Lagbanner
Officiellt: Luigi Delneri ny tränare för Brescia

Officiellt: Luigi Delneri ny tränare för Brescia

När trenden är att anställa unga, färska tränare - då väljer Brescias president Cellino att satsa på en gammal gubbe, som kallats 4-4-2-fanatiker - knappast ett hett spelsystem år 2020.

70-årige Luigi Delneri har inte haft ett tränarjobb på tre år. 2017 var han i Udinese. Sen pensionerade han sig från fotbollen, trodde nog alla - inklusive han själv.

Hans bästa år var 2002. Då blev han utsedd till hela Serie A:s främste tränare, vann "Guldbänken" för den sensationella femteplatsen med Chievo (då nykomlingar).

Hedersamt nog stannade Delneri kvar hos de gulblå och tog dem till ytterligare två imponerande tabellplaceringar - sjunde och nionde plats - innan världens storklubbar började rycka alltmer intresserat i honom. Porto, Roma, sedermera Juventus. Däremellan hann den redan då gråhårige gentlemannen med att föra Sampdoria till en Champions League-plats.

EN FÖREDETTING?
Men efter Juve - det var närmare tio år sen nu - har få trott på honom. Delneri har setts som en föredetting.

Juventus anställer nu Pirlo, som aldrig tränat ett A-lag. Det ses som nytänkande och rätt. Brescia satsar på en erfaren fotbollsfarbror som föddes strax efter Andra världskriget, och som inledde sin tränarkarriär när Pirlo gick i lekskolan.



Men jag gillar denna satsning. Gammal är äldst, fotboll är ett schackspel och det är bra att president Cellino går emot åldersrasismen, som går att skönja inom de flesta branscher nuförtiden. Självklart är Pirlo också en klok herre (som alltid varit lillgammal) och kommer säkert att göra bra ifrån sig i den nya rollen. Men denna trend i fotbollsvärlden idag att toksatsa på unga tränare ger jag inte mycket för som princip.

Visst, fotbollen förändras mycket över tid, och det tycks inte finnas särskilt stor plats längre för såna som Svennis och hans generationskamrater. Men just därför ska det bli intressant att se om inte en gammal stofil som Delneri ändå kan visa var skåpet ska stå.

Att säga upp avtalet med Diego Lopez var ändå ett måste, för hur kan Brescia börja om med den tränare som bar det taktiska ansvaret när degraderingen till Serie B blev ett faktum? Återtåget måste ske med en ny mister på bänken - men ung behöver han alltså inte vara. Låt nu pensionären Delneri få damma av kostymerna och komma ut på gräsmattan igen - på grönbete - så får vi se om en gammal 4-4-2-fanatiker kan ta Brescia tillbaka till Serie A igen.

Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2020-08-12 20:00:00
Author

Fler artiklar om Brescia