Stadio Carlo Castellani, 2021-11-27 15:00

Empoli - Fiorentina
2 - 1

Glädjescener för Empoli efter Toscanaderbyt

Lämna aldrig Stadio Carlo Castellani för tidigt! Det är i slutet det händer för Empoli, den här gången i lagets favör. Bandinelli och Pinamonti fick näta i den 87:e respektive 89:e minuten när Empoli slog Fiorentina med 2-1.

Lördagens match var de båda florenslagens första inbördes möte på tre säsonger. Gästande Fiorentina var naturligtvis favoriter inför derbyt. I de senaste 20 matcherna laget emellan hade bortalaget vunnit 12, förlorat 4 och spelat 4 oavgjorda.

Azurri började haltande och I Viola, det vanligtvis lilatröjade Fiorentina men för dagen klädda i vitt, hade två heta chanser i första halvlek. Redan i den sjätte minuten spelade Torreira en boll i sidled till mittbacken Biraghi. Han fick till ett farligt skott från 35 minuters håll som så småningom på retur efter fin räddning från Empolimålvakten Vicario nådde fram till högermittfältaren Callejón. Han missade målet från nära håll. En kvart senare ledde ett fint samspel mellan Bonaventura, Saponara och Biraghi fram till ytterligare en farlig situation där Vicario återigen visade formen och boxade bort bollen från straffområdet.

I andra halvlekens 12:e minuten hittade så Fiorentinas begåvade anfallare Vlahovic fram till att stöta in bollen efter ett växelspel han själv inlett strax efter mittplan och sedan stormat in i straffområdet. Nog hade Fiorentina nu matchen i sitt grepp. Så trodde alla fram till den 87:e minuten när Empoli från ingenstans lyckades producera ett mål. Bajrami fick ostörd måtta in ett inlägg som ledde fram till ett tillkrånglat flipperspel i Fiorentinas straffområde där till slut Marchizza rakade in bollen, vänsterbackens första mål i Empolitröjan!

Två minuter senare drev Bajrami fram bollen på högerkanten i en snabb kontring. En snygg passning in till Pinamonti förvaltades lugnt, behärskat och iskallt. Publiken jublade halsarna av sig. Det var 2-1 till Empoli.

Summa summarum var detta en match som liksom de senaste tre avgjorts i slutminuterna. I den senaste krönikan här på fanssidan ställdes det frågor kring orken hos Empolispelarna. Karaktären kan ingen klaga på. Vetskapen om att allt kan hända bidrar sannolikt till inställningen att aldrig ge upp. Empolis underbara vändning i helgens derbymatch är säsongens höjdpunkt.

Detta till trots måste det också nyktert konstateras att matchen länge dominerades av Fiorentina. Det gäller för Empoli att behålla fötterna på marken och jobba vidare med sitt spel. Härnäst blir det bortamatch i Turin för Empoli borta mot Torino på torsdag den 2 december klockan 18.30.