Piazza Maggiore - Torget som definierar staden
Bolognas centrala torg är samlingspunkten för såväl gammal som ung, nyinflyttad som infödd och oberoende av din relation till staden. Piazza Maggiore är kantat av medeltida byggnader som skildrar en intressant och omfattande historia i Emilia-Romagnas största stad. I Bolognas hjärta finns chansen att uppleva en inkluderande och mångfacetterad gemenskap.
Alla vägar bär till Rom, brukar man ju säga, och det uttrycket är något jag ofta brukar tänka på när jag är i Bologna. I stadens kärna återfinns Le Due Torri, de två tornen som kan sägas vara ett riktmärke för hur man enkelt kan navigera sig i staden. De allra största gatorna, som Strada Maggiore och Via Rizzoli (och sidogatan Via Dell’Independenza), leder båda rakt in mot tornen, stadens mittpunkt. Precis i närheten av tornen ligger stadens mäktiga och största torg, kallat Piazza Maggiore. Med andra ord kan man, även som turist och ny i staden, ta sig dit tornen finns och följa folkflödet som speciellt under helgerna, när trafiken stängs av, kommer hit i stora följen. Som ny i staden kan du enkelt utgå från piazzan när du vill ta dig till stadens sevärdheter. Torget är ett av de största (115 m långt och 60m brett) och äldsta i hela Italien.
Innan torget anlades fanns här stora gräsytor och en bosättning som staden började upphandla från markägare under 1200-talet för att senare bygga sitt torg. Ett torg som skulle hylla staden och betona dess vikt men även hur betydelsefull staden skulle fortsätta att vara. Bologna var en blomstrande och levande stad under denna tidsepok. Invånarna fick under medeltiden stor frihet, textilhandeln i staden blomstrade och universitetet i Bologna grundades. Här skulle stadens stora aktiviteter samlas, såsom handel av olika slag samt viktig service för invånarna. Torget fick sitt namn, Piazza Maggiore, under 1500-talet men blev först år 1944 officiellt känt under det namnet efter att tidigare ha varit uppkallat efter den italienska kungen, Vittorio Emanuele II.
Piazza Maggiore omges av fler ståtliga och historiskt viktiga byggnader som man bara inte får missa när man lyfter blicken från torgets skönhet. Några av dessa är:
Palazzo D’Accursio - Innefattade tre gårdsplaner (en för gäster, en för vapenförvaring samt en för ett fängelse) och på övervåningen fanns tidigare kardinalbostäder, statsrådets rum och Morandimuseet. Ovanför ingången hälsas man välkommen av en staty av den Bolognafödde påven Gregorius XIII. Det är samma Gregorius som introducerade den gregorianska kalendern år 1582, den som vi även använder än idag.
Palazzo del Podestà - Här var det lokala styrets första lokalisering. Från byggnadens balkong ropades viktiga kungörelser ut till folket i Bologna (inklusive dödsdomar!).
Kyrkan San Petronio - Började byggas redan år 1390 och det var meningen att kyrkan skulle bli den största i den kristna världen. Det skulle den dock inte bli utan projektet avbröts under byggtiden då påven tyckte att den största kyrkan skulle vara belägen i Vatikanen. Idag är San Petronio bland de tio största kyrkorna i världen sett till volym och fortfarande inte helt färdig. Staden har haft en kampanj där folk kan köpa och investera i kyrkans ombyggnation genom ett bidrag som gör dem till ägare av tegelstenar på framsidan. Kyrkan är dedikerad till stadens skyddshelgon Petronius som var biskop i Bologna och har sitt ursprung i den gotiska stilen. Flera stora arkitekter fick i uppdrag att färdigställa kyrkans fasad, men den var som bekant inte färdig då domen kom från Vatikanen kom. Interiören och kapellen i kyrkan är otroliga och måste upplevas i person. Ett speciellt litet kapell som ofta får extra uppmärksamhet är det där det finns en målning från Dante som visar himmel och helvete. På sitt sätt en ganska kontroversiell målning då en stor version av Lucifer porträtteras. På golvet kan du också följa en av de största meridianlinjerna i världen.
Palazzo dei Banchi - Ett palats i renässansstil som är beläget i torgets östra del. Det var också det sista palatset att byggas runt Piazza Maggiore. Fasaden består av 15 stycken bågar och namnet härstammar från de kassor där pengaväxlare en gång brukade arbeta.
Kyrkan San Petronio
Torgen i de italienska städerna är och förblir dess bultande hjärta, oavsett storlek, historik, överflöd eller omgivning. Det viktiga är istället vad piazzan symboliserar för respektive stad. Här hittar man även de viktigaste politiska byggnaderna, monumenten men även samtida inslag som caféer, restauranger och affärer.
Vilket är ditt bästa minne från en italiensk piazza? Mitt är utan tvekan en tidig lördagsmorgon i Bologna när solen går upp och belyser Piazza Maggiore på ett helt otroligt sätt. Staden börjar vakna och piazzan bjuder in till ännu en härlig dag. Bolognas långa historia och resa till dagens struktur har gått via Piazza Maggiore och kommer även fortsättningsvis att göra så.