Lagbanner
Kravhantering och grunden för kommande arbete

Kravhantering och grunden för kommande arbete

Nu börjar säsongen 18/19 närma sig till slut och klubben börjar närma sig den viktiga perioden att strukturera om, bygga upp och förstärka den trupp och personal runt laget som ska göra nästa säsong mer lyckad än denna. Med en stark avslutning och en väldigt fin vårform har laget visat en karaktär och talang som många tror blir en bra grund inför kommande spelår. Klubben kommer följaktligen sätta sig ned och utvärdera den kravbild man haft, vill ha och önskar på det arbete som ska resultera i bä

Det viktigaste syftet med en systematisk kravhantering är först och främst att säkerställa att kraven på klubben är kända då beslut tas som påverkar hur dessa krav uppfylls. Man vill även säkerställa att inga krav förloras under projektets gång samt att det i slutändan kan visas att kraven har uppfyllts, delvis eller fullt. Att jobba kontinuerligt med kravhantering är ingen ny, revolutionerande arbetsprocess utan innebär endast justeringar av nuvarande arbetssätt i utbyte mot förbättrade resultat. Detta arbetssätt är ett beprövat system och process som nyttjas inom olika industrier, företag och organisationer för att ständigt utvecklas och ge tydliga direktiv för vad och hur uppgifter ska genomföras. Med den form och positiva vibbar som nu omger laget finns goda grunder för att jobba vidare under främst kommande mercato där ledningen bör ge laget förutsättningar att lyckas under kommande spelår. Mihajlovic bör givetvis få möjligheten att fortsätta sitt arbete med laget och samtidigt hoppas jag att klubben säkrar övergångar för många av de inlånade spelarna som kommit in till laget under andra halvan av säsongen. Där tänker man som supporter främst på Soriano, Sansone och Orsolini men kanske även mittbacken Lyanco som imponerat på mig i de senaste matcherna och speciellt i segern mot Parma där han även bidrog med ett mål. Pratar vi fler spelarrekryteringar skulle jag även vilja se ytterligare en mittback samt en ganska rejäl växling för tillgängliga centrala anfallare. Klubben har centrala anfallare som Santander, Destro och Falcinelli som egentligen endast kan spela i en position i det system som Mihajlovic har introducerat.
 
Kontinuerligt arbete med kravhantering behövs därför att i takt med att kraven som ställs på projekten och klubben blir fler och förändras allt snabbare blir det nödvändigt att ha bättre kontroll på kraven genom hela den tidsperiod man bestämt för respektive delmoment. Andra viktiga faktorer är att felställda krav är billigare och även enklare att åtgärda i ett tidigt skede samt att ledningen ska kunna undvika icke godkända utökningar av projektens omfattning innan de växer sig för stora. Den fortlöpande kravhanteringen, som är den metod som används för att samla in och följa upp krav genom projektens alla skeden, består av sju grundelement. Dessa grundelement inträffar i olika följd och upprepas flera gånger under ett projekt (och säsong).
1.Identifiera krav – så att alla förutsättningar finns med från början
2.Formulera krav – så att de är entydiga och begripliga
3.Acceptera krav – så att det är klart att spelare, ledare och övriga som ska utföra det praktiska och operativa arbetet har förstått kraven
4.Systematisera krav – så att de är ordnade, bedömda och fördelade
5.Verifiera krav – så att det är kvalitetssäkrat att kraven tagits omhand i nästa steg
6.Validera krav – så att det är bevisat att efterfrågade resultat uppnåtts. Validering bör göras så tidigt som möjligt i processen, till exempel med hjälp av simuleringar och uppskattningar.
7.Håll spårbarhet – så att resultatet kan spåras från ursprungliga och ändrade krav
 
Det är fortfarande tidigt att sätta en omfattande kravbild på lagets kommande säsong då kontraktet inte är helt klart ännu för kommande säsong i Serie A men efter segern mot Parma ser vägen dit ut att vara lite kortare och hindren blir färre och färre. Arbetet med att utveckla Renato Dall´Ara kommer att fortsätta och förhoppningsvis har klubben fortfarande medel att även förbättra och utveckla den trupp som finns tillhanda. Jag har själv en väldigt positiv känsla över kommande period och att klubben nu insett vad som krävs för att uppnå de mål man själva pratat om tidigare vad gäller tabellpositioner men även prestationer på planen. Supportrarna ska ha ett lag man kan vara stolt över och arbetet att förbättra den relationen har intensifierats sedan säsongens första halva då katastrofen kändes väldigt. Varför inte sikta på en topp-10 placering kommande säsong, ett ökat antal sålda säsongskort, öka exponeringen och satsningen på både spelartruppen samt klubbens arbete i regionen genom akademin, fotbollsskolan, besök av styrelsen under stora event i staden och så vidare (det återuppväckta samarbetet med Granrolo är väl ett exempel på det senare). Det är processer och delmoment man kan föra in i det kravhanteringsarbete som bör inledas och fortskrida under kommande veckor och månader innan spelåret 19/20 inleds.
 
Till sist vill vi uppmärksamma att det den 30:e april var exakt 80 år sedan klubben vann sin femte Scudetto! Laget säkrade titeln efter en 1-0 vinst borta mot Roma med två omgångar kvar att spela. Målet kom genom målsprutan Hector Puricelli Seña som totalt landade på 19 mål den säsongen, varav nio av dem kom till via Hectors starka huvudspel. Under den säsongen hade även laget en väldigt imponerande 19 matchers förlustfri matchrad vilket bidrog till den fina avslutningen på säsongen. Ett härligt minne och milstolpe för vår klubb! 

Tifosi Maggiore2019-05-16 10:59:20

Fler artiklar om Bologna