Lagbanner

Kortare presentation

Arenan, gamla spelare, kort om staden, kort om laget, ja helt enkelt en kortare presentation nu när Empolis pånyttfödelse har gjort att Vi är tillbaka på Svenskafans. Håll till godo, bilderna är från Lelles Italien vistelse.




Den toscanska klubben Empoli FC grundades 1921 och döptes efter staden där klubben grunades. Empoli är en liten, sömnig stad med ungefär 44000 invånare som ligger ungefär 30 kilometer från Florens. Empoli har en stämpel som en gammal agrikulturel stad. Man har till och med gått så långt så att man har gett en lokal grönsak namn efter staden. Det visst ni nog inte. Inte för att det har någonting att göra med fotbollen, men nu vet ni det i alla fall. Raskt över till klubben efter naturkunskaps faktan.

Historiskt sett så håller Empoli en ganska låg profil fram till 1980, då laget avancerar upp till serie B. Och endast 6 år senare, 1986, lyckades laget med en storslagen bragd när man avancerade ännu en gång, denna gång upp till Serie A. Vilket man får se som en storbragd för denna stad som med Italienska mått mätt inte är särskilt stor. Som att få upp Falun till Allsvenskan ungefär.

Första matchen i serie a ställdes Empoli mot Inter, en match som slutade med en 1-0 seger för Empoli. Trots den fina inledningsmatchen var säsongen inte den bästa Empoli gjort. 23 poäng och endast 13 (!!!) mål framåt på 30 matcher. Dock lyckades man precis hålla sig kvar tack vare att Udinese hade fått ett poäng avdrag på 9 poäng. Sedan kom raset, först ur serie a, sedan ur serie b. Efter en ganska så lång sejour i serie c1 återkom klubben till serie b 1996 och avancerade följande år upp till serie a. Med Spalletti vid rodret klarade sig Empoli sensationellt kvar i serie a. Dock åkte man ur året efter och spenderade tre år i serie b. Under dessa tre år fick Empoli sitt nuvarande rykte om att vara en klubb som ofta fått fram stora talanger. Efter denna kortare presentation av klubben skall vi nu dyka ner och prata lite om Carlo Castellani, vår borg.

Carlo Castellani byggdes under fascismens år, närmare bestämt 1936. Arenan hette dock från början Franco Martelli men döptes sedermera om till Carlo Castellani för att hedra den spelare som gjort flest mål i Empoli tröjan. Tragiskt nog slutade Carlo sina dagar i ett Nazistiskt fångläger i Matthausen. Från början hade arenan bara en enda kurva, men med uppflyttningen till serie a 1986 så byggdes arenan ut och fick plats med 19847 åskådare. Och så har arenan sett ut ett tag nu.

Ikväll kommer en del två upp av presentationer från min sida, då skall vi titta lite på vilka kända spelare som har huserat i Empoli. Tills dess får ni njuta av denna text och Lelles kommande återblick på förra säsongen.

FORZA EMPOLI!

Johan Mossberg2006-05-26 13:00:00
Author

Fler artiklar om Empoli