Lagbanner
Röster om Bologna I

Röster om Bologna I

”Papo”, en hängiven Cesenasupporter, ger oss en inblick i rivaliteten mellan Bologna och Cesena.

Rivaliteten mellan de italienska klubbarnas supporterföljen har allt som oftast historiska rötter. Italien är och har alltid varit ett mycket fragmenterat och löst sammanhållet land, och faktum är ju att Italien, till skillnad mot de flesta andra kulturnationer i Europa (England, Frankrike, Spanien etc.) har en relativt kort historia. Il Risorgimento, enandet, ägde rum så sent som 1861 och innan dess turades spanjorer, österrikare, fransmän och araber om att erövra utvalda delar av den italienska halvön.
 
Stadsstaternas framväxt under senmedeltiden (1200-talet ungefär) förvandlade norra Italien till ett lapptäcke av självständiga städer, kungadömen, hertigdömen och storhertigdömen. Samtliga med sina egna lagar och oftare än sällan låg grannarna i väpnad konflikt med varandra. Detta mönster var kanske som allra mest påtagligt i Emilien där flera hertigdömen (Reggio-Modena, Parma-Piacenza, Ferrara med flera) samexisterade på en relativt liten yta. I det intilliggande Romagna var dock situationen annorlunda. Regionen var under flera sekel en del av Påvestaten och även om graden av självstyre var relativt hög är det utan tvekan så att dagens olikheter mellan Emilien och Romagna i mångt och mycket bottnar i denna historiska skillnad.  
 
1970, när de italienska regionerna fick sitt nuvarande utseende, föddes Emilia-Romagna som alltså var en sammanslagning av just Emilien och Romagna. I samma process valdes Bologna till huvudort och staden blev därmed säte för de administrativa och beslutsfattande organen i regionen. Beslutet var omdiskuterat då man i Romagna fruktade att reformen skulle inskränka regionens självstyre och historien har väl i viss mån gett kritikerna rätt. Av just den anledningen fanns det en historisk rivalitet mellan Romagna (där Cesena är en av de största städerna) och Emilien (i synnerhet Bologna) redan innan klubbarnas respektive supportrar vände sig mot varandra. Men senare, som så ofta sker i Italien, kom denna rivalitet att få betydelse även på det fotbollsmässiga planet.
 
Till en början var dock stämningen mellan de båda klubbarnas supportrar tämligen vänskaplig. Bologna var givetvis inte Cesenasupportrarnas favoritklubb, men faktum är att tonen mellan supporterföljena var respektfull ända fram till 80-talets början (på 50- och 60-talet existerade emellertid inte begreppet ”ultras” så som vi känner det idag). I slutet på 70-talet stärktes rent ut av banden mellan ett par av supporterfalangerna, men något gemellaggio var det för den sakens skull aldrig tal om.
 
1981 förändrades situationen. Under en konsert med Claudio Baglioni, framträdandet ägde rum på Cesenas hemmaarena Dino Manuzzi, tog sig ett par Bologna-ultras in i en lagerlokal där de stal en banderoll som tillhörde Cesenas supportrar. Ingen jättesak kan tyckas, men banderollen lämnades aldrig tillbaka och helt plötsligt försämrades relationen kraftigt.
 
Kravaller blev ett allt vanligare inslag i samband med derbymatcherna och senare under samma årtionde inträffade en händelse som kom att spä på de upprörda känslorna. Bologna var i full färd med att värva Cesenas anfallare Massimo Agostini, men trots allsköns löften från Cesenas klubbledning genomfördes aldrig affären. Bolognaledningen svarade genom att förolämpa sin lokalrival och denna incident försämrade relationen ytterligare. Det hela kulminerade i samband med 1987 års derby i Bologna då stenkastning och slagsmål utbröt. Sedan dess har situationen lugnat ned sig något och nuförtiden förekommer endast sporadiska våldsamheter. Rivaliteten lever dock i allra högsta grad vidare.

För att läsa originaltexten på italienska, klicka här.

Redaktionen2012-02-25 16:04:00
Author

Fler artiklar om Bologna