Lagbanner
Svenska Fans tippar serie A: Plats 14
Nyförvärven Marek Hamsik och Ezequiel Lavezzi presenteras för pressen.

Svenska Fans tippar serie A: Plats 14

Oavsett vilket italienskt lag man har närmast sitt hjärta vill man ha Napoli i serie A. Det tycks vara den allmänna uppfattningen. De ljusblå har hittills valt att satsa på laget som fixade uppflyttningen från serie B, kryddat med två intressanta sydamerikaner och en talangfull tjeck.

Förväntningar inför säsongen: Att först och främst inte bli indragen i bottenstriden. Att åka ur Serie A nu vore förödande för klubben. Napoli är ingen vanlig nykomling och kraven från fansen är stora. Men det är inte denna säsong laget ska nå Europa. I år handlar det istället om att etablera sig i Serie A.

Jag är övertygad att om laget får en bra start kan man överraska. Inga lag kommer ta enkla poäng på San Paolo, där man kommer få ett otroligt stöd. Laget har många nyförvärv som har potential att blomma ut, och för att det ska bli en lyckad säsong krävs att många tar ett extra steg.

Godkänd slutplacering: En placering i mitten av tabellen är absolut godkänd för detta framtidsbygge. Det är viktigt för laget att stanna kvar i Serie A och undvika att bli ett jojo-lag.
Styrkor: Defensiven och organisationen som gjorde så att laget tog steget upp förra året. Ett intressant mittfält med både kraft, i form av Samuele Dalla Bona och Walter Gargano, samt fart med spelare som Mariano Bogliacino. Laget förlitar sig mer på lagarbete än individuella prestationer.

Svagheter: Offensiven blev ibland lidande av den säkra defensiven och laget gjorde för få mål förra året. I bland saknades också effektiviteten när målchanserna dök upp. Nu måste man ta till vara på varje chans.

Frågetecken: Hur bra är egentligen Napoli? Det är det många som undrar och nästan ingen som vet.

Det stora frågetecknet inför säsongsstarten är bristen på riktigt stora värvningar. Namn som redan presterat i Serie A. Silly Season är för all del inte över och Napoli kommer värva igen, men idén är tydlig: Napoli värvar unga spelare som kan utvecklas. Mycket ansvar kommer hamna på anfallaren Calaio som är oprövad i Serie A. Frågan är om han kan axla ansvaret.

Även om defensiven var lagets styrka förra året så har inte heller här tillkommit några nya spelare för att klara av Serie A-anfallare. Man får istället försöka förlita sig på sitt samspel.

Utropstecken: Det finns fler utropstecken i årets Napoli, framförallt två spelare blir extra intressanta att följa. Till en början anfallaren Emanuele Calaio, som redan i artonårsåldern betraktades som en talang inom italiensk fotboll. Dock dröjde det innan karriären tog fart på allvar. Det var med olika lag i Serie B och C som han började göra mål ordentligt för några år sedan. Denna säsong blir Calaios fjärde i Napoli och det blir spännande att se vad han kan lyckas med. De två senaste säsongerna har han varit Napolis främsta målskytt (18 mål i Serie C 05-06 och 14 mål 06-07 i B), men nu väntar tuffare motstånd. Calaios fina huvudspel och starka närkampspel i närheten av målet borde förhoppningsvis lova tio-tolv mål.
 
Det andra utropstecknet kan bli unge slovakiske mittfältsspelaren Marek Hamsik. Han är vid 20 års ålder redan ett namn i Italien sedan han kom till Brescia 2004. Förra säsongen fick han ett av de högsta betygssnitten i Serie B och på 40 matcher stod han för kreativitet, målgivande passningar samt tio egna mål. Fler stora klubbar i Italien och även England håller ögonen på Hamsik och frågan är vilka förväntningar vi ska ha på killen. Han är mycket ung och är absolut ett köp för framtiden. Kanske tar tränare Edy Reja det lugnt och spelar in honom lite försiktigt, men mycket talar för att han lär bli en spelare för startelvan direkt.

