Lagbanner
Fokus på säsongsavslutningen: Roma

Fokus på säsongsavslutningen: Roma

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Melker Gadd - Roma-redaktionen

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Skadorna är många och blytunga. Vår bästa spelare Dybala känns alltid skör och matchas följsamt i takt med vilken dignitet match för match har. Sedan är möjligtvis den viktigaste spelaren Chris Smalling skadad. Vilket förvärrar mycket av stabiliteten bakåt. Som tur är har ersättarna styrt upp det relativt bra, men sedan en efter en blivit skadad (Llorente och Kumbulla). Smalling och Dybala är de två främsta skadorna som påverkar laget, och som måste vara friska ifall Roma ska avsluta säsongen med en EL-titel eller topp fyra-placering.

Målet som klubben har - kan det fortfarande uppnås?
- Målet är Champions League-spel till nästa säsong och det lever i allra högsta grad. Även fast poäng fortsätter tappas med stor anledning till skadesituationen, väntar nästa direkt avgörande match mot Inter på lördag som kan föra Roma tillbaka in till diskussionen. I skrivande stund känns däremot chansen att vinna Europa League större, än att placera sig i topp fyra. Mourinho har bevisat under våren vilket cupspel Roma är kapabel till, och om Roma inte skulle vinna på lördag mot Inter känns chansen till topp fyra helt körd. Då kommer allt satsas till Europa, där man dessutom väntas få tillbaka några viktiga spelare.



 Om vi blickar tillbaka över säsongen - vem har varit den största överraskningen så här långt? 
- (Napoli exkluderat) Thiago Mottas Bologna som verkligen visat sig svårslagna och spelat bra mot nästan varenda topplag, och med intressanta Lewis Ferguson i spetsen. Även upphämtningen Monza gjort sedan Stroppa sparkades och Pallodino kom in är imponerande. En negativ överraskning är Inters ligaspel och ojämnheten de visat upp. Den truppen ska inte förlora 11 ligamatcher. Underkänt. 

Gjorde vintermercaton någon skillnad för ert lag?
- Största händelsen var Zaniolos flytt till Turkiet som fick stor uppmärksamhet i supporter-led och media på grund av dispyten mellan spelaren Zaniolo och Roma som klubb (supportar, sportchef och tränare). Den övergången tog bort en stor negativitet som troligen cirkulerade i lagbussen och omklädningsrum. Sedan dess har Roma blivit mer Mourinho-drillade och gjort imponerande kraftsamlingar i europaspelet. I det stora hela blev Zaniolo-flytten en positiv förändring.

Nyförvärven Solbakken och Llorente har gjort det bra med den speltid de fått, men inte gjort någon anmärkningsvärd skillnad. Totalt sett, en positiv vintermercato. 

Seriesegern är klar men vilka tar de återtående CL-platserna och vilka åker ur?
Lazio, Juventus och Atalanta. Lazio har enklast spelschema och dessutom inget Europaspel att fokusera på. Juventus lär hitta formen i slutspurten som alltid. Atalanta är "Dark Horse" och har bara ligaspel att fokusera på. 

Spezia, Cremonese och Sampdoria. De sistnämnda ligger för långt bak och kommer inte käka upp gapet, trots Cremoneses livstecken de senaste omgångarna. Personligen tror jag inte på Spezia med Semplici som tränare, Hellas fullbordar Salvezzan. 

Vem vinner skytteligan och vem tar hem priset som säsongens spelare i ligan?
-Ur ett romanista perspektiv är Serie A:s mest värdefulla spelare Paulo Dybala. Men säsongens spelare är Oshimen och han kommer såklart vinna skytteligan. 

SvenskaFans.com2023-05-16 21:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)