Lagbanner

Inför Cagliari – Roma: Spel för fortsatt spel

Säsongens näst sista hemmamatch blir förmodligen helt avgörande för fortsättningen. Med Roma som gäster på Sant’Elia har Cagliari chansen att stänga gapet upp till just sjätteplacerade Roma för att hålla igång striden om den sista Europaplatsen.

Cagliari – Roma på slutet av säsongen brukar innebära en match mellan motivation och klass. Den här gången ska det egentligen vara samma sak, men när lagen ligger på samma nivå i tabellen efter 34 omgångar, är förutsättningarna ändå annorlunda, på gott och ont. Inget av lagen riskerar att hamna utanför serie eller Champions League (Romas chanser att nå den turneringen är nu mikroskopiska), eller gå miste om titeln, vilket förhoppningsvis minskar ångesten till förmån för den offensiva kampen.

När det är dags för det här mötet brukar Cagliariredaktionen passa på att plocka fram positiv statistik, och den här gången blir inget undantag. Vi påminner därför allmänheten om att Roma inte har vunnit på Sant’Elia sedan 15 år tillbaka.

Om de trots allt gör det imorgon, är säsongen i princip slutspelad för Cagliaris del. Då är man fast i ingenmansland och får spendera de resterande tre matcherna till att förbereda för nästa säsong.

Och vilken lyx det trots allt vore jämfört med hur det brukar vara såhärdags på året. De fyra sista omgångarna är ju annars då Cagliari ska mobilisera sina krafter för att med en lyckad slutspurt rädda sig kvar i serien.

Hursomhelst söker Cagliari nu revansch för den bittra förlusten på Olimpico i höstas. Sedan Roma på sedvanligt manér tagit ledningen i första halvlek, vände Cagliari på steken i andra efter Daniele Contis frisparkskanon i krysset och Jedas smarta placering. Det var en markering om att lagets klättring då i tabellen inte var någon slump. Men några krångliga situationer vända tillbaka matchen, med hemmalages segermål tillkommen i 90:e minuten.

Men sen dess har lagen alltså aldrig riktigt skilts åt i tabellen. Just för stunden är Cagliaris form väldigt oviss. 1-5 mot Palermo var siffermässigt i överkant, men hur har det påverkat spelarna? Dessutom verkar Acquafresca vara helt ur slag. Tur då att Jeda har backat upp och är nu uppe i elva spelmål den här säsongen.

Med Lopez återkomst från avstängning är Cagliaris backlinje äntligen fulltalig.

På mittfältet saknas den formstarke Lazzari, men i övrigt är höstens ordinarie uppställning klar, med Cossu och Fini som offensiva krafter, framför generalen Conti och kämpen Biondini.

Längst fram är den intressanta frågan om Allegri vågar ställa över Acquafresca på bänken, till förmån för Matri eller Jeda. 

Cagliaris preliminära startelva: Marchetti, Pisano - Canini - Lopez - Agostini, Fini - Conti - Biondini, Cossu, Acquafresca - Jeda

Hossein Nayebagha 2009-05-09 15:55:00
Author

Fler artiklar om Cagliari