Coronavirus: 22/4 - Avgörande möte idag om Serie A:s fortsättning

Coronavirus: 22/4 - Avgörande möte idag om Serie A:s fortsättning

Senaste informationen om Coronvirusets påverkan av den italienska fotbollen.

22 April

Idag eftermiddag kommer ett avgörande möte hållas med regeringen, olympiska kommittén, fotbollsförbundet, ligaförbundet och andra berörda parter.

Lega har redan gjort klart att de jobbar för att avsluta serien under sommaren fast alla klubbar inte är riktigt för det. Föga oväntad är det lagen i de nedre regionen som gärna stänger ligan som den är. Brescia, Udinese, Torino och Genoa vill stoppa helt medan Sampdoria och SPAL är tveksamma och övriga klubbar vill fortsätta.

Idrottsminister Spadafora har verkligen en svår uppgift att bolla med. Dödssiffrorna ligger fortfarande relativt högt (drygt 500 per dag) trots hårda karantänbestämmelser. 
Fördelen är dock att FIGC har gjort upp klara direktiv om hur det ska skötas medicinskt innan, under och efter matcherna vilket nog gör att ministern går med på en start. Frågan är mer OM det skulle komma upp ett fall - stannar allt upp igen eller kommer de fortsätta i alla fall?



15 April


Förra veckan beslutade premiärminister Giuseppe Conte att karantänen kommer gälla t.o.m den 3:dje maj 2020.
Det gör att ligan troligtvis tidigast kan komma igång i mitten på maj - under förusttsättningar att restriktionerna är borttagna.

FIGC, spelafack, Lega och övriga berörda har nu under onsdagen gjort klart med hur den medicinska hjälpen ska ordnas när/om ligaspelet sätter igång igen. Med stor säkerhet så kommer matcherna spelas helt utan publik.

FIGC har också funderat på att låta en division starta en vecka före alla andra och låta en annan komma lite senare.
T.ex. att Serie A får vara "försökskanin" en vecka eller två och sen kanske starta Serie B och sen senare Serie C.
Allt för att se om allt löser sig smidigt eller inte.

Nu gäller det att bara hålla tummarna så kanske vi har en vacker sommarfotboll i Italien det här året.

6 April

Ligakommittén för Serie A hade möte i förmiddags och kom fram till en viktig del. Målet är att avsluta ligan i sommar.
De har, enligt UEFA, juli ut på sig - för den 3:dje augusti drar Europaspelet igång. 
Nu är det självklart coronaviruset som kommer bestämma om det är möjligt eller inte rent praktiskt och skulle det vara möjligt är det inte ens säkert att vi kommer ha publik på matcherna.

Beslut togs också i en anonym omröstning att lönerna för spelarna kommer sänkas under tiden. Under fyra månader med en tredjedel.

4 April

Domarföreningens presidenten Marcello Nicchi intervjuades i italienska RAI2 häromdagen och berättade att OM ligan återupptas i sommar är det inte säkert att VAR bevakningen kommer att användas.
"Problemet är säkerhetstänket av smittan. De jobbar ändå tätt tillsammans och bevakar och det är inte säkert att allt sånt har löst sig." berättade han till radiokanalen.

Självklart är det Lega som har sista ordet med i laget men som han säger:
"Hade ligan startat i morgon eller i början på maj hade inte VAR varit med"

Tror än fler än normalt hoppas på att ligan kommer igång ganska snart...

18 Mars

FIGC president Gabriele Gravina fick igenom sin önskan om att skjuta upp EM till nästa sommar.
"Tack vare uppskjutandet av EM har vi stora förhoppningar om att kunna färdigspela säsongen och har ett mål att den ska vara klar den sista Juni. I den hypotesen innebär det att vi skulle starta ligan den 3 Maj.

Presidenten var förhoppningsfull när han höll pressträff under onsdageftermiddagen men sa också.
"Jag vågar knappt tänka på OM det inte skulle gå - inte för ligan utan för Italien. Situation skulle då vara otroligt allvarlig i landet".
...och fortsatte; "Skulle det vara så att inte sista Juni skulle räcka har vi gjort som Spanien (som ligger lite efter Italien i pandemin (red.anm.)) att begära flytta den till början på Juli."

UEFA har också sagt att finalen av Champions League är planerad att spelas den 27 Juni och finalen av Europa League den 24 Juni. 



