Genoa – Napoli 4 – 1: Festen uteblev, till en början
Palacio gjorde ett mycket fint inhopp.

Genoa tog emot ”tvillingen” Napoli på Marassi denna underbara kväll. Men den förväntade festen höll på att spåra ur, men domaren gjorde publiken lyckliga till slut

Genoa har börjat säsongen strålande trots flera skador på nyckelspelare och tätt matchande. Till den här matchen gjorde både Crespo och Floccari comeback. Floccari gick oväntat rakt in i startelvan. Genoa ställde upp med (3-4-3):

Amelia

Biava          Moretti          Sokratis

Rossi      Milanetto    Zapater        Criscito

Mesto         Floccari          Sculli

Napoli började i ett rasande tempo och Genoa kom knappt ut ur sitt egna straffområdet under de första två minuterna. Men i den tredje minuten kom en snabb kontring och Sculli nickade utanför i ett helt fritt läge. Genoa fortsatte att ha kommandot om matchen och vårdade bollen och rullade runt och visade stort tålamod i sitt spel. Ut till höger, inga ytor, över på andra kanten, inga ytor. Tillbaka igen, inga ytor. Tillbaka till vänsterkanten, inga ytor, över igen och till slut hinner inte Napoli med i förflyttningarna och Genoa för ett överläge på en kant. Ögongodis! Men båda lagen spelade förvånansvärt disciplinerat och aggressivt och bra försvarsspel. I den 15 minuten avlossar Criscito stora kanonen och De Santis ligger som ett sträck i sitt vänstra kryss. Rossi bommar bollen när han ska skjuta in returen i öppet mål på volley. Direkt efter får Pia ett drömläge men dunkar sin volley rakt på Amelia rakt framifrån i fritt läge. Genoa fortsätter att äga spelet tills den 27 minuten då den underbara stämningen på Marassi blir näst intill hotfull. Det är Criscito som går in i en duell med ex Sampdoria Maggio. Maggio faller och man ser att Criscito ropar ”Vaffanculo….”. Domaren springer fram och halar upp det röda direkt. Ett mycket tveksamt domslut eller snarare helt feldömt. Vaffanculo får nog anses som vardagsspråk på planen och själva tacklingen var knappt frispark. Men efter denna incident blir publiken och Sculli som galna. Publiken visslar konstant i 20 minuter. Sculli springer runt och tacklar, snackar och är het som en glödgad kamin. Stämningen blir än värre när den gamla Sampdoria spelaren Campagnaro springer in halvfult i Amelia. Sculli blir galen och publiken börjar kasta in grejer på planen vilket är väldigt ovanligt på Marassi. Napoli spelar sig direkt därefter medans Amelia fortfarande är halvgroggy in bollen i djupet i straffområdet där Hamsik kommer löpande. Han rundar Amelia och lägger in 0-1 mycket snyggt och behärskat. Genoa som har tappat spelet helt efter Criscitos utvisning försöker mentalt ställa om. Domaren har lagt till fem minuter och efter en lång utspark från Amelia tokspringer den fortfarande heta kaminen Sculli efter en till synes chanslös boll. Men det blir en 50-50 duell med Campagnaro mitt framför Napolis mål och båda spelarna faller. Jag  tyckte direkt att det såg ut som straff, men på reprisen ser man att det är snarare Campagnaro som ska ha frispark. Domaren klarar helt enkelt inte av trycket. Visselorkanen av publiken har gjort att Genoa har en chans att komma tillbaka in i matchen. Floccari sätter iskallt 1-1 och halvleken är slut.

Börjar med att Sculli byts ut innan han själv blir utvisad. In kommer Palacio, ett lyckat byte skulle det visa sig. Direkt efter avspark blir Mesto brutalt nersparkad på vänsterkanten av Contini och Claes Andersson som kommenterade de sista 75 minuterna av S24 sändning tyckte att det var ett solklart gult kort, alltså utvisning på Contini då han redan hade en varning. När det väl är utvisning så friar domare Tagliavento. Vilken pajas. Frisparken blev farlig efter att Zapater nickskarvat bollen mot bortre stolpen där anstormande Genoaspelare kom för sent. I den 54 minuten får vi se fotbollskonst eller snarare magi på hög nivå. Amelia pricksveper en 60 metare rakt till Mesto som dämpar ner bollen på låret, lyfter bollen över pressen på volley, avancerar 20-25 meter rakt in i planen för att sedan avlossa en projektil från 30 meter rakt upp bakom en chanslös De Sanctis vänstra kryss. Otroligt snyggt och 2-1 till Genoa. I den 58 minuten byts Crespo och Lavezzi in på planen. Floccari går ut för Genoa och jag tycker han såg mycket lovande ut. Bra bollmottagare, teknisk och iskall vid straffen. Genoa äger nu matchen helt och Zapater får på en kanonnick efter pigga Palacios inlägg. Men De Sanctis gör en makalös räddning. Mycket nära 3-1. I den 74 är det dags. Palacio som har varit lysande sen han kom in snurrar upp en Napoli spelare och kommer i en två mot en situation tillsammans med Crespo. Palacio släpper bollen till Crespo som enkelt rullar in 3-1 och matchen är avgjord. I den 76 minuten får Napoli egentligen sin enda riktiga målchans i andra halvlek då Maggio är framme på ett inlägg, men Mesto stör honom så att han nickar utanför. I den 80 minuten driver Mesto in i straffområdet och avlossar ett skott som De Sanctis gör en benparad på. I slutet tycker Domaren Tagliavento att han måste synas lite till då han dömer ännu en tveksam straff till Genoa när Palacio faller på Mestos inspel. Aronica blir utvisad och Kharja rullar lika enkelt som Floccari in straffen till 4-1.

Genoa får mycket hjälp av domaren denna match men imponerar ändå stort och siffrorna 4-1 är inte helt missvisande trots Tagliavento tveksamma, eller snarare galna domslut. Vilken offensiv, vilken glädje och fantasi. Vilken bredd. Ja, jag är faktiskt mycket överraskad. Jag trodde aldrig att Genoa skulle kunna vara så här bra så snabbt efter att förlorat Milito, Motta, Ferrari och Rubinho. Gasperini vilket geni! Genoa har nu gjort åtta mål och spridit ut dem på åtta olika målskyttar. Vilket lag har en sådan bredd?

Jag tror att Genoa mycket väl kan vara med och slåss om CL-platserna i år men serien är lång och det är underbart att vara serieledare.