En joker kommer bli Lavezzi, som i träningsmatchen mot Juventus visade sin potential.
 
Nyförvärv: Klubbens supportrar har denna sommar väntat på flera värvningar, främst med kanske lite mer rutin samt på försvarssidan. Laget har passerat genom B på en säsong och många av spelarna har ytterst lite rutin från högsta serien. I skrivande stund består värvningarna av två mittfältare (Gargano och Hamsyk), en anfallare (Lavezzi), samt en försvarare (Romito), som kommer tillbaka efter att ha varit utlånad.
 
Argentinaren Lavezzi är några år över 20 och förväntas bli partner med Calaio på topp, i alla fall om inte De Zerbi och Bucchi höjer sig från fjolåret. Det är dock inte lätt att komma till Europa och förväntas göra mål direkt, ofta kan det knyta sig till en början vilket gör att vi får se Lavezzis kapacitet kanske lite senare. Under försäsongen har dock Lavezzis varit en av de bästa och visat prov på både blixtrande snabbhet och teknik.

Den spelare av de nya som kanske är mest given i startelvan är Walter Gargano från Uruguay. Han kommer från klubben Danubio och har även spelat en del landskamper för sitt hemland. Gargano är både en slitvarg defensivt och kreativ framåt med bra teknik och snabb spelförståelse i högt tempo. Gargano kan bli en mycket viktig spelare i årets Napoli och kommer att kunna avlasta förra säsongens främsta, Mariano Bogliacino, på det centrala mittfältet.
 
Förluster: Av Napolis förluster är egentligen ingen så tuff att det bör drabba laget, möjligen truppen ifall det skulle inträffa en extrem skadesituation. De fem som har lämnat under sommaren är alla spelare som varit ordinarie i serie C, men inte i fjolårets B. Ingen av dessa är spelare för den högsta serien och det är förståeligt om de vill ha mer speltid. Möjligtvis hade klubben kunnat behålla Trotta och Amodio, vilka gjort bra ifrån sig både som inhoppare och ersättare vid avstängningar och skador. Samtidigt måste Napoli lämna ifrån sig vissa spelare och det är helt rätt att släppa dessa då ledningen siktar mot toppen.
 
Optimal startelva: I serie B spelade Napoli främst 3-5-2 och frågan är om Reja kommer att ha en trebackslinje i serie A. Det kan även bli frågan om en fjärde försvarare, tex någon av ytterkantsspelarna Grava, Savini och Rullo. Men om vi utgår från 3-5-2 så kan en möjlig startelva se ut på följande vis:
 
Iezzo, Domizzi, Cannavaro, Maldonado, Rullo, Bogliacino, Gargano, Hamsik, Grava, Lavezzi, Calaio.
 
Napoli besitter även defensiva mittfältaren Gatti och de offensiva spelarna De Zerbi och Bucchi. Vi som följt Edy Rejas tränarjobb i Napoli under två och ett halvt år vet att Reja tycker om att rotera samt överraska med startelvan. Därför är det svårt att veta exakt hur laget kan komma att se ut.

Hetaste ligamötet: Säg ett ligamöte som inte blir hett för Napoli då klubben äntligen är tillbaka i Serie A för första gången sedan 2001. Då åkte man ur och därefter följde flera meningslösa år i Serie B innan konkursen och tvångsnedflyttningen till tredjedivisionen 2004. De flesta matcher lär bli intressanta och spännande, ska vi nämna några är det självklart mötena med de tre giganterna från norra Italien. Under Maradona-epoken stod allt mellan Napoli och Juve, Milan och Inter och de matcherna betyder mycket för Napolis supportrar. Därefter blir sydderbyna mot Palermo mycket heta, de rosa från Sicilien har under de senaste åren klivit fram som de främsta i södern och Napoli är mycket sugna på att åter bli de största söder om Rom.


Joakim Hagelbäck@jonas5oderstrom2007-08-13 17:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)