Inför Lazio - Cagliari: "Kalla det vad fan du vill"

"Ur ett ljusblått perspektiv är det därmed helt fel läge att möta Cagliari. Rent fotbollslogiskt så är man i kanonform. Men Cagliari kontra Lazio följer en egen logik, som gör att det allra mest typiska vore att en Cagliari i halvkrisigt läge tar ner Lazio från tronen som capolista."

Då var det dags igen. Cagliari mot Lazio. Upplagt för en farsartad historia med oväntade resultat, oanade skiften inom matchen, straffar, utvisningar, domarskandal och så vidare.

Det här är första gången på evigheter som lagen möts med Lazio som serieledare. Ur ett ljusblått perspektiv är det därmed helt fel läge att möta Cagliari. Rent fotbollslogiskt så är man i kanonform. Men Cagliari kontra Lazio följer en egen logik, som gör att det allra mest typiska vore att en Cagliari i halvkrisigt läge tar ner Lazio från tronen som capolista.

För de av er som inte har hängt med så finns det en länk på slutet av artikeln, där lagens märkliga möten på 2000-talet kartlades inför förra säsongens möte på Olimpico, som Cagliari för övrigt vann med 1-0, efter att Alessandro Matri slagit in Nando Musleras frisparksretur. Med vissa undantag är mötet helt enkelt förföljt av en regel om att det som händer mellan Lazio och Cagliari måste vara allt annat än förutsägbart. Och det har förstås hänt lite för mycket för att vi än en gång ska ta oss en genomgång.

Det senaste mötet lagen emellan kom i vintras på Sant´Elia. Lazio hade tidigt hamnat efter i jakten på Europaplatser och led under första säsongshalvan av kontraktsbråk mellan vissa framträdande spelare och presidenten Claudio Lotito, som valde att stänga av dessa, inklusive Goran Pandev och Cristian Ledesma, som båda har fått fart på karriären igen efter att situationen reddes ut.

Kring nyåret började saker och ting bli från dåligt till värre, och när det så var dags för resan till Sardinien var det inte längre ett skämt att Lazio skulle åka ur Serie A. Snarare verkade det som ett ganska bra tips.

Cagliari i sin tur hade fått vittring på Champions League några veckor tidigare. Man hade visserligen redan börjat tappa formen inför mötet med romarna, men slogs fortfarande om en Europaplats och sågs som klara favoriter på hemmaplan. Det blev dock en av säsongens sämsta matcher. Lazio vann med 2-0 efter två så tama ingripanden att det efter matchen talades om en bjudning från Cellino till Lotito. Tjänster och gentjänster.

Under sommaren har det inte skett några affärer mellan Lazio och Cagliari, men vi noterar lite skämtsamt att Lazio till skillnad från säsongen innan inte verkade ha några ambitioner att lägga vantarna på Michele Canini.

Hursomhelst så är läget omvänt den här gången. Succé är det minsta man kan säga om Edi Rejas säsongsstart med Lazio. Det går att anmärka på att motståndet för det mesta har varit överkomligt, men om det var hela förklaringen så skulle även alla andra lag besegra Chievo och Bari på bortaplan. En stor förklaring är snarare att Stefano Mauri är i sitt livs form, att Cristian Ledesma är tillbaka och att Hernanes har kommit till klubben i ett av mercatons mest skickliga drag, där ytterbacken Kolarov skickades till Manchester City till ett rejält överpris, vilket öppnade dörren för att ta in brassen.

Mindre roligt för Cagliari just nu. Fortfarande är det ett väldigt svårslaget lag och man förtjänade en poäng i hemmamatchen mot Inter, men en seger på sju matcher gör att det sammantaget är knappt godkänt, och krisen som förutsågs för mer än en månad sen kryper allt närmare.

Till morgondagens match får laget klara sig utan skadade Pisano och Conti.

* * *

Notiser från den gångna veckan är för det första att president Cellino förnekar att det gjordes apljud mot Samuel Eto'o, med förklaringen att man aldrig har varit rasistisk i Cagliari. För det andra att Federico Marchetti och hans advokat nu ska försöka se om de inte kan ordna så att kontraktet med klubben hävs av domstol, med anledning av tolkningen att spelaren är direkt mobbad av klubben.

* * *

Klicka här för en genomgång av decenniets möten mellan Cagliari och Lazio.


Hossein Nayebagha 2010-10-23 15:15:00
Author

Fler artiklar om Cagliari