ADO Den Haag - PSV
1 - 1

Cagliari – Lazio 1-0: Decimerat Cagliari segrade

Med en man mindre sista halvtimmen lyckades Cagliari på något outgrundligt sätt att vinna eftermiddagens match mot Lazio, efter att Matri avgjorde i slutminuterna.

De som tog sig till Sant’Elia i eftermiddags för att se på konstruktiv fotboll fick inte mycket valuta för pengarna. Ändå kunde åtminstone alla sarder ta sig hem belåtna med lagets fjärde seger för säsongen. Cagliari fick igen en del otur från höstas.

Hemmalaget tog initiativet i matchinledningen, utan att komma fram till ordentliga avslut. Snart kom de för dagen vitklädda gästerna in i matchen, men agerade ungefär lika slarvigt som sina motståndare. Resultatet blev en intetsägande halvlek med ständigt avbrutna försök till anfallsspel. Och mycket vilja av Pasquale Foggia.

Den första chansen kom efter 14 minuters spel, när Christian Ledesma under ett ögonblick av briljans friställde Rocchi från halva plan. Skyttekungen fick ingen bra träff på bollen som hamnade långt utanför högra krysset.

Fem minuter senare fick Rocchi ytterligare en möjlighet. Pandev fick bollen i straffområdet efter inkast och spelade fram Stefano Mauri, som missade bollen och istället studsade den vidare till Rocchi som fick luta sig tillbaka en aning för att avsluta på halvvolley, och bollen gick högt över mot den södra curvan.

Under tiden misslyckades Cagliari ständigt med att skapa längre anfall, och fick därmed inrikta sig på att snabbt hitta Foggia på vänsterkanten. Detta aningen märkligt med tanke på den obalans som fanns i startelvan med fem utpräglat offensiva spelare (förutom Foggia; Larrivey, Fini, Cossu och Jeda).

Foggias pigga ben och trollkonster räckte tyvärr inte till mycket då han ständigt sprang offside eller misslyckades med inspelen. Men den gången han kom rätt blev det genast farligt. Han kom den här gången fram vänsterifrån sedan Jeda stått för genomskäraren, men avslutet belv inte den allra bästa, och den gamle Ballotta i Laziomålet klarade av situationen med en benparad.

Direkt efter halvtid kom Foggia fram på en lyftning mot straffområdet och fick ett bra skottläge, men halvvolleyn blockerades av Lazioförsvarare.

I den 57 minuten fick Lazio sin vassaste chans för matchen. Lyftning mot straffområdet där Rocchi var högst och nickade bollen mot vänster, där Storari slängde sig och gjorde en imponerande enhandsräddning. Bollen studsade ner framför stolpen där den offensive ytterbacken Behrami hann först på bollen, men från ganska dålig vinkel kunde han inte få bollen på mål.

Två minuter senare blev det kalabalik i Lazios straffområde sedan Ballotta kommit bort sig på en hörna. Bollen ramlade framför Cossu som två gånger försökte dundra in ett ledningsmål, men kunde inte få hål på muren av Lazio- och Cagliarispelare framför mållinjen.

Detta blev sista chansen för Cagliari under de normala omständigheterna. Tre minuter senare ändrades dessa.

Fini, som i första halvlek hunnit snacka till sig ett gult kort efter en offsidesituation, gick in med dobbarna före i kamp om boll mot Gaby Mudingayi, och träffade motståndarens ben. Varningen var väntad och därmed även utvisningen.

Cagliari hamnade här i ett dilemma, eftersom laget i praktiken hade segerkrav på sig, trots decimeringen.

Ballardini valde att ta ut Foggia, och slänga in mittfältskämpen Biondini. Ut vandrade en surskallig Foggia som hann sparka undan några vattenflaskor innan han satte sig på bänken.

Tjugo minuter återstod när Cossu gick in i en kamp om bollen på ett klantigt sätt och träffade Kolarovs ben på samma sätt som Fini gjort med Mudingayis. Det var nog endast lagkamratens tidigare utvisning som räddade honom.

Storari fick briljera igen i den 77 minuten när Rocchi lade upp för skott av Behrami i straffområdet. Den här gången var hemmaspelare först på returen.

Några minuter senare fick Ledesma iväg ett skott utanför straffområdet. Storari var överspelad men bollen å andra sidan ett par meter utanför.

Sista tio hade ett tröttkört Cagliari tvingats att ge upp anfallsspelet helt och hållet. Bollar lyftes längst upp där Matri, som bytts in mot den oduglige Larriavey, fick göra tappra försök att hålla spelet uppe i Lazios straffområde så gott det gick.

Det kom därför som en blixt från klar himmel när Agostini satte igång en rusch på sin vänsterkant i den 88 minuten, och slog inlägget mot straffområdet där Matri ensam mot tre Lazioförsvarare mötte och placerade bollen lågt mot högra stolpen, där bollen studsade förbi Ballotta in i mål. 1-0 och hemmapubliken ungefär lika chockat som efter vändningen mot Napoli i januari.

Delio Rossi slängde genast in fyrtornet Igli Tare, men Cagliaris ”strategiska” spel begränsade anfallsmöjligheterna för bortaspelarna, som också råkade hjälpa till med en del offsidelöpningar. Efter fyra övertidsminuter kunde domare Pierpaoli blåsa av ännu en märklig tillställning mellan Cagliari och Lazio.