Finska VM-truppen - spelare för spelare
Sämre turnering av de finska lejonen ifjol med uttåg i kvartsfinal, hur går det i år med Jalonen som tränare för sista gången?

Finska VM-truppen - spelare för spelare

En genomgång av samtliga 25 spelare som drar på sig den finländska landslagströjan under VM.

Årets finländska trupp består av väldigt varierande spelare. Sju av truppens spelare har varit med och vunnit VM-guld med Finland tidigare, medan fem spelare var med och tog OS-guld för två år sedan. Trots många guldmedaljörer innehåller truppen hela tio debutanter.

Laget leds av Jukka Jalonen för tionde gången i ett VM-sammanhang. Årets VM-turnering blir Jalonens sista, nästa säsong leds landslaget av Antti Pennanen.

Förra säsongen blev det förlust och uttåg mot Kanada i kvartsfinal, hur går det för de finska lejonen i år? Nedan följer en genomgång av hela den finländska VM-truppen.

Målvakter
Det största finländska målvaktsnamnet Juuse Saros har tackat nej till VM-spel efter en lång säsong med Nashville Predators i NHL. Inte heller Ukko-Pekka Luukkonen, som vunnit JVM-guld och tagit över förstaspaden i Buffalo Sabers under den senaste säsongen, är med. Trots det har laget en stark målvaktsduo med en rutinerad Harri Säteri och Emil Larmi, som gjort väl ifrån sig i SHL med Växjö Lakers de senaste två säsongerna.

Harri Säteri
Är äldst i laget med sina 34 år, men har under de senaste två åren varit med om att vinna både OS- och VM-guld med ytterst bra räddningsprocent. (96,2% på fem matcher i OS 2022 och 92,7% på två VM-matcher samma år) I år har han spelat sex EHT-matcher för Finland med en imponerande räddningsprocent på 93,4, samt 43 matcher för EHC Biel-Bienne i Schweiz med en räddningsprocent på 91,9. För att hitta hans sämsta räddningsprocent i ett tävlingssammanhang får man gå tillbaka till VM 2017, då han hade 91,6% för ett Finland som hade svårigheter med att ta sig till slutspel.

Han lär inleda turneringen som andramålvakt bakom Larmi, men har klart tidigare bevisat att han har det som krävs för att stå mellan stolparna för Finland i ett tävlingssammanhang om det behövs.

Lassi Lehtinen 
Han gjorde sin första säsong utanför Finland 2023/24 och spelade 41 matcher för MoDo i SHL. Är en duktig målvakt som bland annat vunnit Urpo Ylönen-pokalen för Liigas bästa målvakt samt guld med Lukko våren 2021, men kommer troligen att inleda turneringen som tredjemålvakt.

Emil Larmi
Var med i VM-laget i fjol efter att ha vunnit SM-guld med Växjö Lakers samt vunnit priset för SHL Playoff MVP. Han avslutade VM med sex spelade matcher och en räddningsprocent på 91,8. Han var förstemålvakt för Växjö igen under den senaste säsongen och avslutade grundserien med en räddningsprocent på 91,3.

 På fyra EHT-matcher med landslaget landar räddningsprocenten på imponerande 96.9 och det lär vara Larmi som står mellan stolparna när pucken släpps mot Tjeckien på fredag.


Fick inte spelet att stämma i Nordamerika, men på Europeisk is har Larmi agerat förstamålvakt och vunnit guld i både Liiga och SHL!

Backar
Årets finländska backbesättning består av fyra VM-debutanter, en tvåfaldig Stanley Cup-vinnare, en nybliven schweizisk mästare som vunnit både VM och OS, en VM-guldemedaljör som är med i VM för första gången på tre år och en spelare som är tillbaka i VM-truppen efter en paus på sex år.

Rasmus Rissanen
Den 32-årige VM-debutanten är tyngst i laget med sina 98 kg. Spelat i Örebro de senaste sex säsongerna, men kommer att spela säsongen 2024/25 med Linköping. Spelar ett fysiskt spel och är bra defensivt, hade bästa +-statistiken i Örebro förra säsongen med +12. 