15 Mars

FIGC president Gabriele Gravina sa under helgen till Corriere dello Sport att förbundet kommer göra en officiell förfrågan till UEFA att flytta EM.
Självklart ser han framförsig att den inhemska fotbollen kan färdigspelas under sommarens första månader.?
"Vi hade möte i tisdag och kom fram till att det är den absolut bästa lösningen. Italien är före alla andra i coronaepidemin och det säger sig självt att starta ett EM i Juni är ett strategiskt misstag"

Med tanke på hur situationen börjar bli i andra länder är det kanske inte helt omöjligt att det går igenom.


9 Mars

Italien stänger.  Premiärminister Giuseppe Conte deklarerade nu på kvällen stängning av hela Italien - inte bara de drabbade områderna - t.o.m den 3 April. Det innebär självklart även fotbollen och Serie A. Inget spel innan de datumet.
Imorgon tisdag ska alla berörda parter (läs artikel nedan) bestämma hur de ska gå vidare med beskedet. 
I den här artikeln tog jag upp tre scenarion.
Hur det kommer gå med europaspelet och EM återstår att se.

8 Mars

De uppskjutna matcherna från den 26:e omgången fick ta plats i helgen för att fullföljas i stället för den 27:e.
men frågan om det är till någon nytta. Nya dödsfall i Italien och idrottsminister Spadafora ska ha ett möte med bl.a. president Gravina i FIGC (Fotbollsförbundet), Spelarförbundet med Tommasi och Del Pino i Lega (Ligaförbundet) om hur de ska göra med mästerskapet.
Det är alltså inte frågan om publikens vara eller icke vara utan om man ska spela överhuvudtaget.
Spelafacket jobbar för att stoppa seriespelet helt och på obestämd tid.


7 Mars

Lombardiet stänger ner. Alla icke samhällsbärande institutioner stängs ner i regionen plus elva andra privinser utanför Lombardiet. Alla har där inrese och utreseförbud. Det är t.o.m förbjudet att ta varandra i hand. Det kan rendera böter på €200.
Av någon anledning räknas proffsfotbollen som en nödvändighet...

Spelarfackets  ordförande Damiano Tommasi basunerade ut att de borde skjuta upp ligaspelet helt när regeringen helt blockerade Lombardiet:
"Behöver ni något annat? Stoppa mästerskapet!"

 


FIGC president Gravina var också inne på det, afst bara om det skulle bli så att någon av spelarna får viruset.
"Blir det så att någon spelare blir smittat så kan jag tänka mig att ligan skjuts upp eller avbryts helt sade han i en intervju i TV-programmet "Dribbling". Ligan var t.o.m öppen ett par säsonger under andra världskriget kan alltså avbytas för första gången sen dess. 

4 Mars 20.00

Regeringen gick ut i dag med ett dekret att alla sportevenemang ska utövas utan publik i en månad framöver.
Med andra ord till den 3 April.
Det innebär att Lega samlade alla lagen för att se vad som skulle göras men bara nio representanter anmälde sig så mötets ställdes in då de kräver minst fjorton deltagare för att kunna fatta beslut.

Nu hade antagligen beslutet blivit detsamma med eller utan lagen, att serien ska fortsätta utan att skjutas upp men följa regeringens dekret och spela utan publik.
Det gäller alltså HELA Italien - inte bara de värst drabbade områdena.


3 Mars 20.00

I Europacuperna spelars tre matcher mellan italienska och spanska lag. Getafe-Inter, Sevilla-Roma och Valencia-Atalanta.
Nu har spanska hälsoministern stoppat att fans från Italien kan åka på bortamatcherna. Det självklart för smittorisken spanjorerna är rädda för.
Åt andra hållet behöver nog inte det italienska laget tänka på det. Tror knappt en spanjor vågar komma in i landet just nu.


3 Mars 08.00

Förslag från fotbollsförbundet (Figc) Liga Serie A och klubbarna är att de sex matcherna som ställdes in  helgen (Sampdoria-Verona, Udinese-Fiorentina, Milan-Genoa, Parma-Spal, Sassuolo-Brescia och Juventus-Inter)ska spelas kommande helg.
Då självklart i stället för matcherna som skulle normalt spelats. Den omgången flyttas fram till helgen därpå (vars omgång sen självklart får skjutas upp).

Det skulle också innebära att matcherna mellan  Torino-Parma, Verona-Cagliari and Atalanta-Sassuolo flyttas fram till 18 mars i stället för för den 3:e.

