Dåliga tider för i Molossi
Il Presidente Citarella Foto Luigi Gasia @ tuttonocerina.com

Dåliga tider för i Molossi

Nocerinas tabellsituation väcker bittra känslor bland lagets supportrar som undrar varför sommarmercaton nästan helt uteblev. Nu ligger allt i Presidente Citarellas händer. Förstärkningar krävs under vintermercaton om i molossi skall hålla sig kvar i serie B

Under den senaste månaden har Nocerinas situation förvärrats avsevärt och laget befinner sig på stupkanten, nära en teknisk och mental kollaps.

Det som följer är redaktionens analys, efter en lång vistelse på plats, av vad som anses ligga till grund för lagets mycket oroväckande position i tabellen och de senaste matchernas spelkris.

Sommarmercaton - problemets kärna. Trots att man vunnit sin serie långt i förväg och hade därför mycket tid att se sig omkring gjordes inga betydande värvningar.

Endast en av de nya spelarna har funnit plats i startelvan, brassen Farias. I de positioner där det ansågs behövas förstärkningar redan under förra säsongen har väldigt lite gjorts:

Försvaret – redan ifjol var det tydligt att så fort man sattes mot hårdare motstånd var det backlinjen som led mest. Av 30 insläppta mål på hela säsongen, kom nästan hälften (13) från de fyra lagen som senare skulle vara med play-off . Vad har man då gjort för att förstärka defensiven? Inget egentligen, man har sålt en avbytare (Carrieri) och värvat en annan (Alcibiade).

Mittfältet – precis som för försvaret så var frågan redan ifjol om man inte behövde åtminstone en central mittfältare till eftersom den evigt lovande Marsili aldrig lyckats ta det där extraklivet. Det var uppenbart att så fort en av de två ordinarie (Bruno, De Liguori) var skadad eller avstängd blev hela spelet lidande. Samtidigt hade man behövt förstärka sig på kanterna (en nyckelroll i Auteris 3-4-3 system).

Vad har man gjort för att förstärka mittfältet? Inget eller nästan. I september värvade man brassen Sacilotto (förra säsongen i legapro med Lanciano) som ett alternativ för Bruno-De Liguori men han har vistats på plan endast under tre halvlekar. På kanterna satsade man på Del Prete (bra erfaren spelare som kom i september och snart skadade sig) och den unge (19) och oerfarne Donnarumma (kanske en bra spelare på sikt).

Anfallet – det var där man behövde minst ändringar. Den stora ”colpo di mercato” skulle varit Plasmati f.d. Catania anfallare med erfarenhet från serie A. Det var en chansning eftersom han inte spelat under ett helt år (p g a juridiska tvister med Catania) och drog på sig en muskelskada i början av säsongen. Den enda riktigt positiva nyheten i hela mercaton blev Diego Farias, den bollskicklige brassen som vi säkert kommer att få höra mer av i en snar framtid.


Fram till den 12e omgången, då man besegrade Samp med 4-2, hade Nocerinas campionato varit godkänd. Man visade ofta upp ett fint spel och låg ständigt ovanför nedflyttningsstrecket.

Men serie B är mycket tuffare än legapro, både tekniskt och fysiskt och ett bevis på detta är de många skadorna som drabbat spelarna. Det var därför ett oförlåtligt misstag av ledningen att nästan helt förlita sig på samma trupp som ifjol.

Resultatet av den ”magra” mercaton är att man ofta fått spela med spelare som ifjol var reserver. Vi är övertygade om att allt detta har lett till den senaste tidens dåliga prestationer då man efter Sampdoria matchen har endast lyckats ta ynka 2 poäng på 6 matcherna. Prestationsmässigt gick det faktiskt lite bättre i den senaste bortamatchen mot Albinoleffe i Bergamo (2-2). Laget hade då åkt till ett veckolångt träningsläger i norditalien för att återfinna koncentrationen och slippa den hårda pressen från fans och media. Efter underläge i den första halvleken visade man upp ett tillfredsställande spel efter paus då man lyckades vända på resultatet. Ledningen varade tyvärr bara en minut men hur som helst var insatsen ett klart framsteg jämfört med tidigare matcher. Positiva besked kom från det båda målgörarna Plasmati – som äntligen visade glimtar av sitt forna jag – och Negro som sakta verkar komma igen efter sin skadeperiod.

Klubbledningen har tydligen insett att det är dags att förstärka truppen och har i början av veckan värvat två rutinerade spelare, backen Giuliatto (50 matcher i serie A och 70 i serie B) och mittfältaren Mingazzini (78 matcher i serie A och 161 i serie B). Av byråkratiska skäl kommer de inte att vara spelklara förrän den 6 januari. Det ryktas om ytterligare 4 värvningar.

Bättre sent än aldrig.

Pier Mariano, Rino Mariano2011-12-08 23:50:56
Author

Fler artiklar om Nocerina