Lagbanner
Inför Parma – Cagliari: Tillbaka på Tardini efter två år
Daniele Dessena möter gamla lagkamrater för första gången sedan degraderingen till Serie B.

Inför Parma – Cagliari: Tillbaka på Tardini efter två år

Succélagen från onsdagens omgång möts på Ennio Tardini i en match som på gott snarare än ont (åtminstone för Cagliaris del) inte omges av någon större dramatik. För en viss spelare är dock matchen något utöver det vanliga.

Parma-Cagliari är ett besvärligt möte för båda lagen eftersom det på 2000-talet alltid har blivit en jämn historia, undantaget våren 2006 när Cagliari spelade för att säkra kontraktet mot ett Parma som inte hade något att spela för. Slutresultat 3-1 den gången. Annars har tre av de fyra senaste matcherna slutat oavgjort. Den sista just på Tardini slutade 1-1 för drygt två år sen, när Matri gav Cagliari ledningen, som sedan utjämnades av Bernardo Corradi.

Inte mycket tyder på att det blir särskilt annorlunda den här gången. Båda lagen har med sig en stor framgång från onsdagens omgång, där Parma besegrade Lazio på Olimpico. Cagliari har följt upp en spelmässigt lyckad match mot mästarna med säsongens första seger, och säsongens första spelmål, inslaget av rätt man (40 miljoner för att göra just mål i Acquafrescas frånvaro).

Parma är alltså för andra gången i klubbens historia en nykomling i Serie A, och någon anpassningsproblem har det inte varit tal om, trots att tränaren – masochisten – Guidolin har ett lag med relativt många förändringar sen förra säsongen. Det brukar inte vara ett framgångsrecept för nykomlingar, men efter fem omgångar är Parma den klart mest framgångsrika nykomlingen i serien. En nedflyttningsstrid känns avlägset. Det borde vara tryggt, men det kan också skapa en sorts identitetskris. Ska det nu tas ytterligare ett steg för att slåss om Europaplatser redan under första säsongen?

Mötet blir särskilt känsligt för en viss spelare i Cagliari. Det handlar förstås om den Parmafödde Daniele Dessena som nu möter sin moderklubb för första gången sedan nedflyttningen till Serie B, på den gamla hemmaarenan. Dessena värvades då till Sampdoria, där han inte slog igenom på samma sätt som många hade väntat sig. Nu har han startat de två senaste matcherna och har varit en tillgång för Allegri, med en initiativtagande spelstil som inte visar några tecken på att han fortfarande inte varit i klubben ens i en månad.

Mittfältet i övrigt kommer att förstärkas av Daniele Conti. Frågan är om Allegri återgår till den startelva som han valde till matchen mot Inter, eller om han håller sig till att åter peta Biondini till förmån för Lazzari.

Längst fram är det allra troligaste att det blir Matri och Jeda som startar, med Nené som en given inhoppare i andra halvlek.

Hossein Nayebagha 2009-09-26 09:45:00
Author

Fler artiklar om Cagliari