Då skulle de se ut så här:

Lör 7
Sampdoria-Verona 20.45
Sön 8
Udinese-Fiorentina 20.45 pm
Mon 9
Milan-Genoa, Parma-Spal & Sassuolo-Brescia  18.30
Juventus-Inter 20.45

 Omg 27

Fre 13
Verona-Napoli 18.45
Bologna-Juventus 20.45
Lör 14
Spal-Cagliari 15.00
Genoa-Parma 18.00
Torino-Udinese 20.45
Sön 15
Lecce-Milan 12.30
Fiorentina-Brescia och Atalanta-Lazio 15.00
Inter-Sassuolo 18.00
Roma-Sampdoria 20.45

Som vanligt är inte Inter med på noterna utan VD:n Zhang rasar mot president Dal Pino och kallar honom "den största clownen han träffat på". 
Han beskyller också honom att bara tänka på det ekonomiska och ingenting på hälsan (fritt översatt): "Det viktigaste att vi mår bra, vi som familjen,klubben och samhället. Det är det enda som betyder något." 

Hela inlägget från Zhang kan du läsa här.

Det är här är inga vackra ord och även om ligakommittén inte kanske varit exemplariska i sin hantering av coronagate så är Zhangs reaktion allt annat än okej. Är klubben en storklubb eller bara en försmådd provinsklubb? 
Sympatierna för Inter här lär nog bara stanna inom den egna klubben.


1 Mars 21.30

Föga överraskande beslutade ligakommittén att skjuta upp även Sampdoria-Hellas Verona.
Den kommer spelas som de övriga uppskjutna matcherna onsdag 13 maj.
Även matcher nästa omgång som berör Coronaområdet kommer spelas inför tomma läktare. ifall Ligan inte beslutar för att flytta dom.

1 Mars 19.00

Vi hade en match kvar i omgången, den som spelas imorgon mellan Sampdoria och Hellas Verona.
Liguriens guvenör Toti vill att matchen kommer att spelas utan publik.
Nu är det upp till ligakommittén att bestämma om den ska flyttas fram till 13 maj eller spelas.
Får vi beslut redan idag?

29 Februari 12.00

Beslut av ligakommittén att skjuta upp matcherna som var tvungna att spela utan publik.
Det innefattar bl.a. Juventus-Inter. Övriga matcher är Milan-Genoa, Sassuolo-Brescia, Udinese-Fiorentina och Parma-SPAL.
Beräknat nytt datum är 13 maj.

Anledningen enligt ligakommitténs kommuniké är pga hälsoläget. Självklart skulle inte omgången ställts in Om det inte varit så att stormatchen Juventus-Inter hade varit i omgången. Tar de en måste de ta alla...

Om ni undrar varför Serie B spelas utan och Serie A skjuts upp är att det är olika ligakommittéer. Det är alltså de som beslutat om att spela eller inte. Italienska fotbollsförbundet - FIGC - har bara godkänt deras önskemål med utgångspunkt av regeringens dekret.

29 Februari

Ingenting är klart förrän matchen är spelad (om ens då...) i Italien.
Det var klart igår med att Juventus Inter skulle mötas inför tomma stolar på Allianz Stadium.
Nu jobbar ledningen i Juventus frenetiskt på att skjuta upp matchen i stället - och har i stort sett ligakommittén med sig för det. Anledningen är inte risken för spelarna utan att matchekommer sändas i 170 länder - hur skulle det se ut med tomma läktare för Italien och Serie A. Mycket prestige OCH pengar som kan förloras där.

Frågan är bara NÄR matchen kan spelas. Båda lagen har Europacup och Coppa Italia att spela förutom ligan.
Lite rykten om att köra den på måndag - då kl. 18.00 pga att Sampdoria-Hellas Verona spelas 20.45.
Beslut om det hela kommer säkerlige fattas redan idag.

28 Februari 08.00

Då var det definitivt beslutat. Juventus Inter kommer spelas på söndagkväll 20.45 - fast utan publik.
Institutionschefen för regionen i Piemonte beslutade i går kväll att inte tillmötesgå Juventus lednings ansökan om att hålla stadion öppen.
Stoppet för publik gäller t.o.m 1 mars, det vill säga att matchen på måndagen mellan Sampdoria och Hellas Verona planeras att ha publik. 
Även de andra drabbade matcherna Udinese-Fiorentina, Parma-SPAL, Sassuolo-Brescia och Milan-Genoa kommer att spela utan publik.
Bara Parma och Udinese som officiellt gått ut med det än.


27 Februari 11.00

Fortfarande inga besked om matcherna i Serie A om ligakommittén beslutat om att flytta eller låta dem spela utan publik.
Restriktionerna från regeringen gäller t.o.m. den 1 mars så Sampdoria mot Verona innefattas inte av det så just nu är det bara fem matcher som är aktuella. Fortfarande säljs biljetter till samtliga matcher i Serie A. 
Problemet är att inte alla ger pengarna tillbaka OM det blir utan publik. Juventus betalar t.ex. inte tillbaka medan Milan gör det.

