Lagbanner

-
-

Cagliari - Genoa 0-1: Den gästvänlige Cossu

Vi känner igen det från förr. Cagliari brukar få sina utvisningar på hemmaplan numer, och ikväll var det Andrea Cossu som bjöd Genoa på tre poäng genom att decimera sitt lag redan i första halvlek. Det höll ändå på att leda till en poäng, men vissa saker är i det långa loppet oundvikliga.

Cagliari hade chansen att återansluta till gänget som slåss om Europaplatser, från Fiorentina ner till Roma. Svåra matcher väntar imorgon för de sistnämnda, och Genoa som ingår i gänget var alltså på besök, och gapet ner till Cagliari hade kunnat bli fyra poäng.

Och det kunde mycket väl ha blivit så. Men Andrea Cossu gjorde bort sig och resten är historia. Vi kan bara konstatera att Cagliari tack vare dennes idioti nu har blivit nollad i tre av de fyra senaste hemmamatcherna, varav två man på förhand hade goda chanser att vinna, bara för att se de rinna ut i sanden tack vare tidiga utvisningar.

Dagens match började inte bra. Inget av lagen lyckades få igång ett konstruktivt spel. Det var ständiga avblåsningar, onödiga varningar och felpassningar.

Efter de inledande 25 minuterna började Cagliari ta över matchen.

I den 36:e minuten var det nära att man tog ledningen, när Lopez nickade Finis frispark vid kortlinjen i stolpen.

Men så kom utvisningen i den 39:e minuten, sedan Cossu fått sin andra varning. Huruvida det var för att han fällde Djuric, eller reaktion på att det då blev frispark, är oklart. I vilket fall som helst var det hårt dömt av domare Gervasoni, men långt ifrån någon domarskandal. Cossus första varning i den 15:e minuten var väldigt onödigt och det här gjorde inte saken bättre.

Allt talade nu för Genoa.

* * *

Många trodde nog att Allegri under pausen skulle planera för hur man skulle göra allt för att åtminstone få med sig en poäng från matchen.

Dock kom Cagliari tillbaka till andra halvlek utan några ändringar i elvan, och man spelade väldigt aggressivt, med den till synes uppenbara målsättningen att göra mål.

Detta hejdade Genoa den första kvarten, men så småningom tog man allt mer över matchen.

I den 63:e minuten lyfte Milito elegant bollen in i straffområdet, där den offsidestående Olivera stod orörlig, men hans kamrat Sculli i full fart mot bollen. Marchetti rusade ut och lyckades ta bort möjligheten, och på returen kunde Lopez rensa undan.

Fem minuter senare var det åter dags för Sculli, när denne klev innåt från högerposition och fick iväg en skruvad boll som svepte förbi krysset.

Genoas dominans avtog och fram till slutet av matchen hade man inte så mycket att komma med förutom två tunga distansskott från Jankovic och Olivera.

Desto närmare var det att Cagliari tog ledningen i den 81:a minuten, när Lazzari spelade fram Fini, som tog ner på volley och klev in i straffområdet för att sätta bollen bakom Rubinho som rusade ut för att göra sig stor. Visst har man sett värre målsumpare, men det borde ha inneburit 1-0. 

Såklart bestraffades Fini kort därefter.

Det borde ha kommit redan i den 84:e minuten. Cagliari hade sett ett oväntat hårt press på Genoa under en period med återkommande hörnor och andra farliga chanser, men plötsligt kom en hypervass kontring, där Palladino hittade Milito, som agerade behärskat, till dess att han fann sig helt fri med Marchetti. Han fick bollen förbi den unge målvakten, men träffade bara insidan av ribban.

Ändå kom målet minuten senare, i andraläget på en hörna, när Palladino slog ett inlägg från höger, som Olivera helt fritt kunde nicka in några meter ifrån målet.

Det var nära att det kom en snabb replik när Lazzari kom fri, men avståndet till Rubinho var kort och mittfältaren gick på kraft.

0-1 innebär som sagt att Cagliari nu har gett bort tre bra möjligheter till trepoängare på hemmaplan under en kort tid, och riskerar därmed att trots allt dras in i bottenstriden, eftersom spelschemat kommer att bli betydligt tuffare om några veckor.

Hossein Nayebagha 2009-03-14 20:35:00
Author

Fler artiklar om Cagliari