Lagbanner

-

Inför Cagliari - Catania: Oälskad gäst till Sant'Elia

Det blir allt mindre av ett kärt sammanträffande när Catania kommer på besök till Sant'Elia. Efter flera år av jämna och dramatiska uppgörelser mot detta jämbördiga lag från Sicilien kan man räkna med att det blir allt annat än fest att räkna med i morgondagens match.

Cagliari och Roberto Donadoni är tillbaka från en resa som enligt statistiken bara kunde sluta med förlust. Man kunde inte bryta den trenden, men på många sätt kan man tycka att det förde med sig goda tecken inför fortsättningen. Det var inte tal om någon "heroisk" förlust. Cagliari kunde ha fått med sig kryss, men öste inte på med chanser och mötte en bättre motståndare. Det slutade därmed med en rimlig uddamålsförlust. Poängtappet i sig var Donadonis första med Cagliari, men där laget under vinstmatcherna mot Brescia och Lecce upplevde svängiga möten, var det stabiliteten som framträdde mot Fiorentina, och i och med att det för närvarande är fem poäng ner nedflyttningsstrecket, är det väldigt lovande.

Nu väntar en match mot Catania som har lite av en derbykaraktär på olika nivåer, men som inte kan mätas med Brescia eller Lecce. Det beror helt enkelt på att Catania förmodligen inte lär behöva slåss för nytt kontrakt den här säsongen. Åtminstone inte i samma grad som de nämnda lagen ovan. Därmed kan matchen inte betraktas som en sexpoängare.

Ändå är pressen på Cagliari i och med att det är hemmamatch mot jämbördigt lag.

* * *

Catania som kom tillbaka till Serie A för drygt fyra år sen, efter en väldigt lång uppehåll i de lägre serierna, har alltmer börjat framträda som en stark rival till Cagliari. Det handlar inte så mycket om att laget kommer från Sicilien, utan på lagets status i ligan och hur matcherna sett ut lagen emellan.

Sett över den senaste femårsperioden har båda lagen varit att betrakta som strax-över-botten; mindre lag som ändå bör vara tillräckligt kompetenta för att slippa en säsong med kniven-mot-strupen - det vill säga, parkera någonstans mellan 13-16:e plats i tabellen. Med det sagt, har man flera gånger under denna period hamnat i svåra lägen. Catania har till exempel säkrat kontraktet i säsongens sista omgång två gånger, men bilden av dessa säsonger har balanserats av en mycket stark höst.

Därutöver har matcherna internt varit väldigt jämna. Av de åtta mötena sen 2006 har inte en enda slutat med mer än uddamålsseger för något av lagen. Och Cagliari har haft större anledning att vara bitter, eftersom Catania brukar vinna hemma på Sicilien. Sånt sticker i ögonen när motståndaren dessutom är svagare historiskt och har sämre rutin i dessa sammanhang.

Den här gången kommer också Catania till matchen med Marco Giampaolo som tränare. Giampaolo som hade två sejourer i Cagliari mellan 2006 och hösten 2007, inledde sitt första uppdrag i Cagliari med en hemmaförlust mot just Catania i premiären av Serie A 2006-07.

* * *

Stort avbräck i Cagliaris startelva blir Davide Astori, som med varning i senste matchen fick sin första avstängning för säsongen. Han kommer att ersättas av Ariaudo, medan högerkanten i backlinjen lär tas hand om av Perico.

I övrigt spekuleras det i rapporter från Italien att Biondini kommer att börja på bänken, med Lazzari in i startelvan istället.

Hossein Nayebagha 2010-12-11 16:55:00
Author

Fler artiklar om Cagliari