Lagbanner
Om en match bara varade i en halvlek

Om en match bara varade i en halvlek

Det finns väldigt många ”om” och ”men” inom fotboll. Om man bara spelade de första 45 minuterna av en match hade förra helgens match slutat i dur istället för moll, och Atalanta hade legat på en tredjeplats.

Klicka här för större och bättre bild.

Att topplagens styrkeövertag blir påtagligare ju närmare slutet man kommer är lång ifrån ovanligt. Snarare är det en gemensam nämnare för vinnande lag i alla ligor. Juventus var mästare på att sätta in nådastöten under de sista 20, och det finns en anledning att s.k. Fergie-time retar Manchester Uniteds motståndare – Sir Alex lag gör helt enkelt ofta mål i slutet.

Jämför man tabellerna för resultat i halvtid och efter full tid i årets Serie B är det en oroväckande läsning för oss Atalantini. Samtliga lag som ligger före oss ökar sin poängskörd med ett par pinnar under andra halvleken, medan vi ligger på +/-0. Banemännen ifrån veckans cupmöte har ännu större anledning till oro, de är seriens bästa lag under de första 45 med 21 poäng, men i den riktiga tabellen ligger de på en sjundeplats med 17 inspelade poäng.

Laget som genomgår den största förändringen i halvtidsvilan är serieledande Novara som nästintill fördubblar sin poängskörd under de avslutande 45 (13 poäng före, 25 efter). De som förlorar mest i andra är – tillsammans med Livorno – Varese och Grosseto, som alla gått miste om fyra poäng.

I högstaligan kan vi notera att Chievo som överraskande ligger på en fjärdeplats är sämst i serien i halvtid (de har aldrig ens gått in i omklädningsrummet i ledning). Nykomlingen Brescia har en rakt motsatt trend. De är näst snabbast ur startblocken (endast Milan är bättre) men parkerar på den 13:e tabellplatsen. Serieledande Lazio är det enda laget som aldrig legat under i pausen (+7 poäng för övrigt).


Malte Back2010-10-28 22:46:00
Author

Fler artiklar om Atalanta