Lagbanner
Det svåraste av derbyn
En spelare att markera

Det svåraste av derbyn

På söndag är det dags för derbyt borta mot Fiorentina

Viola. Fiorentina från den anrika föredetta huvudstaden Florens. Mot Gli Azzurri di Toscana. Mot Empoli från vischan. Ett klassiskt storebror - lillebror - scenario. Dessvärre för Empoli är detta ett möte som storebror allt som oftast dominerar och vinner.

Empoli kan vinna mot Siena, det är inga problem. Livorno har man inte mött särdeles många gånger men visst, Empoli kan också vinna mot Amaranto. Däremot är Viola det tuffaste tänkbara motstånd för Empoli. Trots att Gli Azzurri kan och har presterat bra fotboll har det hjälpt föga mot storlaget från Florens. Oavsett Empolis förutsättningar och spel är det sällan som Fiorentina går av planen poänglösa. Det är till och med en stor ovanlighet att Empoli kommer undan med en poäng i dessa möten. Ändring denna gång månne?

I höstas på Carlo Castellani var det en jämn och tillknäppt tillställning som Fiorentina till slut kunde vinna med 2-1. En av de få hemmaförlusterna för Empoli denna säsong. Hur vinner man då borta?

Huruvida Artemio Franchi har skaffat sina vändkors och därmed sin publik eller ej är utöver min vetskap, men det vi vet garanterat är att ett fullsatt Franchi är ett bra mycket värre motstånd än ett tomt sådant. Givetvis ett stort plus för Empoli om det är tomt på Artemio Franchi och man kan höra bänkspelarnas kommentarer eka mot Curva Fiesole. Nackdelen däri ligger i att matchen då lätt kan få en slags vänskapsmatchskaraktär. Och sådana tillställningar är sällan underhållande.

Empoli kämpar vilt för sin fjärde plats och sitt Champions League-spel. Man kommer stärkta från en oväntat enkel (nåja) uddamålsseger mot Roma. Detta samtidigt som Fiorentina visar synnerligen god form och vann senast "borta" (i Rimini) mot Catania med 1-0. Vem om inte Luca Toni avgjorde den matchen? Han är verkligen mästarnas mästare, den ultimata targetplayern, den perfekta prima puntan. Det är självfallet Toni som Empolis försvar måste bevaka stenhårt (tillsammans med många andra namn, såsom Mutu, Jörgensen etc.).

Empolis jakt på Europa kan storebröderna Fiorentina relatera till. De ligger för närvarande på elfte plats med 28 inspelade poäng. Om de inte hade blivit felaktigt fråntagna sina 15 poäng inför säsongen hade de varit på en säker Champions League-plats. Lika säker som Palermos. Nu är dessvärre situationen en annan och Viola befinner sig i något slags limbo där de desperat måste ta varje trepoängare till varje pris. Detta plus att granskarna av det italienska fotbollsystemet har fått för sig att sätta krokben för Viola igen. Det snackas om en summa på totalt -25 poäng. Systemet är löjligt och vi på Empoliredaktionen står tillsammans med Fiorentina, med våra bröder.

Mister Cagni kommer att sjunka lågt med försvaret för att på sedvanligt manér kontra ut sina motståndare. Hans motsvarighet i Fiorentina, Cesare Prandelli kommer pressa på med sitt prima puntasystem då Toni säkerligen är tillbaka från start i denna match.

Fotbollen ska förbrödra inte skapa missämja. Låt denna match bli ett föredöme för just detta. Oss bröder emellan.

Forza Empoli per Sempre!!!

Leonard Jägerskiöld Nilsson2007-02-24 11:46:00

Fler artiklar om Empoli