I Piemonte, där virusets spridning inte är lika kraftigt, spekuleras det att upphäva stoppet. Det skulle innebära att Juventus-Inter på söndagkväll skulle kunna spelas inför publik. 
Fontana - presidenten över regionen, ska validera situationen med regeringen (...och Agnelli antar jag) och se om stoppet kan upphävas. 

Klart är i alla fall att fyra matcher i Serie B spelas utan publik. Cittadella-Cremonese, Chievo-Livorno, Venezia-Cosenza och Virtus Entella-Crotone.

25 Februari 17.00

Idrottsminister Vicenzo Spadafora har nu sagt att alla evenemang som inte är inställda ska spelas med stängda dörrar - dvs utan publik. 
Nu är det upp till ligakommittén att bestämma hur de vill göra. Skjuta upp eller spela utan publik.
Fortfarande har inga officiella dekret kommit från de drabbade klubbarna utan det går fortfarande att köpa biljetter till matcherna via deras hemsidor. Matchen Udinese vs Fiorentina kan komma att flyttas längre fram.
De övriga drabbade matcherna är Milan-Genoa, Sampdoria-Hellas Verona, Parma-SPAL, Juventus-Inter och Sassuolo-Brescia.

Eftersom Juventus-Inter kan drabbas så om det sker säger Sky Italias vice VD Perrelli: "I en sån här situation när medborgare får offra saker så får vi självklart också göra det".
Det betyder att Sky kommer sända matchen för alla som kan få in TV8. Det är även diskussion om att RAI kan köpa loss rättighet för att sända det på sina kanaler, vilket skulle innebära att folk utan Cmore-abonnemang i Sverige skulle få in matchen.


25 Februari 12.40

Det sägs att idrottsminister Vicenzo Spadafora idag ska besluta om hur Serie A skall göra i helgen - ska matcher i riskområdena spelas inför tomma läktare eller ska de skjutas upp?
Inget är alltså beslutat än även om det mest troliga är att det blir spel inför tomma läktare i de nu drabbade områdena. Det kan självklart också utökas till andra områden.

Biljettförsälning till Milan-Genoa t.ex. fortgår fortfarande enligt Milans hemsida men att folk självklart kan få pengarna tillbaka ifall den skulle spelas inför tomma läktare.

Vad som dock är bestämt är att Inter-Ludogorets i Europa League kommer spelas på San Siro utan publik.

24 Februari

Diskussioner pågår för fullt om att nästa helgs omgång ska spelas - för tomma läktare.
Det i stället för att skjuta upp ytterligare en omgång. Många parter vill det och de enda som i så fall skulle få matchen uppskjuten är Derby d´Italia - Juventus mot Inter - till måndagen.
Besked lär lämnas följande dagar.

23 Februari

Serie A matcher inställda pga Coronaviruset.
Torino-Parma, Inter-Sampdoria, Atalanta-Sassuolo och Verona-Cagliari skjuts upp.
Italienska regeringen beslutade under natten att Serie A-matcher i regionen Lombardiet och Venezien ställs in pga av Coronovirusets spridning. 

Det är inte i första hand för spelarna utan för publiken det stoppar pga publiktillströmningen.
Alla idrottsevenemang i Lombardiet och Venezien har ställts in under söndagen.
Hur lång tid det kommer vara är oklart.
Allt enligt ANSA.

22 Februari 12.30

En ligamatch har blivit inställd. Det är den mellan Piacenza och Sambenedettese som skulle spelats 23 februari kl 15.00.
Även primaveramatchen mellan Cremonese och Brescia har skjutits upp.
Malagó - Italienska olympiska kommitténs ordförande - flaggar för att all sportverksamhet i riskområdena kan ställas in i helgen.
Farozonen i Serie A är inte överhängande men störst risk ligger i Lombardiet och Venezien. Då pratar vi Milano, Bergamo och Verona när det gäller Serie A-matcher i helgen.

22 februari 08.00

Det är Red alert i norra Italien då första dödsoffret av Coronviruset har upptäckts.
En 78-åring i Padova som gått bort i viruset.
I några orter i Venezien och Lombardiet har skolor och sjukhus isolerats och fotboll, basket och volleybollmatcher i Piacenza har ställts in i helgen enligt italienska ANSA.
Det har diskuterats om ligafotbollen ska ställa in men FIGC har beslutat att fortsätta som vanligt men läget kan förändras snabbt i och med nya fall som säkert kommer dyka upp.
Vi uppdaterar självklart om något ändras.

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2020-04-22 10:20:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)