Lagbanner
Kampen om Uefa
Toni, Mutu & Montolivo kommer att spela sitt Viola till Europa

Kampen om Uefa

Så slutar Serie A för de jagande

Kampen om Uefacupen må inte vara lika glamorös som den om Champions League. Men likväl lockar den.

Jag ska i denna korta genomgång försöka ge er läsare klarhet i hur de två återstående omgångarna kommer sluta och således vilka lyckliga lag som får spela i Europa till hösten. De inblandade lagen är som följer:

5. Fiorentina, 54 poäng, +27
6. Empoli, 53 poäng, +1
7. Palermo, 52 poäng, +5
8. Atalanta, 49 poäng, +4

Det är dessa fyra lag som slåss om de två återstående Europaplatserna (Intertoto ej räknat). Där man får ge storebröderna Fiorentina favoritskapet till en plats medan Atalanta ser ut att få det mycket svårt i både praktiken och teorin att klara detta.

Det är alltså 6 poäng kvar att kriga om och nedan siar jag om respektive lags framtida poängskörd.

Fiorentina omgång 37
Messina - Fiorentina
En match som Fiorentina kommer att vinna. Lätt. Ett redan avsågat Messina som nyligen storförlorat (1-4) mot Parma. Visserligen finns chansen/risken att sicilianarna vill avsluta snyggt på San Filippo. Men har de ens den kvalitén? Tveksamt. Här tar Fiorentina 3 poäng.

Empoli omgång 37
Empoli - Reggina
De två största överraskningarna denna säsong drabbar samman på Carlo Castellani. Kan det sluta i annat än kryss? Motivation slår klass brukar det heta. Härligt då att båda är motiverade till tusen. Kryss blir det här.

Palermo omgång 37
Palermo - Siena
Vårens sämsta lag alla kategorier tar emot ett Siena kämpande för sin existens. Två lag i brist på både självförtroende och stabilitet. Chans för kryss, men det slutar i en uddamålsseger för i Rosaneri.

Atalanta omgång 37
Atalanta - Inter
Det formstarkaste laget tillsammans med Fiorentina av de fyra inblandade. Hemma mot Inter kan allt hända. Ett svajigt Inter med god moral (tydligen) åker till Bergamo utan annat än hedern att spela för. Atalanta med en pånyttfödd Vieri med blodad tand är farligare än vad man tror. Kryss.

Det ger tabellen som följer:
5. Fiorentina, 57 poäng, +?
6. Palermo, 55 poäng, +?
7. Empoli, 54 poäng, +? 
8. Atalanta, 50 poäng, +? 

Därmed är Atalanta avsågat. Nu till den avslutande omgången. (Atalanta möter Livorno på Armando Picchi i den sista matchen)

Fiorentina omgång 38
Fiorentina - Sampdoria
Ett som sagt formstarkt Fiorentina med Toni som med all säkerhet gör sin sista match på Artemio Franchi i den viola dressen. Fiorentina brukar ha problem med La Samp. Inte denna gång dock. Klar hemmaseger som säkrar den första Uefacup-platsen åt Fiorentina. Rättvist i brist på en Champions League-plats.

Palermo omgång 38
Udinese - Palermo
Udinese har stått för en svag säsong. Och de vill visa supportrarna på Friuli vad de kan. Palermo kommer inte kunna stå emot. Rosanero faller fritt som sagt. Och här är hemmasegern oundviklig.

Empoli omgång 38
Parma - Empoli
Parma, det formstarkaste av bottenlagen kommer här att säkra sin fortsatta existens i Serie A, tack och lov. Men det blir ett kryss. Giuseppe Rossi och Ighli Vannuchi står för målen. Det räcker för ett nytt kontrakt för laget från Ennio Tardini, men räcker det till Europa för gästande Empoli?

Sluttabellen
5. Fiorentina, 60 poäng, +?
6. Palermo, 55 poäng, +?
7. Empoli, 55 poäng, +?
8. Atalanta, minst 50, max 53 poäng, +? 

Som ni ser tror jag att Fiorentina garanterat tar sig ut i Europa medan Atalanta får se sig i stjärnorna efter sin Uefacup. De förtjänar en eloge i vilket fall. Om det blir som jag tippat hamnar Empoli och Palermo på samma poäng. Vilket bäddar för omspel. För så vitt jag vet kvarstår omspelsreglerna i Serie A. En nackdel för oss i Empoli då vi har bättre inbördes statistik mot Palermo. Å andra sidan lär de stå på bättre målskillnad när tabellen är färdigspelad.

Vi ser fram emot en rafflande avslutning.

Forza Empoli per Sempre!!!

Leonard Jägerskiöld Nilsson2007-05-14 12:32:00

Fler artiklar om Empoli