Lagbanner
Fotboll ska byggas utav glädje
Kramkalas från senaste segern mot Torino (bolognafc.it)

Fotboll ska byggas utav glädje

Det krävs inte mycket för att självförtroendet ska vända för ett lag som ligger i nedre delen av en tabell. Svaret (om man kollar på Bolognas omvändning) verkar vara att man börjar med att få in en ny tränare som skapar tro på lagets förmåga samt kryddar lagets spelartrupp med nya och tidigare saknade egenskaper, men till syvende och sist är det vitala ändå att ansträngningarna ger betalt i form av poäng.

Fotboll är en enkel sport. Den är både underhållande och tydlig samt älskad av många. Den är dessutom lättillgänglig och attraktiv för många små barn världen runt. Det är också ofta i tidig ålder vi lär oss att njuta av det gröna fältets underhållande drabbning. Fotbollen är inkluderande och skapar engagemang men även sorg, tröstlöshet och många bekymmersfyllda dagar för oss supportrar. Dock är det ord som bäst sätter fingret på hur jag känner inför min favoritsport, stora hobby och passion, just ordet glädje.

Låten ”Musik ska byggas utav glädje” är en låt som släpptes 1978 av Lill Lindfors och som behandlar glädjen som musik skapar. I sångtexten går det att utläsa raderna: ”Musik skall byggas utav glädje, Av glädje bygger man musik, Musik det får ni ändå medge, Det gör glädjen ännu mera glädjerik”. I den nuvarande situationen med plockade poäng och förbättrat spel, så är det ju inte för inte som man som Bolognasupporter verkligen kan relatera till Lill Lindfors sång. Byt ut musik till fotboll i låttext plus sångens namn och jag känner mig så träffad som man överhuvudtaget kan bli utan att vara speciellt utbildad i hur ord och fraser kan sätta färg på känslornas annars relativt gråa palett. Grunden för denna färgsättning är att det är viktigt att man som spelare får vara i en utvecklande miljö där man trivs, har roligt och känner sig uppskattad. Uppskattningen blir ju än större när prestation och resultat levereras och då och då skapar länken mellan fans och spelar- och tränargrupp en magisk samverkan.

Som vi skrev om i en tidigare artikel har det i genomsnitt krävts 35,4 poäng för att klara kontraktet i Serie A. Flest poäng (39) krävdes säsongen 2015/16 och lägst poäng (33) har det krävts ett antal gånger det senaste decenniet. Efter den senaste vinsten mot Torino borta har Bologna spelat ihop 24 poäng med tio matcher kvar. Tittar man på genomsnittet för ett räddat kontrakt krävs alltså ungefär en poäng i snitt under den resterande delen av säsongen. Klarar vi det? Man ska inte underskatta att laget befinner sig på en mycket tydligare väg nu där ett gott hopp är grunden till alla supportrars övertygelse att det går att vända en dålig höst till en bra avslutning på vårsäsongen. Tittar man på det avslutande spelprogrammet har laget i de kommande tre matcherna Sassuolo hemma, Atalanta borta och sedan Chievo hemma. Av lagen som för närvarande befinner sig på topp-5 har Bologna endast Milan kvar att möta på bortaplan samt den avslutande hemmamatchen mot Napoli. Det som dessutom skänker lite extra hopp om fler inspelade poäng är att de återstående omgångarna innehåller totalt sex hemmamatcher och då mot lag som ligger i mitten av tabellen och nedåt (förutom Napoli då). Jag tror i alla fall att det går vägen utan att lägga för stor vikt vid motståndets förmåga och tidigare prestationer.

Slutsatsen man kan dra är: Att vinna är lycka, att känna tro och hopp är viktigt och fotbollen är ibland minst lika viktig som livet självt. Fotbollsglädjen säger man ska gå före betydelsen att vinna matcher men varför kan dessa två saker inte gå hand i hand och tillsammans bidra till att alla som älskar sporten kan fortsätta att göra det på sin egen nivå och på sitt eget sätt?!

Tifosi Maggiore2019-03-28 16:58:00

Fler artiklar om Bologna