Lagbanner
10 saker du borde veta om Sinisa Mihajlovic
Sinisa Mihajlovic (bolognafc.it)

10 saker du borde veta om Sinisa Mihajlovic

Han har kommit in med uppdraget att vända en svacka, vända en trend med dåligt spel och många enkla poängtapp och därtill med ganska små medel och med väldigt knapp tid. Under denna andra sejour i Bologna ska Sinisa Mihajlovic göra det vi alla rödblåa hjärtan hoppas på, nämligen att rädda klubben kvar i finrummet av den italienska fotbollen. Starten har inte alls varit dum och både spelet och framförallt poängen börjar ticka in på kontot i en takt vi inte sett på lång tid. Sinisa Mihajlovic har

  1. Sinisa föddes 1969 nära det nuvarande Serbiens gräns i Kroatien i en stad som heter Vukovar, av en serbisk pappa från Bosnien och en kroatisk mamma. Sinisa identifierar sig som serb men håller även sina kroatiska rötter nära.
  2. Han har blivit kallad dumskalle, galning och varit inblandad i både spottskandaler och anklagad för att ge färgade motspelare kommentarer om deras hudfärg och ursprung. Den kanske mest kända händelsen var när han som Laziospelare blev anklagad för att säga några olämpliga fraser till Arsenals Patrick Vieira.
  3. Att Sinisa Mihajlovic hade en fantastisk vänsterfot och drog in flera underbara frisparkar under sin karriär, har väl inte undgått någon. Men visste du att han håller rekordet för flest antalet frisparksmål i Serie A tillsammans med Andrea Pirlo?! Dessa två legendarer gjorde 28 st mål direkt på frispark under sina Serie A-karriärer.
  4. I Serie As historia har det hittills endast funnits två spelare som klarat av att göra ett hattrick där alla mål gjorts på frisparkar. Båda dessutom av helt vänsterfotade genier där en av dessa är Beppe Signori. Sinisa utförde sin fantastiska prestation under säsongen 1998/99 i Lazio. För att förtydliga hans förkärlek för att lägga frisparkar ska han ha sagt: "Jag spelade fotboll för frisparkar. Jag tyckte inte om fotboll så mycket, men frisparken var jättebra för mig och för mig är det fotboll. Om det inte hade varit det, kanske jag inte hade spelat."
  5. Det var vår svenska tränare Sven-Göran Eriksson som skolade om Sinisa till mittback i Sampdoria under säsongen 1994/95 där han spenderade en stor del av sin karriär. Under sin tidiga karriär i Serbien och sina första år i Italien hos Roma spelade Sinisa mest offensiv mittfältare till vänster, senare defensiv mittfältare och även vänsterback.
  6. Sinisa Mihajlovic påbörjade sin tränarkarriär i Inter som assisterande tränare till Roberto Mancini, som Sinisa även varit lagkamrat till i både Sampdoria och Lazio under totalt fem säsonger. Hans första sejour i Bologna ägde rum säsongen 2008/09 (också då med uppdraget att rädda kontraktet i Serie A). Under denna säsong var han endast anställd under lite mer än fem månader men fick sparken med sju matcher kvar av säsonger till förmån för italienaren Giuseppe Papadopulo som räddade Bologna kvar i Serie A i säsongens sista match. Rykten gick att Sinisa då fick sparken på grund av meningsskiljaktigheter med ett par högprofilerade spelare i klubben.
  7. Sinisa var känd för att ha en ganska hård och ibland lite småful stil på planen, något som han också ofta fört över till sin tränarkarriär. Efter att ha tagit över som huvudtränare för serbiska landslaget i maj 2012 sammanställde Mihajlovic en uppförandekod. En av de centrala punkterna var att han som huvudansvarig för hans älskade Serbien insisterande på att spelare sjunger nationalsången före matcher. Adem Ljajic missade att göra detta trots att han undertecknade uppförandekoden vilket medförde att Mihajlovic tog bort honom från laget.
  8. Som tränare spelar han ofta sitt 4-2-3-1 och poängsnittet under hans ofta korta sejourer i klubbarna är ca 1,5 poäng per match. Bäst snitt hade han som huvudansvarig i Milan med 1,76 poäng per match under 38 st matcher. Sämst snitt var tyvärr under första sejouren i Bologna med 0,91 men det är endast då han har haft ett snitt på under 1,0.
  9. Sinisa var inte bara en produktiv man med bollen på planen. Han har även sex barn och har varit gift med sin fru Arianna sedan 1995.
  10. Det var inte första gången han ersatte Filippo Inzaghi när denne fick sparken från säsongens Bologna. Det gjorde även Sinisa när han tog över Milan 2015.

Tifosi Maggiore2019-04-18 14:08:59

Fler artiklar om Bologna