Lagbanner
Derby della Lanterna: Spelare att hålla ögonen på

Derby della Lanterna: Spelare att hålla ögonen på

På söndag går säsongens andra upplaga av Derby della Lanterna av stapeln och vi på Genoaredaktionen tänkte ta en extra koll på de spelare som betytt mest för laget under säsongen hittills. Kort sagt; nyckelspelarna i laget.

Visst är det så att vissa spelare har utmärkt sig på bättre sätt än andra under säsongens 22 avklarade omgångar. Några har gjort det bättre än andra på planen och ett par av dessa har lyckats så pass bra att de fått stämpeln ”nyckelspelare” på sig inför mötet med Sampdoria i Derby della Lanterna.

Marco Borriello – Jag kan lugnt säga att det fanns många som tvivlade på Genoas köp av Marco Borriello under sommaren 2007. Själv var jag inte särskilt insatt i hans förflutna mer än att han spelat i Milan och blivit rikskänd för att ha blivit avstängd från spel för doping. En spelare som inte gjort särskilt mycket väsen ifrån sig, som blivit avstängd från spel och som tidigare i karriären representerat Sampdoria skulle alltså komma att bli ett av Gasperinis nyförvärv inför comebacken i Serie A.

Hur många ögonbryn man än krökte för Marco skulle han inte göra någon besviken eller ge skäl att tvivla ytterligare på honom efter hans första mål i rossoblu i hemmamatchen mot Livorno. Det var Genoas första mål sedan comebacken och början på den målkavalkad som pågått under hela säsongen. Borriello har gjort både matchavgörande mål, som t.ex. mot Parma där han gjorde matchens enda mål, och ett hattrick mot Udinese. Sammanlagt har det hittills blivit tolv mål på arton matcher.

Borriello är utan tvekan en av nycklarna till framgång i Genoas lag och lär bli den som Sampdoriaförsvaret får se upp med mest då det mesta i Genoas anfallsspel oftast kretsar kring honom. Sett till skytteligan, så ligger Marco ganska bra till just nu:
Trezeguet; Juventus (15), Ibrahimovic; Inter (14), Mutu; Fiorentina (13), Borriello; Genoa (12) och Totti; Roma (10). Förhoppningsvis plockar Marco ytterligare ett par placeringar efter söndagens derbybatalj.
Redaktionens betyg: (1-10) 7,5

Rubinho – En mycket glädjande överraskning försvarsmässigt och rent generellt är Rubens Fernando Moedim, aka Rubinho. Trots hopklappningar och röda kort har mannen längst bak varit minst sagt stabil. Hans coola, men samtidigt aggressiva humör likväl som avgörande räddningar har gjort honom till en hemmahjälte för fansen. En mycket duktig sista utpost hos Genoa som möjligen är den allra mest största faktorn till att Genoas annars något felande försvarsspel haft sina ljusglimtar.

Det kommer krävas mycket tålamod hos Cassano / Bellucci för att kunna knäcka den 23 årige brassemålvakten som hittills under säsongen lyckats hålla nollan 5 gånger, däribland under höstens Derby della Lanterna.
Redaktionens betyg: (1-10) 7

Matteo Paro – En för mig helt okänd spelare innan jag såg honom under förra säsongen i Juventus, i Serie B. Under den säsongen fick han förvånansvärt mycket speltid på Juventus innermittfält, detta trots sin ringa rutin och trots att laget alltså hade den betydligt mer erfarne Giannichedda vid sidan av planen. Paro visade sig ändå i bra ljus och gick godkänd igenom Serie B. Men något Serie A spel blev det inte, i alla fall inte i Juventus. Det var istället Gasperini och Genoa som snappade upp den unge italienaren. Till skillnad från Paros tidigare klubb var det ett stort behov av fler innermittfältare i Genoa.
Hans spel har hittills gått både upp och ned, men när han väl står på toppen är han den passningsdirigent som man vill att han ska vara. Än så länge saknar han fortfarande den ultimata partnern på innermitten men både tillsammans med Juric och Milanetto har det ändå fungerat ganska bra. Paro är en av spelarna som fått spela flest matcher under säsongen och därmed stått över många av Gasperinis rotationer.

Många matcher brukar ge övertag till det lag som lyckas bäst på mittfältet. Ska nu Sampdoria ha en chans att kontrollera mittfältet så måste man hålla koll på Matteo Paro vars passningsspel är hans starkaste sida. Paro är precis som Borriello och Rubinho nycklar till framgång i derbyt för Genoas del.
Redaktionens Betyg: (1-10) 6,5

Övriga som är värda att nämna:

Julio Leon – Frisparkskungen som varit en av de allra friskaste vindarna under säsongens lågpunkter. Kvicka steg tillsammans med blixtrande teknik utgör Leons starkaste sidor. Två mål har det blivit än så länge men hans främsta roll har ju varit att förse Borriello med passningar så att målutdelningen inte är större är inte alls så underligt.
Redaktionens Betyg: (1-10) 6,5

Luciano Figueroa – Var som bekant skadad under inledningen på säsongen men har nu successivt lyckats arbeta sig in mot startelvan igen och har när han väl fått chansen varit sådär målfarlig han ska vara. Två mål känns ganska lite men argentinaren har bara börjat, var så säker. Nio mål på femton landskamper för Argentina säger också en del om hans kapacitet. Startar han mot Sampdoria är det inte bara Borriello Sampförsvaret måste hålla under total bevakning under hela matchen.
Redaktionens Betyg: (1-10) 6

Noterbart är väl att det inte finns någon försvarare på listan, en anledning är att Genoas försvar varit den mest bristande lagdelen, särskilt under höstens tunga period. I och med Criscitos återkomst har försvaret jobbat upp sig och blivit allt mer stabilt. I försvaret känns nog Cesare Bovo som den som mest gjort sig förtjänt av ett hedersomnämnande hittills.

Med alla dessa grovjobbare och konstnärer på plan kommer Sampdoria få se upp med hur man spelar, en felpass kan räcka för ett mål i baken!

Forza Zena!


Genoa har lanserat en ny lagsajt där det finns tillgång till webb tv, information om spelarna, bildgallerier och diverse spel samt en klubbshop. Ha så kul på:
http://www.genoacfc.it/

Carl Alexander Rosdahl2008-02-15 18:32:00
Author

Fler artiklar om Genoa