Lagbanner
Förlust i Toscanaderbyt
Överlistad två gånger

Förlust i Toscanaderbyt

Nollade av storebror från Florens i en annars mycket underhållande match

Fiorentina var det bättre laget, men Empoli var bra. I något som antagligen kommer bli ihågkommet som det bästa Toscanaderbyt för säsongen. Violas bästa spelare heter Sébastien Frey, Manuel Pasqual, Luca Toni & Adrian Mutu. Empolis motsvarigheter heter Daniele Balli, Andrea Raggi, Sérgio Almíron och Ighli Vannucchi. Våra kära Azzurri i all ära men smaka på skillnaden. Smaka. Fiorentina är sött. Empoli är salt. Jag gillar Gott & Blandat men visst finns det de som bara gillar Turkisk Peppar och de som sätter sina lördagsgodispengar på något jordgubbssubstitut. Förstår inte varför. Alltid gillat blandningen.

Återigen var det publik på Artemio Franchi. Återigen var det stämning och återigen var det match. La Grande Partita della stagione för Empoli. Den svåraste också. Slå Roma kan man göra men de flesta visste på förhand att La Viola skulle bli en svår nöt att knäcka. Bevisligen för svår.

Det var en svängig historia och inte alls särskilt tilltäppt som många, däribland jag, förväntade sig. Fiorentina innehar kanske ligans sämsta försvar när det gäller defensiv struktur. Ansvar, lugn och positionsspel är inte prioritet i Prandellis lagbygge. Ujfalusi och Pasqual är definitivt ligans skönaste ytterbackspar i offensiva termer. Endast Inters Grosso och Maicon kan konkurrera. Men Fiorentinas centrala försvar är löjeväckande. Visst Dainelli med vänner har hjärta, de kämpar och försöker. Men frågan är om inte kvalité också behövs ibland. Fiorentina prisar gudarna för att de har en av ligans bästa portieris i Sébastien Frey.

Portiere i Empoli är Daniele Balli. En rutinerad spelare som inte bara överraskat hela Serie A-publiken utan även sig själv. Empolis försvar är deras signum. Ändå fungerade det inte alls mot ett pressande Viola. Empoli spelade för första gången under Mister Cagni någon form av attackfotboll.

Ett böljande spel infann sig och chanserna avlöste varandra. Dessvärre för Empoli var det Frey som storspelade. Balli var också bra, men Frey var bättre. Med både tur och skicklighet motade Frey alla farligheter som Vannucchi med vänner kom på. Adrian Mutu gjorde 1-0 genom en makalös lobb i den första halvleken. Svårt läge för Empoli och offensiven blev nödvändig.

Fotboll i dess högsta potens presterade hemmaspelande Fiorentina när de vackert, enkelt och graciöst spelade bort Empolispelarna vid 2-0. Målskytt? Luca Toni. Ridå Empoli.

Fiorentina vann bataljen med 2-0 och de kämpar vidare mot sitt Europaspel. Empoli däremot tappar i kampen om Europaplatser. Det verkar bli Milan, Lazio och Fiorentina som tar den sista Champions League-kvalet. Empoli och Catania är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Empoli
Balli, Ascoli - Pratali (Marzoratti 77') - Lucchini (Vanigli 25') - Raggi, Buscé - Almíron - Vannucchi - Moro, Matteini (Marianini 46') - Pozzi

Som ni ser skadade sig Lucchini tidigt in på matchen vilket givetvis är tråkigt. Tråkigare är förlusten.Vi fortsätter jakten på Europa.

Forza Ragazzi per Sempre!!!

Leonard Jägerskiöld Nilsson2007-02-26 11:21:00

Fler artiklar om Empoli