Olli Määttä
Truppens enda NHL-back är med i VM för andra året i rad och tredje gången totalt. Var med i silverlaget 2021 och den tvåfaldiga Stanley Cup-vinnaren kommer att få en stor roll i årets turnering. Spelat närmare 700 grundseriematcher i NHL och spelar ett bra defensivt spel. Han hade Detroit Red Wings bästa +-statistik med +14. Bildar det första backparet med Mikko Lehtonen och bidrar med erfarenhet. Assisterande kapten.

Mikko Lehtonen
Lagets andra assisterande kapten vann nyligen guld med ZSC Lions i Schweiz och har även ett SM-guld med HV71 från våren 2017. Är tillsammans med Määttä det största backnamnet i truppen. Varit bland de bästa backarna i hela Europa de senaste säsongerna och vann VM-guld både 2019 och 2022, samt OS-guld 2022. Var även uttagen i All Star Team efter samtliga tre turneringar.

Hans passningsspel är något utöver det vanliga och kommer att få en stor roll i den första powerplay-formationen, samt mycket istid överlag.

2022 vann han Finlands interna poängbörs under VM med 2+10=12 poäng på tio matcher och det blir spännande att se vad poängsaldot landar på efter årets turnering! 

Oliwer Kaski
Kaski vann VM-guld 2019 och var med i silverlaget 2021. Sedan dess har han inte spelat VM, men har hållit till i HV71 de två senaste säsongerna.

 Besitter en stark skridskoåkning och har ett bra skott. Är med i lagets andra powerplay-formation. Kan ha svårigheter med sitt defensiva spel och passar därför bra med den defensivare Rissanen i det andra backparet.

Vili Saarijärvi
Var med och vann JVM-guld med Finland på hemmais 2016, men gör sin debut i senior-VM först nu. I klubblagssammanhang har det blivit spel i AHL, Liiga samt i schweiziska SCL Tigers de senaste två säsongerna. Han avslutade den senaste säsongen som lagets poängstarkaste back under grundserien, med 8+29=37 poäng på 50 matcher.

Bra på att röra sig med pucken och har ett gott passningsspel samt en stark skridskoåkning, men det defensiva spelet hör till hans svagheter.

Veli-Matti Vittasmäki
Har vunnit tre raka guld med Tappara i Liiga, men gör debut i senior-VM först som 33-åring. Till hans största styrkor hör skridskoåkningen och spelförståelsen. Bra i det defensiva spelet framför eget mål.

Juuso Riikola
Riikola är med  i VM för första gången sedan 2018 och har nyligen avslutat sin första säsong i Schweiz med SCL Tigers, där det blev 17 poäng på 43 grundseriematcher. Föll ut ur VM-truppen i sista stund förra säsongen, men får nu en ny chans.
Spelet med pucken hör till hans främsta styrkor och han är bra på att dela ut tacklingar. Han bildar det tredje backparet med klubblagskamraten Saarijärvi.

Jesper Mattila
Mattila är med i VM för första gången. Har representerat Kuopio-laget KalPa de senaste fyra säsongerna. Är en mångsidig back som kan spela en mer defensiv roll men som även är bra i spelet med pucken. Han hade KalPas bästa +-statistik med +14.


JVM-guld, OS-guld och två VM-guld med landslaget. Uttagen till All Star Team efter flera landslagsturneringar. SM-guld med HV71 och guld med ZSC Lions i Schweiz, Mikko Lehtonens meriter är ytterst imponerande!

Anfallare
Bland truppens 14 anfallare finns det allt från spelare med mångårig NHL-erfarenhet, tidigare guldmedaljörer, debutanter och unga, lovande talanger. Sex av anfallarna är med i VM för första gången, tre vann VM för två år sedan och endast två var med i VM för ett år sedan. 

Jere Innala
Han var med i guldlaget för två år sedan, men hade då en mindre roll och spelade endast fyra matcher och stod för en assist. Han har sedan dess gjort två säsonger för Frölunda och i år kommer han att få en betydligt större offensiv roll som ytter i andra kedjan. Poängbäst och mest mål i hela SHLs slutspel med 11+4=15 poäng på 14 matcher.

Juha Jääskä
Han har spenderat hela sin karriär i IFK Helsingfors, men skrev tidigare i våras på ett ettårigt-rookiekontrakt med Carolina Hurricanes. Gör debut i senior-VM och var poängbäst i IFK under slutspelet med 5+2=7 poäng på sju matcher.
 Är väldigt snabb på skridskorna och inleder turneringen i första kedjan med Granlund och Puustinen.


