Lagbanner
Fantastisk seger!
Målskytt i debuten

Fantastisk seger!

Säsongen kunde inte inledas på bättre sätt då Empoli bortaslog Sampdoria

Inte ens den största Empolifantast hade kunnat vänta sig en säsongsinledning som denna. Med tanke på att två nyckelspelare lämnat laget (Coda & Tavano), att deras ersättare inte har värvats samt en försäsong mot ytterst mediokert motstånd var det svårt att vara optimistisk inför en match som denna. En match präglad av traditionsenliga resultat som har pinat Empoli genom åren, men som min kollega uttryckte sig: "Traditioner är till för att brytas". Jo, det är uppenbarligen så!

Signore Cagni ställde upp med följande startelva:

Balli - Lucchini, Adani, Raggi, Marzoratti - Buscé, Ficini, Moro, Marianini - Vannucchi - Saudati.

Onekligen var detta en oväntad startelva. Tosto var visserligen skadad vilket öppnade för unge Lino Marzoratti (uttagen i Italienska U20-landslaget) på vänsterbacken. Det var en strikt defensiv uppställning då destruktive Moro fick spela på undersköne Almírons bekostnad. På topp fick ifrågasatte Luca Saudati förtroendet istället för superlöftet Nicola Pozzi.

Hemmalaget började matchen bäst anförda av fansen på Luigi Ferrarris. Redan ynka tio minuter in i matchen gav landslagsmässige Emiliano Bonazzoli Sampdoria ledningen, mycket tack vare ett passivt försvarsspel.

Där och då såg det väldigt mörkt ut med alla gamla resultat färskt i minnet. Lyckligtvis skulle Empoli resa sig. Antonio Buscé, för dagen högerytter, fick äran att sätta Empolis första mål för säsongen samt Empolis första mål någonsin borta mot Sampdoria! Precis innan halvtimman slagen nöp han till och kvitteringen var ett faktum. Den traditionsenligt förhatliga nollan var därmed bruten. 1-1 höll sig halvleken ut.

Bilden under de första 45 minuterna var att Sampdoria pressade högt medan Empoli försvarade sig lågt och spelade på kontringar. Det var det senare som skulle visa sig matchvinnande.

I paus byttes nyförvärvet Daniele Adani ut till förmån för Richard Vanigli. Inte för att Adani varit dålig på något sätt utan snarare för att Cagni ville bespara honom en utvisning i debuten då han tilldelades ett gult kort i den första halvleken.

5 minuter in i den andra halvleken skulle matchen avgöras. Empoli kontrade sig igenom Sampdorias försvarsmur och landslagsförsvararen (nåja, det kan man tycka vad man vill om) Giulio Falcone blev tvungen att ta till oschyssta medel. Det resulterade i ett rött kort för Falcone och straff för Empoli. Mannen som fick förtroendet var ingen mindre än den ständigt ifrågasatte Luca Saudati. Saudati visade inga som helst nerver när han satte straffen och 2-1 till de få tillresta Empolifansens glädje. Nu var traditionen på god väg att brytas helt.

Sampdoria hade förfärligt svårt att skapa någon väsentlig farlighet efter utvisningen medan Gli Azzurri di Toscana lutade sig tillbaka och försvarade sig på bästa möjliga sätt. Det som skedde av betydelse efter det avgörande straffmålet var definitivt att inbytte Delvecchio drog på sig sitt andra gula kort. Visserligen var detta på stopptid, men jag är relativt säker på att Novellino och hans Sampdoria klarar sig utan två utvisningar då de förlorar hemma mot överraskningslaget (ja faktiskt) Empoli.

Traditonen bruten.

Vad Empoli anbelangar blev Vannucchi tyvärr skadad och gick ut innan pausvilan mot Davide Matteini samt att Saudati senare fick gå av planen mot Nicola Pozzi. Således ingen Almíron. Man frågar sig varför.

Hursomhelst var detta en utomordentlig seger och en perfekt säsongsstart för oss tifosi di Empoli. Cagni sammanfattade matchen genom att hävda kollektivets insats, en lagkänsla som växer för varje dag som går samt att resultatet gav spelarna självförtroende inför hemmamatchen mot Chievo. (Fritt översatt från Empolis officiella hemsida, empolicalcio.it).

Chievo nästa!

FORZA EMPOLI, FORZA RAGAZZI AZZURRI!!!

Leonard Jägerskiöld Nilsson2006-09-11 10:58:00

Fler artiklar om Empoli