Empoli besegrade tabellettan
Brienzas straffmiss föranledde Empolis seger

Nederlagstippade Empoli fortsatte sin fina säsongsinledning genom att hemmaslå Palermo

Trots Empolis underbara säsongsinledning blöder klubben och faktiskt hela Serie A när det gäller antalet besökare. Återigen var det en blygsam siffra fotbollsälskare som tagit sig till Carlo Castellani för matchen mot de tillfälliga ligaledarna Palermo. De 9000 supportrarna som dock tog sig till arenan blev lyckligt överraskade.

Mister Cagni som hittils har visat sig värd ledningens förtroende gillar att mixtra med uppställningarna och denna gång var det inget undantag. Inför matchen gick han ifrån taktiken med en ensam anfallare till det mer klara 4-4-2 som inte många lag i Italien längre förespråkar.

Empoli
Balli, Marzoratti - Pratali - Lucchini (Ficini 46') - Ascoli, Moro - Almíron (Baldanzeddu 74') - Vannucchi - Marianini, Pozzi (Matteini 63') - Saudati

Förutom skillnad i den taktiska uppställningen var det skillnad på spelarna, detta mest på grund utav skador. Den tidigare högerbacken Lucchini gick in som mittback vilket gjorde att Marzoratti fick byta kant samt att Ascoli fick spela sin första match från start för säsongen. Buscé och Raggi är dessvärre nya komplement på Empolis osedvanligt stora skadelista. I övrigt var Saudati och Vannucchi tillbaka i startelvan.

Med tanke på den viktiga matchen mot West Ham på torsdag ställde Palermos Francesco Guidolin upp med ett reservbetonat lag. Ändock ett lag som på pappret enkelt ska avfärda vårat kära Empoli.

Det var dock bortalaget som inledde bäst. Redan under minuten spelad hade Franco Brienza ett ypperligt läge att ge Rosanero ledningen, något som han lyckligtvis lyckades med. Empolispelarna var inledningsvis inte med på motståndarnas premisser, men allt eftersom kom de in i matchen. I synnerhet mittfältsduon Almíron & Vannucchi.

Därför kom Palermos straff relativt ologiskt. Det var nämligen i den 23e minuten som den säsongsdebuterande Nicola Ascoli drog ner Amauri i straffområdet, ingen tvekan från domaren och straffen var ett faktum. Däremot inte målet, Brienza tog i för allt han var värd och resultatet blev för Palermo fruktlöst... Balli har nu motat två straffar på lika många matcher, även om han inte behövde anstränga sig på denna då Brienza gentilt krutade bollen över ribban.

Om trixige Brienza hade satt straffen hade matchbilden säkerligen blivit en annan, men Empoli ville annat. Blott fem minuter efter det som kom att bli den ödesdigra straffmissen leverade Francesco Marianini ett inlägg till straffområdesspelaren Luca Saudati. Den senare tackade för inlägget genom att nicka in 1-0 till hemmalaget bakom en frustrerad Federico Agliardi. Marianini har onekligen överraksat positivt och har väl mer eller mindre spelat till sig en ordinarie ytterplats. Saudati verkar dessutom trivas, vilket är mycket bra, för när Saudati trivs så levererar han uppenbarligen.

Matchen stod i detta läge och vägde och att säga att något utav lagen hade överläget inför pausen vore felaktigt. Empolis ledning höll sig till halvtidsvilan.

Palermo satsade medvetet offensivt genom att i paus byta ut min favorit Mark Bresciano mot anfallaren Andrea Carracciolo. Rosaneros bänk innehöll utöver Carracciolo klasspelare såsom målvakten Fontana, landslagsmannen Zaccardo, Palermofödde Tedesco, underskattade Eugenio Corini samt en annan favorit i David Di Michele. Guidolin förfogar över ett lag med en bredd & spets värdigt ett absolut topplag. Jag tror på Palermo i år, men att Empoli besegrar dem glädjer mig givetvis.

Hemmalagets Cagni bytte i halvtid ut mittbacken Stefano Lucchini mot comebackande kapten Fabrizio Ficini. Om Lucchini är skadad eller ej framgår inte, men det skulle inte förvåna mig om han är det.

De rosaklädda gästerna jagade febrilt efter ett snabbt kvitteringsmål, något de inte hade mycket för då Empoli försvarade sig mycket disciplinerat. Empolis styrka ligger som sagt i den kollektiva defensiven.

Istället för 1-1 skulle 2-0 komma. Empolis kanske bästa spelare Sérgio Bernardo Almíron bröt loss från sin mittfältsposition och utamanade Diana & Cassani ända in i straffområdet, för att sedan avfyra sin erkända högerdoja. Två bortgjorda motståndare blev tre i och med att Agliardi stod som förstenad när krutröken hade lagt sig. Almírons mål var av yppersta världklass, för det är sällan som skott placerade i krysset har den kraften som detta faktiskt hade.

Almíron firade lika jubilariskt som alltid när han sätter ett mål och nu kändes det klart. Det bättre laget för dagen (ja faktiskt) hade säkrat segern.

Värt att notera är att Ivan Baldanzeddu fick debutera för Empoli. Han bytte av segerorganisatören Almíron med dryga kvarten kvar. Den unge försvararen tog plats i backlinjen och flyttade därmed upp Ficini till en mer invand position på det defensiva mittfältet.

Att Palermos Guana blev utvisad med mindre än fem minuter kvar ändrade inte matchbilden. En bild som Empoli kontrollerade.

Efter en ånyo stabil insats ligger Gli Azzurri di Toscana numera på delad fjärdeplats tillsammans med Messina. Endast 1 poäng efter Palermo. Empoli är fortfarande obesegrat och 8 inspelade poäng på 4 matcher var det nog inte många tifosi som hade väntat sig.

Härnäst väntar Roma på Olimpico i Rom, en svår nöt att knäcka. Cagni har dock hittils visat upp ett mästerligt taktiskt sinne och förtjänar all beröm han hittils har fått. Empolis defensiva organisation är antagligen den bästa i Serie A hittils i år. Cagni lever under mantrat *Försvar är bästa Anfall*. Något som förhoppningsvis även ger utdelning borta mot tabelltvåan Roma.

För visst är det imponerande att i varje omgång komponera en ny försvarslinje och ändå avgå triumferande, just det, något som Cagni och Empoli har gjort under säsongsupptakten. För de försvarare som saknades inför Palermo-matchen var Tosto, Raggi, Adani och Vanigli. Alltså en hel fyrbackslinje. Cagni har tillsammans med Empoli överraskat mycket positivt. Snälla låt det fortgå.

FORZA EMPOLI PER SEMPRE! FORZA RAGAZZI AZZURRI! GRAZIE PER QUATTRE PARTITE FANTASTICHE!!!