Lagbanner

Rubrik saknas

Utan Ambition vinner man aldrig. Man etablerar sig aldrig som ett lag att räkna med, utan man fortsätter åka jojo mellan serierna. Så, var är Empolis Ambition?

Povel Ramel skrev slagdängan "Var är tvålen" där en del av refrängen går "Så säg mig, var är tvålen, vänner? Ser ni tvålen, vänner? Undran och skräck jag känner – var var var?Jag undrar blott: var är tvålen, broder? Ge mig tvålen, syster!"  Nu undrar ni kanske vad Povel Ramels gamla låt har att göra med Empoli (visserligen skulle den kunna var användbar om man ville ha en låt om varför ingen har tvättat upp ordentligt i den italienska fotbollsskandalen) Nej, koppling till Empoli får den först om man byter ordet tvålen mot ambitionen.

När man ser på årets Empoli så kan man inte annat än förundras över den låga ambitionsnivå som styrelsen visar upp (IGEN). Empoli är en liten klubb och vi har inte figurerat i finrummet av den italienska fotbollen särskilt länge eller särskilt ofta och längden på våra olika sejourer kan räknas på fingrarna. När vi har gått upp har styrelsen oftast förlitat sig på unga löften, några unga, inköpta spelare samt några äldre, rutinerade rävar för att klara nytt kontrakt. Som förra året, en bra mix mellan ungt och gammalt gjorde att man nådde en hedervärd plats i ligan trots nedflyttningstipset.

Och hur valde man att bygga vidare på detta inför denna säsong? Jo, man sålde SuperTavano till Valencia för närmare 100 miljoner svenska kronor. *poff* där försvann killen som gjorde 19 mål förra året. Ingen större aktivitet har man lagt ner på att finna en ersättare. Visst, nu är 100 miljoner svenska kronor en ansenlig summa för en klubb som Empoli, men jag tror att vi hade kunnat få lite mer betalt för Tavano. Samt att man känner sig besviken när man har räknat med en kille åtminstonde en säsong till.
Personligen hade jag hellre sett att man försökte få 100 miljoner och kanske Kluivert (har för mig att han sitter någonstans i Valencia och får betalt för det) för Tavano. Nu är kanske inte Kluivert världens bästa anfallare, han kanske inte ens är topp 50 längre, men det vore en signal om att man i alla fall försökte knyta till sig en ersättare för Tavano.

Andrea Coda, 36 matcher förra året, spås att bli Italiens nya Nesta, Cannavaro eller Maldini. Och han spelar i Empoli. Eller ja, spelade. Det tog oss lång tid att lokalisera Coda efter det att Empoli, utan att släppa en notis om det, släppt Coda till Udinese. Wow, ett löfte som släpps för en struntsumma till en större klubb. Visst, Coda vill säkert byta "upp" sig. Men hur skall man kunna etablera sig om man släpper de viktiga kuggarna i laget?

Ingen ny målvakt har inhandlats och visst finns det pengar efter Tavanos flytt. Guardalben någon?  Vi har i nuläget en utormordentlig målvakt, för serie B. Men vill man bygga vidare på förra året så håller det inte.

Innan vi sålde Tavano var vi nedflyttningsfavoriter, utan Tavano så måste man nu verkligen förbereda sig på en lång och tuff Empoli säsong. Och i realitet förberda sig på att vi verkligen är favoriter till degraderingen. Visst, vi kan överraska men i sanningens namn så ser det mörkt ut. Det kommer att bli tufft, därför hoppas jag på att klubben tar sig i kragen och visar lite ambition. För vi på redaktionen har f*n i mig inte sett skymten av ambition på hela försäsongen.

Empoli, per sempre nel mio cuore!!!

Johan Mossberg2006-08-22 12:16:00
Author

Fler artiklar om Empoli