Konsta Helenius
Fyller 18 år först dagen efter att turneringen drar igång, men har trots sin unga ålder redan gjort 84 grundseriematcher för Jukurit i Liiga. Han har spelat både U20- och U18-VM under säsongens gång, och blir i och med debuten i senior-VM den första finländska spelaren att spela tre VM-mästerskap under samma säsong.

Snabb skridskoåkning och har ett väldigt gott passningsöga. Ryktas gå bland de tio första i sommarens draft. Inleder turneringen utanför lagupställningen, men räkna med att få se honom på isen senare under turneringens gång!

Patrik Puistola
Han har spelat för Finland både i U18- och U20-VM tidigare, men den nu 23-årige yttern är med i senior-VM för första gången. Han stod för 45 poäng på 54 matcher i grundserien för Jukurit, samt åtta poäng på slutspelsmatcher. Kommer att representera Örebro i SHL nästa säsong. 

Han har ett bra skott och gjorde 19 mål i grundserien, samt flest mål av alla Jukurit-spelare i slutspelet med fem fullträffar. Son till backen Pasi Puistola som vann två SM-guld med HV71 (2008 och 2010) samt VM-guld med Finland 2011.
Tar plats som ytter i tredje kedjan med Hyry och Jormakka.

Hannes Björninen
Den 28-årige centern gör sin fjärde VM-turnering i rad. 2021 blev det silver och 2022 guld i både VM och OS. Han har representerat Örebro under den senaste säsongen och avslutade grundserien med 6+19=25 poäng på 52 matcher.

Har spelat ett defensivt centerspel i den fjärde kedjan under tidigare mästerskap och inleder årets VM med samma roll. Är väldigt skicklig på tekningar och trots att han är en defensiv spelare har han även visat att han kan göra mål i landslaget, gjorde till exempel segermålet i OS-finalen 2022. 

Pekka Jormakka
Jormakka är med i den finska VM-truppen för första gången sedan 2018. Hade då en defensivare roll, när laget kryllade av offensiva NHL-spelare i form av Rantanen, Aho, Teräväinen, Kapanen, Tolvanen och Granlund. 

Kommer att inleda turneringen i tredje kedjan och kan eventuellt spela sig uppåt senare. Stod för hyfsade 19 mål och 20 assist för Jukurit i Liiga under förra säsongens grundserie, samt ett mål och fem assist på sex slutspelsmatcher. Med i den första powerplay-formationen.

Jesse Puljujärvi
Draftades av Edmonton Oilers som fjärde spelare totalt 2016 efter att ha varit alldeles dominant i JVM tidigare samma år med 17 poäng på sju matcher. Han debuterade i NHL redan samma år men fick aldrig igång spelet på samma sätt som sina kedjekamrater Patrik Laine och Sebastian Aho gjorde med Winnipeg respektive Carolina. 

Flyttade hem till Uleåborg och Kärpät inför säsongen 2019/20 och stod då för fina 53 poäng på 56 matcher i grundserien. Ny chans att slå igenom i NHL? Nej, poängproduktionen kom aldrig riktigt igång på allvar med Edmonton (poängbästa säsongen 2021/22 med 36 poäng på 65 matcher) och vintern 2023 trejdades han till Carolina. Inte heller där fick han spelet att stämma med 2 assist på 17 matcher. 

Tidigare i år skrev han på ett tryout-kontrakt med Pittsburgh Penguins som sedan blev till ett tvåårigt kontrakt och han spenderade resten av säsongen i både AHL och NHL. Med Wilkes-Barre/Scranton blev det nio poäng på 13 matcher och med Pittsburgh 4 poäng på 22 matcher.

Senast han spelade VM var 2017 och då blev det noll poäng på åtta matcher. Spelade till sig en plats i VM-truppen genom EHT och lagledningen verkar lita på honom. Den storväxte och skridskoskickliga yttern inleder turneringen i den andra kedjan. Det blir spännande att följa med hur det går för honom på den större europeiska isen!

