Lagbanner
En hyllning till Filip Helander
Filip Herlander (bolognafc.it)

En hyllning till Filip Helander

Det har ju såklart inte undgått någon att Bologna har gjort en undermålig säsong så här långt. Man har som lag varken skrapat ihop de poäng som önskats eller krävts och man har heller inte haft en röd tråd och kontinuitet i sina prestationer. Spelet har svajat och mycket finns kvar att önska och utveckla. En spelare som dock har gått från att vara en bra truppspelare till en spelare som tas ut först i elvan är svenske Filip Helander. Filip har gått från klarhet till klarhet och trots att många e

Filips Helanders Bolognaresa började sent i augusti inför säsongen 16/17 som ett säsongslångt lån från Hellas Verona. Klubben valde senare att utnyttja den köpoption som fanns inskrivet i kontraktet, vilket gör att Filip nu gör sin tredje säsong i Bologna men den andra som permanent i klubben. Under säsongen 17/18 fick Filip ökat förtroende av Roberto Donadoni vilket resulterade i 29 spelade matcher och hittills under innevarande säsong har Filip spelat 16 av 21 matcher. Han missade några matcher under tidig höst då olyckan var framme under ett träningspass. Filip åkte då på en smäll på knät som gjorde att skåningen blev borta från fotbollen i ungefär en månad.

Under Filippo Inzaghis styre fick Filip spela både till vänster i en trebackslinje samt som vänster innerback i en fyrbackslinje och ofta då tillsammans med brassen Danilo. På båda positionerna har Filip visat prov på stor pondus och trygghet även om han ofta blev utelämnad i svåra situationer när ytterkanterna inte hittade de rätta defensiva positionerna vid sidan om höstens frekventa trebackslinje. Det gjorde att Filip och Arturo Calabresi (på högersidan i trebackslinjen) fick se sig i underläge i många omställningar samt i svåra dueller i eget straffområde. I Bolognaredaktionens artikel Halvtidsbetyg, som alltså behandlade säsongens första halva, placerade sig Filip ändå på andra plats i genomsnittligt betyg för sina insatser.

Ska man gå ännu längre tillbaka i tiden så föddes Filip Helander den 22 april 1993 i Malmö och där började hans fotbollsresa i stadens stolthet, Malmö FF. Moderklubben är Kvarnby IK men Filip gick som 14-åring till Malmö FF för att fortsätta satsningen med sin fotboll. Han gjorde tidigt sin debut i Allsvenskan (säsongen 2011) där han spelade tillsammans med en annan Italienbekant och landslagsprofil, nämligen Pontus Jansson. Filip blev tidigt en viktig spelare i Malmös defensiv och fick, trots sin unga ålder, stort förtroende och ökad speltid under sina år i Malmös backlinje. Många är väl Malmöfansen som minns deras resa till Champions League 2014. En fantastisk insats som lag men där Filips individuella insatser (räddningen på mållinjen i bortamatchen mot Salzburg i kvalet till gruppspelet är väl redan fotbollshistoria i Malmö FF) gav klubbens dess historiska avancemang. Filip blev sedan kvar i Malmö FF till 2015 och kunde stoltsera med två SM-guld (2013 och 2014) innan han tog steget till Hellas Verona i Serie A där hans äventyr i Italien inleddes. Landslagskarriären påbörjades med landskamper i både U17-, U19 och U21-landslagen där man självklart måste nämna U21 EM-guldet 2015. Det oväntade guldet som heroiskt bärgades i Tjeckien och där Filip var en viktig del i avgörandet under turneringens gång. A-landslagsdebuten kom under hösten 2015 och trots att han inte varit ett givet förstaval, givet den hårda konkurrensen, visar förbundskapten Janne Andersson stort förtroende för vår Bolognaspelare, där han vet vilken prestation han får med Filip på planen. Till dags datum har det blivit sex A-landskamper men kommer väldigt troligt bli många fler under kommande år.

Filips styrkor ligger främst i hans positionsspel, hans styrka i duell- och huvudspel och sitt uppoffrande försvarsspel som jag själv ofta påminner om en av Serie A:s allra bästa försvarare, Giorgio Chiellini. Likheterna är många i mina ögon och det är inte bara att de delar samma position. De är vänsterfotade, osjälviska, tydligt defensivt lagda i sitt spel och även otroligt starka i duell- och närkampsspel. Det är ju helt säkert många som hört fotbollstränare upprepa mantrat att ”inte släppa någon över bron”. Om man nu skulle värdera den parollen högt när man diskuterar försvarare, står Filip inte i klass med Chiellini men är samtidigt inte mil därifrån. Man vet ofta vad man får med Helander på planen och det är ett otroligt bra betyg för en defensivt lagd back. Ska man vara krass, är ju detta en försvarsspelares första och viktigaste uppgift (att se till att laget inte släpper in mål). Filip skapar inte de stora rubrikerna och bidrar till laget i tysthet och hans insatser har som sagt även bidragit till större rubriker i italiensk media. Det är ju verkligen något man älskar som supporter, ödmjuka och uppoffrande insatser för lagets bästa. Han har tidigare berättat att det defensiva fokuset i Italien var en stor omställning (precis som språket) men detta är något han snabbt bemästrat och visat stor utveckling inom.

Filip kommer vara en viktig pjäs i Bolognas defensiv under vårens stora prövningar för att rädda kontraktet. Det återstår att se hur Sinisa väljer att komponera sin backlinje men Filip Helander kommer väldigt troligt vara en av de första spelare vår nya tränare sätter på sin taktiktavla när han väljer sin elva även om konkurrensen troligen hårdnat efter Lyancos fina insats borta mot Inter. Landslagsbacken skrev också på ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2022 innan säsongen 18/19 drog igång.

Tifosi Maggiore2019-02-07 17:53:00

Fler artiklar om Bologna