Stadio Artemio Franchi, 2023-12-03 15:00

Fiorentina - Salernitana
3 - 0

Klar seger mot jumbon
Riccardo Sottil gjorde omgångens vackraste mål med en utsökt curl ribba stolpe in i höger kryss mot Salernitana.

Klar seger mot jumbon

I ligan har Fiorentina uppträtt formsvagt och de hade endast en seger på de fem senaste matcherna inför mötet med ligajumbon Salernitana. Gästerna hade inför matchen visat lite bättre form än hemmalaget och hade en seger, två oavgjorda och två förluster på de fem senaste.

Fiorentina inledde rappt och koncist och skapade en målchans redan efter 70 sekunder. Och redan i fjärde minuten fick våra lila hjältar från världens vackraste stad en solklar straff efter en uppenbar nedragning. Straffen vräkte Beltram in vid Salernitanas franske målvakt Benoit Sotils högra stolpe, cirka en meter över marken. Minuten efteråt var det nästan dags igen när Ikoné nickade hårt mot mål efter en retur från Costil, vars vassa dubbelräddning räddade spänningen i den här matchen ytterligare en liten stund. Men i den 17:e minuten peggade Sottil upp bollen i vänsterytterposition i straffområdet och curlade ribba stolpe in i bortre krysset. En delikatess och högst sannolikt omgångens snyggaste mål. I 39:e minuten klackade Beltram fram Ikoné i straffområdet men fransmannen fick bollen lite för långt ifrån sig i vad som kunnat bli ett riktigt tiki-taka-mål. Fiorentina fortsatte att pressa och anfalla  i ett högt tempo och lät knappt Salernitana låna bollen. I halvtid hade man 14-2 i avslut och 4-0 i avslut på mål. Salernitana hade i stort sätt ingenting och stora problem att ens ha bollen under kontroll på Fiorentinas planhalva, tack vare hemmalagets fina presspel.

I andra halvlek kom Salernitana inledes ut som ett nytt lag. Vid första anfallet lyckades en följsam Ranieri avstyra ett inspel som skulle givit ett friläge, och direkt efteråt så nickade Chukwubuikem Ikwuemesi, Salernitanas nigerianske anfallare, ned bollen i marken, på ett fint inlägg, så att bollen studsade upp i ribbans undersida. Mycket närmare ett mål än så är svårt att komma i fotboll. Där gick La Violas försvar bort sig helt, utan vare sig markering eller press på högeryttern som slog inlägget. Sex-sju minuter in i andra halvlek tog sig Fiorentina samman och återtog kommandot i matchen. De testade Sotil i Salernitana-målet med ett par hyggliga distansskott men fransmannen fortsatte att spela bra. I den 55:e minuten kom Fiorentina brett i ett fint anfall och Duncan, som gjorde sin 100:e match för Fiorentina, passade Sottil till vänster. Sottils låga inlägg från vänster möttes av Bonaventura vid den bortre högra stolpen och han behövde bara sätta bredsidan till för 3-0 och ridå för gästerna från Kampanien. I 83:e hade inhoppande Nzola ett bra läge att förbättra sin plågsamt bleka poängstatistik men skottet kom för nära Sotil som räddade med fötterna. Fiorentina vann komfortabelt och såg pigga och starka ut. De lila hade hela 9-1 i avslut på mål. Sottil, som jag haussade och trodde på i fjol, gjorde sin kanske bästa match i din lila tröjan, men även Bonaventura, Milenkovic, Arthur Melo och Beltram gjorde en bra match.

Statistik från matchen
 
 

Alex J2023-12-03 20:11:00
Author

Fler artiklar om Fiorentina

En avgörande januari-mercato för Fiorentinas Champions League-drömmar