Lagbanner
Toscanaderby
Christian Riganó. En tidigare Fiorentinalegend och Empoliprofil. Numera spelar han i Messina

Toscanaderby

Det största derbyt för Empoli spelas på hemmaarenan Carlo Castellani under söndagen. Visserligen spelar man derby mot Livorno och Siena men det är derbyt mot Fiorentina som betyder mest

Empoli får väl sägas vara säsongsinledningens stora överraskningslag tillsammans med Messina. De båda lagen huserar på en delad fjärdeplats, en placering som också Siena och Udinese innehar. Fiorentina har inlett lite si och så, man ligger sist, vilket i och för sig beror på justitiemordet i somras, men man har inte övertygat i sitt spel.

Egentligen är jag kanske fel person för att spekulera inför denna match. Detta eftersom att jag, som ni bör ha lagt märke till, skriver för Empoli, samtidigt som jag hyser starka känslor inför våra derbykombattanter. Fiorentina är ett av de lagen jag har följt sedan jag var liten, icke att förringa min passion för Empoli men La Viola står högt i kurs hos mig.

Förutom att jag sedan länge har följt dem är det också laget i Italien jag har sett flest gånger på plats. Sjävlfallet på grund utav (snarare tack vare) mina studier i Florens förra hösten. Nu ska det dock påpekas att det var min vistelse i den tidigare italienska huvudstaden som förde mig samman med Empoli. Eftersom att Empoli låg nära Florens var det enkelt att åka över och kolla på några matcher på Carlo Castellani. Man skulle alltså kunna säga att det var Fiorentina som förde mig och Empoli samman, jag har Fiorentina att tacka för väldigt mycket.

Nåja till matchen. Detta derby är en historia präglad utav lila dominans. Det blå hemmalaget brukar sedvanligt ha svårt för Fiorentina. Inte särskilt konstigt då det faktiskt handlar om ett litet byalag (Empoli) mot ett storlag (Fiorentina). Nu är det dock med andra förutsättningar. Det är Gli Azzurri di Toscana som ligger i topp medan Viola huserar längst ner i tabellen. Empoli har som tidigare nämnt inlett säsongen överraskande bra medan Fiorentina blandar och ger. Dessvärre för Empoli verkar det onekligen som om Luha Toni har kommit igång på allvar, samtidigt som rumänen Adrian Mutu verkar trivas som fisken i vattnet. Fiorentina vann sin senaste match hemma mot Catania med klara 3-0 och Empoli åkte på säsongens första förlust borta mot Roma (1-0).

Fiorentina träningsspelade i veckan mot ett sämre motstånd och vann enkelt i en match som Gobbi kunde pricka in fyra mål i. Empoli och framförallt Mirco Gasparetto ville inte vara sämre när Empoli vann enkelt mot lika amatörmässigt motstånd (7-1) där Gasparetto svarade för fyra mål!

Det är om möjligt lite fördel Empoli inför matchen då många av bortalagets spelare har spelat landskamper och endast två spelare i hemmalaget har representerat sitt lands färger (Marzoratti och Pozzi i italienska U21). Dessutom är laget näst intill skadefritt numera. Daniele Adani, Antonio Buscé, Richard Vanigli och Andrea Raggi är tillbaka. Endast Vittorio Tosto är kvar på rehab.

Cagni lär som tidigare ställa upp med en defensiv uppställning med Saudati ensam på topp. Trolig laguppställning följer nedan:

Balli, Lucchini - Pratali - Vanigli - Marzoratti, Buscé - Almíron - Ficini - Moro, Vannucchi, Saudati.

En startelva med reservation för ändringar. Andrea Raggi, Daniele Adani, Marianini och Pozzi kan mycket väl ta plats.

Enklaste sättet att vara objektiv på är att inte känna något för något av lagen. Att sympatisera med ett lag leder uppenbarligen till objektivitet. Men att heja fram båda kombattanterna, vad leder det till? Från början ansåg jag det känsligt att gilla båda lagen, men när man tänker efter blir väl kärleken till båda lagen omvandlad till någon slags neutralitet när de möts? För mig gör det varken ut eller in vilket lag som vinner matchen, det enda jag vill är att det blir en minnesvärd match och en säsong med både Empoli och Fiorentina ovanför det förhatliga strecket. Jag tippar 2-2 i denna match. Fördel ingen, nackdel ingen...

Från att vara potentiell tendentiös har min fotbollskärlek resulterat i en sällan skådad objektivitet. Många må tycka det underligt, men det kan ha sina fördelar att sympatisera med flera lag.

FORZA TUTTE LE DUE! FORZA VIOLA ED EMPOLI PER SEMPRE!!!

Leonard Jägerskiöld Nilsson2006-10-14 11:41:00

Fler artiklar om Empoli