Trots ekonomisk kris – Polen tillbaka i hockey-VM för första gången på 22 år
Trots skyhöga skulder avancerar Polen i den internationella hierarkin och deltar i årets hockey-VM.

Trots ekonomisk kris – Polen tillbaka i hockey-VM för första gången på 22 år

Mångmiljonbelopp i skulder och mitt i en omstruktureringsprocess – trots det är Polen tillbaka i hockey-VM för första gången sedan 2002.

Den polska ishockeyn är inget vi vanligtvis förknippar bland de stora hockeynationerna.

Ishockeyn i Polen har under modern tid tampats med misskötsel, bristande kommersiellt intresse och därmed ekonomiska svårigheter – och symptomen på det har blivit ett alldeles för svagt landslag.

Senast som Polen deltog i ett hockey-VM var 2002, och polackerna har inte fått uppleva OS i ishockey sedan 1992.

Nu gör Polen äntligen comeback i det internationella finrummet för första gången på 22 år. Den klättringen har landslaget gjort samtidigt som den inhemska hockeyrörelsen bokstavligt talat genomgår ett ekonomiskt stålbad för sin överlevnad.


Nästan 54 miljoner kronor i skulder

Faktum är att den polska hockeykassan skramlar tomt. Många analytiker menar på att krisen började redan 2018 efter år av strukturellt misskötsel, och 2021 kunde den polska ishockeyförbundet redovisa en total skuld på 20 miljoner polska zlotyn, vilket motsvarar nästan 53,7 miljoner i svenska kronor.

Det polska ishockeyförbundet har för sin överlvenad ansökt om stöd från myndigheterna, en rekonstruktionsplan har påbörjats och hela förbundet, från topp till gräsrotsnivå har också satts i en enorm omstruktureringsplan som förbundet redovisade 2022.

Det är en process om väntas ta upp till tio år innan den polska hockeyn beräknas vara på fötter igen.

En långsam och omfattande process. Men alternativet, konkurs, hade inneburit att den inhemska ishockeyn tillfälligt skulle tvingas till att stanna av helt, samt att Polen inte skulle kunna delta i något internationellt sammanhang.

En situation många analytiker är eniga om att det vore döden för den polska ishockeyn.


Avancemanget till hockey-VM ger förhoppningar

I samband med Polens avancemang till årets hockey-VM i fjol har flera röster i Polen stärkts för att skynda på omstruktureringsprocessen, samt ökat stöttning från politiska krafter – men då främst till att främja ungdomsishockeyn. Vilket i sig ses som en långsiktig plan på att utveckla den polska ishockeyn över tid.

Vidare har avancemanget även lockat större sponsorer till landslaget. Bland annat fick det polska landslaget inför detta VM en ny huvudsponsor, Wesminster Group, som även sponsrar det tyska- och kanadensiska landslaget.

Trots den ekonomiska krisen andas det sportslig framtidstro för polackerna. Nu gör man comeback i hockey-VM för första gången sedan 2002, och det finns de visionärer som anser att Polen både kan, och bör storsatsa för att kunna delta i OS 2030.

Kanske något naivt med tanke på förutsättningarna, men de Vita Örnarna, landslaget kallat, har hittills visat sig starka trots den tuffa motvinden.

---

I årets hockey-VM tillhör Polen grupp B, tillsammans med lag som Sverige, Frankrike, USA, Slovakien, Lettland, Tyskland och Kazakstan. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-05-05 20:21:07
Author

Fler artiklar om VM 2024