Lagbanner
Det nya arenaförslaget
Nya Renato dall'Ara (bolognafc.it)

Det nya arenaförslaget

Bolognas ordförande Joey Saputo kom till klubben för cirka fyra år sedan. Det var (precis som nu) i en tid av stor prövning, inte minst rent ekonomiskt. Saputo löste då mycket av klubbens skulder och lovade stora infrastrukturinvesteringar, bland annat i vår anrika hemmaarena Renato Dall’Ara. Ett ombyggnadsprojekt som då skulle förvandla arenan till en toppmodern stadion och ge klubben större långsiktig chans att hävda sig i Serie A samt bidra till att förädla och förstärka klubbens ekonomiska s

Varför inte börja med en kortare sammanfattning av Renato Dall’Ara:s historia och Bolognas koppling till arenan och historien för vår nuvarande hemmaplan tar sin början redan år 1927. Det året inträffade den officiella invigningen den 29:e maj då en landskamp mellan Italien och Spanien spelades (som slutade med en hemmaseger, 2-0). Dagens kapacitet är strax över 31000 åskådare men under de tidigare åren fanns en kapacitet på ungefär 50100. Arenan har under åren inte ändrats särskilt mycket i utseende och den arena som invigdes för snart 100 år sedan är mycket lik den arena som vi idag kallar hemma. Så, man kan ju verkligen argumentera för att en större uppfräschning har varit på sin plats under en längre tid. Planer på en helt ny arena utanför stadskärnan diskuterades faktiskt redan under 1960-talet men de planerna lades på is, mycket troligt på grund av ekonomiska orsaker. Dagens arena är placerad på tämligen kort avstånd från stadens hjärta (tre kilometer ganska exakt) vilket skapat korta transporter för hemmasupportrarna när vi laddat för hemmamatcherna på valfri restaurang nära Piazza Maggiore eller de två tornen. Efter andra världskriget ändrade arenan namn till Stadio Comunale men sedan var det år 1983 dags för ett nytt namnbyte, då till dagens Renato Dall’Ara, till ära efter klubbens tidigare och mycket framgångsrika president.

Till VM år 1990 valdes Renato Dall’Ara ut som en av spelplatserna och fick sig en rejäl uppfräschning. Under detta VM hölls här tre gruppspelsmatcher samt en åttondelsfinal mellan England och Belgien som slutade med vinst för engelsmännen. År 2016 presenterades de första utkasten på en ny arena och det är alltså dessa som nu färdigställts och i veckan presenterats. Det som för mig alltid har utmärkt den gamla arenan är det vackra tornet på ena långsidan som är utan tak. Tyvärr finns det idag något som många supportrar runtom i fotbollsvärlden inte föredrar, löparbanor, och det var intressant att se hur dessa två detaljer skulle hanteras i de nya planerna. Man pratade tidigare om att löparbanorna skulle tas bort så att läktarna skulle komma närmare planen och ge ett bättre tryck och närhet för fansen men att man samtidigt skulle behålla de historiskt utmärkande delarna. Hela arenan skulle enligt de första förslagen få tak runtom alla läktare samtidigt som kapaciteten skulle minska och allt till en kostnad av 60-80 miljoner Euro. Så det var med stor spänning man som Bolognasupporter inväntade den stora presentationen som ordförande Joey Saputo höll i veckan.

Så hur är då tanken att vår nya stadion ska se ut? Jo, Joey Saputo sa entusiastiskt på presentationen att projektet väntas bli klart inom fem år. Designad av Gino Zavanella är förslaget på det nya Renato Dall’Ara både modernt och stilrent. Tyvärr, och precis som väntat, kommer kapaciteten sänkas till ungefär 27-29000 åskådare men läktarna kommer samtidigt mycket närmare planen (cirka 7 meter jämfört med dagens 34 och 18 meter då löparbanorna kommer att försvinna). Lounger och mer exklusiva delar kommer även att läggas till och kommer bidra till ett uppfräschat intryck. Innandömena kommer samtidigt att användas för att arrangera events. Projektets stolthet är kanske ändå den totala täckningen av arenan med ett aluminiumtak. Detta är en lätt konstruktion som vilar på befintliga väggar och har en märkbar visuell effekt. Tillträdet till arenan kommer också att förenklas för att möjliggöra en snabbare och säkrare tömning av stadion. Slutligen kommer alla sektioner av det ny Dall’Ara att vara tillgängliga för funktionshindrade. Saputo förklarade sina tankar med arenaförslaget med dessa motiverande ord: "Med den nya arenan kommer Bologna att vara ett respektabelt exempel. Med en stadion som kommer att bli en framgångsrik blandning av gammalt och modernt: total täckning, nya utrymmen för gästfrihet och underhållning samt god smak av tradition.” Saputo lade även till att han trodde att Renato Dall'Ara skulle vara nöjd och att stadion kommer att vara i bruk under tiden som byggnationen pågår.

Förhoppningsvis kan det här långsiktigt innebära ett stort lyft för Bologna som stad och även för fotbollsklubben Bologna FC och dess supportrar. I slutändan handlar det om att klubben ska bli attraktivare för spelare på väg uppåt i karriären (istället för spelare som kommer för att ”varva ned” i klubben) och kanske kan det på lite längre sikt lyfta laget och möjliggöra kamp om Europaspel. Vi ser alla fram emot framtida segrar och tackar alla involverade för deras engagemang och investering i tid och pengar.

Tifosi Maggiore2019-01-30 19:18:36

Fler artiklar om Bologna