Inför Sverige–USA: Favoriter drabbar samman

Inför Sverige–USA: Favoriter drabbar samman

Två stjärnspäckade lag möts direkt på premiärdagen av hockey-VM 2024.

Båda lagen kommer nämligen till mästerskapet i Tjeckien med trupperna fyllda av NHL-spelare, och det är inte vilka spelare som helst. 

Tre Kronor mönstrar framför allt ett imponerande försvar, där spelare som Victor Hedman, Rasmus Dahlin och lagkaptenen för turneringen, Erik Karlsson, sticker ut.  

Framåt finns poängstarka forwards främst i form av Lucas Raymond, Adrian Kempe och Joel Eriksson Ek. Truppen i sin helhet hittar du här.

Förväntningarna på laget är höga, med all rätt – det här är ett gäng som är förhandsfavoriter till att nå långt i turneringen. 

Det gäller också för motståndaren. 

USA kommer med spelare som Brady Tkachuk, Zach Werenski och mannen med det iskalla smeknamnet “Johnny Hockey” – Johnny Gaudreau. 

Båda lagen är som sagt ute efter medalj av ädel valör, något som har lyst med sin frånvaro under de senaste åren. Senast Tre Kronor vann guld var 2018 – och för USA:s del får klockan vridas tillbaka till 1960, ett år då VM dessutom var inbakat i OS. 

Truppen komplett – inga ytterligare förstärkningar

Under torsdagskvällen kom först beskedet att förbundskapten Sam Hallam anmält 20 spelare, vilket innebar att det fortfarande fanns utrymme för fler NHL-förstärkningar. Men någon timme senare meddelade Tre Kronor att 25 spelare var anmälda och därmed är truppen komplett. 

– Vi har en trupp med spets och bredd. Jag ser också en god balans med tydliga roller för alla, säger Hallam på Svenska Ishockeyförbundets hemsida. 

De som var tänkta att få se matchen från läktaren var tredjemålvakten Jesper Wallstedt, samt Lukas Bengtsson, Max Friberg, Marcus Sörensen och unge Felix Unger Sörum. Nu har de chans till speltid, även om andra spelare nog går före just ikväll. Men inga fler spelare kommer alltså ansluta under mästerskapets gång. 

Notera att:

  • USA träningsspelade mot Slovakien i tisdags och vann med 6–2, i en match där jänkarna först tappade 2–0 till 2–2 men sedan drog ifrån. 
  • Tre Kronors senaste match var i Czech Hockey Games mot Finland, där det blev förlust med 3–4 efter straffar. 
  • Nedsläpp sker 20:20

Linus Jonsson2024-05-10 06:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2024