Ny trea till Empoli.

Empoli besegrade Cagliari med 1-0 hemma på Carlo Castellani, efter mål av Vannucchi, och är nu ny femma i serie A.

Denna säsongs stora överraskning, tillsammans med Catania, tog igår emot Cagliari på hemma plan i en match där gästerna tidigt straffades för sin passivitet i första halvlek och sedan dominerade andra halvlek. Dock kunde Empoli avgå med tre poäng, mycket tack vare strålande målvaktsspel från Serie A:s bästa målvakt och oskärpa från Cagliari anfallarna. Tack vare denna seger ligger nu Empoli femma, en poäng efter Livorno och man är inne i en mycket positiv svit med 3 segrar och 5 oavgjorda på 8 matcher. Empoli har även inte släppt in mål på 433 minuter, mycket imponerande.

Första halvlek var inte gammal, endast 9 minuter hade passerat, innan Vannucchi får bollen. Placerad ungefär 20 meter ifrån mål drar han iväg ett skott som går in vid första stolpen. 1-0 till Empoli och fortfarande är det folk påväg in på arenan. Härlig start för Empoli som fortsatte att trycka på mot Cagliaris mål.

En olycka kommer sällan ensam heter det och för Cagliari så stämde detta verkligen denna kväll. 0-1 efter 9 minuter och i den 17:e minute måste Cagliari göra sitt första byte, Chimenti måste kliva av efter en olycklig landning, in kommer istället Fortin.

Busce' styr och ställer på mitten och Cagliaris mittfält kommer sällan till de uppspel som laget strävar efter. De få gånger som bollen faktiskt kommer upp mot Suazo avväpnas denne enkelt av Adani och Lucchini. Även deras kollegor i Cagliari, Lopez och Bianco, gör ett strålande jobb med att hålla Saudati borta från mål protokollet.

Mot slutet av halvleken släpper Empoli lite på trycket, och bjuder in Cagliari i matchen igen. I halvtid annonseras även den pinsamma publik siffran 4.194 personer. Royal League någon?

Om första halvlek dominerades av Empoli, så blir andra halvlek precis tvärtom, inget uppspel verkar stämma för Empoli som får freda sitt mål med näbbar och klor. I den 57:e minuten får Esposito fram bollen till Suazo som bara behöver peta in bollen. Då dyker en räddande ängel upp på mållinjen iform av Ascoli och vräker undan bollen.

Gång på gång testar Cagliari Empolis defensiv, men Balli och försvaret står pall för anfallen. I 71:a minuten får Pepe iväg ett lurig skott från 30 meter som ändrar riktning på Budel men Balli klarar av det skottet.

Och på stopp tid får Pepe fram bollen till Suazo, som tar sikte, skjuter men även denna gång får se sin boll räddad på mållinjen, denna gång av Balli som verkligen gör ännu en stor match och han får behålla titeln bäst i serien, åtminstonde fram till nästa omgång.

För Cagni så var detta hans 40:e serie seger och hans 200:e seger på 585 matcher, grattis på 200 dagen säger vi på redaktionen. Och för att avsluta denna artikel använder vi matchvinnaren Vannucchis ord: "Detta var ett viktigt steg mot säkrandet av ett nytt kontrakt, men vi måste behålla skärpan och inte tappa koncentrationen för mycket kan hända. Men nu är vi glada och jag hoppas att denna känsla varar säsongen ut."