Lagbanner
Bologna säkrar uppflyttning!
Segerglädje för Bologna Primavera (bolognafc.it)

Bologna säkrar uppflyttning!

Tack vare helgens seger (det hade faktiskt räckt med en poäng) mot Spezia hemma så har klubbens Primaveralag säkrat sin uppflyttning tillbaka till Primavera 1. Under säsongen har laget huserat i Primavera A2 där SPAL, Venezia och nämnda Spezia utgjort de största hoten mot lagets avancemang i seriesystemet. Primaveralagets tränare Emanuele Troise och hans adepter firade stort efter helgens vinst och förtjänar att uppmärksammas. Förhoppningsvis innebär avancemanget tuffare motstånd nästa säsong,

Bologna har haft en jobbig säsong. Klubbens representationslag har sedan starten på säsongen huserat i botten på tabellen och vi hoppas alla nu att den positiva trenden vi sett de senaste veckorna håller i sig och att kontraktet kan säkras. Primaveralaget har dock huserat i toppen på sin tabell och säkrade alltså avancemang trots att en match återstår på säsongen, via en 4-1 seger hemma mot Spezia. Säsongens sista match spelas den 20:e april och då reser laget till Venedig för att avsluta sin succéfyllda säsong. Efter helgens match firades segern tillsammans med ordförande Joey Saputo och där champagnen kunde ses förtäras, oerhört välförtjänt! Lagets huvudtränare, fyrtioårige Emanuele Troise, får fira och lagets spelare (de flesta födda -00 till -02) får samla kraft inför kommande säsong. I ledarstaben ingår förresten även gamla storspelaren Gianluca Pagliuca, som de flesta känner igen från VM-sommaren 1994 då han vaktade Italiens mål. Gianluca, som nu hunnit fylla 52 år, har haft rollen som målvaktstränare i klubbens akademi under de senaste säsongerna.

Primaveralagen i Italien är klubbarnas juniorlag där talanger ska växa till sig till att senare kunna bli uppflyttade i representationslaget. Högsta serien för Primaveralagen heter Primavera 1 och där finner vi egentligen alla Serie A-klubbars lag (och från och med nästa säsong även Bologna). Under Primavera 1 finns Primavera A2 och sedan Primavera B2. Italienska ungdomsmästare säsongen 17/18 blev Inter och de ligger även i toppskiktet på årets tabell som i skrivande stund toppas av den imponerande talangfabriken Atalanta. Många italienska klubbar har under de senaste åren investerat mer pengar och tid i sina ungdomslag och akademier. Detta beror mycket på att Serie A-klubbarna inte kunnat hänga med och kan konkurrera med de engelska, tyska och till stor del även de spanska lagens ekonomi att köpa färdiga och dyra spelare. Talanger köps in tidigt i många italienska klubbar för att växa till sig och utbildas i Primaveralaget. Vissa lag satsar givetvis mer än andra men Primavera är definitivt ett begrepp som mången fotbollssupporter känner till och förstår innebörden av.

Redaktionen vill passa på att gratulera våra fina killar som säkrat avancemanget och tagit Bologna Primavera tillbaka till finrummet (dessutom tog laget hem den prestigefyllda turneringen i Viareggio häromveckan, för första gången på 52 år). Nu håller vi även tummarna att denna energi och glädje kan spridas till A-laget som har några tuffa bataljer kvar av säsongen för att kunna säkra sin plats i det vi alla håller som den finaste serien av dem alla, Serie A.

In bocca al lupo per le partite rimanenti!

Tifosi Maggiore2019-04-10 16:14:59

Fler artiklar om Bologna