzal serverade Maxime Comtois i slotet. Anaheim-forwarden tryckte till pucken direkt och Jussi Olkinuora fick kapitulera än en gång. Det är verkligen inga som kan forcera som Kanada kan forcera.

I förlängningen – som spelades 3-mot-3 – hade Mathew Barzal och Esa Lindell varsin chans tidigt, men annars var det ett rätt återhållsamt spel under inledningen.

Fem och en halv minut in i förlängningen kom så den stora möjligheten för Finland när Thomas Chabot blev utvisad. Med fyra spelare mot Kanadas tre kom också avgörandet. Mikael Granlund hittade Sakari Manninen med en passning genom slotet och hans direktskott vann guld till Finland.

Finland tog därmed sitt andra guld på de tre senaste mästerskapen.