Valtteri Puustinen
JVM-guldmedaljör med Finland 2019 samt två matcher för silverlaget i senior-VM 2021. Han var petad i VM-finalen 2021, men tre år senare har han samlat på sig erfarenhet och spelat över 160 matcher i AHL med Wilkes-Barre/Scranton Penguins och vunnit deras poängbörs säsongen 2022/23, samt spelat över 50 matcher i NHL med Pittsburgh.

Inleder turneringen som ytter i första kedjan och kommer att få ansvar i den första powerplay-formationen. Har en mycket god spelförståelse, snabb skridskoåkning och skickliga handleder.

Arttu Hyry
Har tidigare aldrig representerat Finland i VM på varken junior- eller seniornivå, men den nu 23-årige centern gjorde ytterst väl ifrån sig i Kärpät under den senaste säsongen, med 14+17=31 poäng på 55 grundseriematcher, jämfört med endast 13 poäng säsongen innan.

Bäst +-statistik av samtliga forwards i Kärpät, med +19. Hyry är inte NHL-draftad, men i april skrev han på ett tvåvägskontrakt med Dallas Stars.

Till hans styrkor hör fysiken, skridskoåkningen och tekningsspelet. Inleder turneringen som tredje kedjans center. 

Mikael Granlund
Lagets mest rutinerade anfallare har vunnit VM två gånger och var poängbäst i NHLs sämsta lag, San Jose Sharks under säsongen med 12+48=60 poäng på 69 matcher. 

Är kapten i årets lag och inleder turneringen som förstacenter. Han kommer att få stort ansvar i den första 
powerplay-formationen. Har ett väldigt bra passningsöga och ett vasst handledsskott. Han trivs bra med spel på den större europeiska isen, senaste VM blev det fem mål och sex assist på nio matcher. 


Mikael Granlund gjorde två mål i VM-finalen 2022 och spelade även fram till Manninens segermål. Kan han återigen frälsa det finska landslaget?
 
Ahti Oksanen
Är tillsammans med Björninen den enda anfallaren som var med i VM-truppen för ett år sedan. Han har nu gjort två säsonger för IK Oskarshamn i SHL men står utan kontrakt inför nästa säsong. Han stod förra året för två mål och en assist på sju matcher. Inleder turneringen som extraforward, men lär vara med i den spelande uppställningen och spela en defensivare roll i någon av de lägre kedjorna senare under turneringens gång.

Oliver Kapanen
Är endast 20 år gammal men har redan hunnit agera kapten för Finland i JVM 2023 samt varit på delad första plats i Liigas poängbörs i slutspelet i år, med sju mål och sju assist för KalPa som tog sig till semifinal. Väldigt bra på att läsa spelet och har ett vasst handledsskott. Kommer att representera Timrå i SHL nästa säsong.

Gör nu VM-debut på seniornivå och tar centerplatsen i andra kedjan med Puljujärvi och Innala på kanterna, samt en plats i den andra powerplay-formationen.

Saku Mäenalanen
Målkung i JVM i Malmö 2014 med sju mål på sju matcher, men gjorde debut i senior-VM först 2018 som 23-åring. Sedan dess har han tagit VM-silver 2021 och vunnit både VM- och OS-guld 2022. Säsongen 2022/23 spelade han 64 matcher för Winnipeg Jets och i början av föregående säsong var det meningen att han skulle provspela för Colorado Avalanche, men på grund av en misslyckad läkargranskning gick flyttlasset till Schweiz och SCL Tigers. Där blev det 20 poäng på 44 matcher under grundserien.

Han har haft en defensivare roll i de lägre kedjorna både i OS- och VM och får samma roll under årets VM som ytter i fjärde kedjan med Björninen och Pakarinen.

Iiro Pakarinen
Han var med och vann OS-guld för två år sedan, men inte en del av guldlaget senare samma år. Han spelade VM senast 2021 och har representerat IFK Helsingfors i Liiga de tre senaste säsongerna, där han den senaste säsongen stod för 30 poäng på 59 grundseriematcher. 

 Inleder turneringen som ytter i fjärde kedjan, men har ett vasst skott och är en del av den första powerplay-formationen. Väger 95 kilogram och kan spela hårt fysiskt.

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.com2024-05-09 13:33:00
Author

Fler artiklar om VM 2024